Påklædning til vintercykling

Her følger Kjelds gode råde om Vinterpåklædning til cykling, når temperaturene er lave.

Vinter i Danmark og cykling, er ikke nogen optimal kombination, men med den rette påklædning, kan din cykeltræning blive tålelig. Men hvordan?

Ikke overraskende kræves der mere tøj, jo lavere temperaturene er. I øvrigt spiller luftfugtighed, og specielt vind, en betydelig faktor, i den temperatur som du rent faktisk føler.

Først og fremmest, gælder det om at identificere kroppens problemzoner. Min erfaring er her at hoved, hals, hænder/fingre og fødder, er klart de vanskeligste kropsdele, at holde varme ved lave temperaturer.

 

Her kommer en kort beskrivelse, af løsninger som jeg benytter, og som fungerer godt for mig.

 

Hovedet

Jeg benytter 2 hjelmhuer og en cykelkasket. Cykelkasketten er ret vigtig da den effektivt leder en del af fartvinden, væk fra pandeområdet. I øvrigt har jeg, ofte en tør hjelmhue i lommen på længere ture, således at den inderste hue kan skiftes, med en tør undervejs. Derudover kører jeg, så vidt muligt med briller med lyse glas for at beskyttet øjne og huden omkring øjnene.

 

Halsen

For mig, det absolut vigtigste område at holde varm. Jeg bruger 2 højhalsede svedtrøjer. Derudover en craft-tube / halsedisse og i mit yderste lag benytter jeg en meget højhalset cykel-vinter-jakke.

 

Fødderne

Optimalt er, at du kan benytte de sko, som du også benytter om sommeren i konkurrence. Dette for så vidt muligt at arbejde med de samme indstillinger, året rundt. En tynd uldstrømpe, under din normale cykelstrømpe, giver et godt udgangspunkt. Forvarm din sko på radiator / fyr. På med skoen. Du kan med fordel, trække en gammel strømpe over skoen, inden du monterer dit normale skoovertræk.

 

Benene

Her findes mange muligheder. Grundlæggende, har du brug for mindre beskyttelse på benene, end på kroppen. Kører du på landevejen, kan vindstop på forsiden af buksen anbefales. Mit setup til skoven ser således ud. Inderst min normale cykelbuks med pude. Derudover benytter jeg en stram vinter-løbe-tight. Derudover et sæt løse sommerben og derudover en kort cykelbuks uden pude. Utraditionelt, men det betyder, at jeg har beskyttelsen, præcist hvor jeg har brug for den. Hvis det bliver for varmt, kan jeg hurtigt tage de løse sommerben af igen. Hvis du påtænker, at investere i en lang vintercykelbuks, vil jeg anbefale en model uden pude. Dette således, at du kan benytte din normale korte buks, under den lange, uden at køre med 2 puder.

 

Kroppen

Lag på lag er her efter min mening, den bedste løsning. Vindtætte materialer er ok men du bliver våd, og derefter kold, hvis du skal køre over 2 timer. Brug aldrig bomuldsprodukter. Jeg benytter 2 højhalsede langærmede svedetrøjer, en kortærmet svedetrøje. Derudover en kort almindelig cykeltrøje. Derudover en god højhalset cykelvinterjakke. Alt i åndbare materialer. Hvis det er rigtigt koldt -5 til -10 gr. Benytter jeg en gammel uldbluse med rullekrave lige under jakken. Hvis det blæser meget har jeg en vindvest under eller over vinterjakken. Kort sagt bruger jeg 3 – 4 lag på armene og 5 – 7 lag på kroppen. Altid 2 lag mindre på armene end på selve kroppen.

 

Hænderne

Her benytter jeg normalt blot en almindelig cykelhandske uden fingre. Derudover en billig forvasket strikket arbejdshandske, som man kan købe i byggemarkeder til kr. 10.00. Hvis der er ekstra koldt har jeg en tynd løbehandske inderst. Virker super for mig. Det skal nævnes at jeg ikke har de største udfordringer omkring hænderne når det er koldt.

 

Fandt tilfældigvis dette indslag med MTB verdensmester Anika Langvad omkring påklædning om vinteren.

Mit motto for vintertræningen er ”get it fucking done”. Hellere 1 – 2 tunge timer hver dag end 3 – 4 timer med rul hver anden dag. Du kan altid samle kilometer når vejret bliver bedre og du slipper for at sidde og blive våd, kold og syg på de lede dage.

 

Gi gas!!

 

(Kjeld Nielsen, SMT-Silkeborg)

Go to Top