Hvad er triathlon

Indledning

Triathlon består af svømning, cykling og løb. Derudover kan skiftet imellem de enkelte discipliner betragtes som en 4. disciplin, ikke mindst på de korte distancer, hvor skiftet har særlig stor betydning.

 

Historie

Sammenlignet med de fleste andre sportsgrene, er triathlon en relativ ny sport. Eftersigende blev det første triathlonstævne, Mission Bay Triathlon, afholdt i 1974 i Californien. I 1978 blev den første ironman konkurrence afholdt. Konkurrencen havde til formål at afgøre hvem der var den ultimative udholdenheds atlet og konkurrencen var således en kombination af tre allerede eksisterende konkurrencer: The Waikiki Rough Water Swim (3,8 km), The Oahu Bike Race (180 km) og The Honolulu Marathon (42.195 km). 15 personer stillede op og de 12 gennemførte konkurrence. Hawaii Ironman var født. I 1982 deltog 580 triathleter i Ironman Hawaii og de seneste år har 1800 deltagere stået klar på startstregen i oktober.

 

Triathlon i Danmark

I Danmark fik triathlon sin spæde start i begyndelsen af 1980′erne og Dansk Triathlon Forbund (DTriF) blev stiftet i 1984. Det første DM blev afholdt i 1985. Der er nu over 60 triathlon klubber i Danmark.

En del klubber afholder triathlon konkurrencer. De fleste danske stævner findes på DTriF’s stævnekalender og der mange gode konkurrencer landet over. Deltagelse i mesterskaber (fx DM) og de fleste større konkurrencer kræver licens gennem en triathlon klub, eller alternativt kan der købes dagslicens (gælder ikke DM).

Der afholdes DM i Sprint Triathlon, Kort Triathlon (OL distance), Langdistance Triathlon (½ ironman og/eller ironman), DM for klubhold, Duathlon og Cross Duathlon.

Tidligere er der afholdt adskillige konkurrencer på ironman-distancen, først i Rødekro og senere i Fredericia. Der blev bl.a. afholdt EM i 1997 og VM på ironman-distancen i Fredericia i 2001. I 2005 afholdte Fredericia VM på langdistance (4-120-30).

I 2007 blev der afholdt EM Triathlon på OL-distancen i København.

I 2010 kom Challenge-serien til Danmark med Challenge Copenhagen i 2011 yderligere Half-Challenge Aarhus.

 

Distancer og discipliner

Siden starten sidst i 1970′erne er mange varianter og distancer kommet til. I triathlon konkurreres der typisk på følgende distancer:

Ironman (3,8 km svømning, 180 km cykling, 42,2 km løb) DM, “VM” Hawaii

Lang Triathlon (4 km svømning, 120 km cykling, 30 km løb) EM, VM

1/2  ironman (1,9 km svømning, 90 km cykilng, 21,1 km løb) DM

1/4 ironman (950m svøming, 45 km cykling, 10,5 km løb)

OL distance (1500m svømning, 40 km cykling, 10 km løb) DM, EM, VM, OL

Sprint distance (750m svømning, 20 km cykling, 5 km løb) DM

1/10 ironman (400m svømning, 18 km cykling, 4,2, km løb)

 

De seneste år der dog kommet en række alternative distancer, fx Tristar der afholder 111 (1 km svømning, 100 km cykling og 10 km løb) og den dobbelte distance, kaldet 222. Abu Dhabi International Triathon er et andet eksempel med distancen 3 km svømning, 200 km cykling og 20 km løb. Konkurrencen afholdes i marts og tiltrækker mange af de allerbedste ironman-triathleter, takket være høje præmiepenge.

Triathlon kan også køres som stafet, hvor tre deltagere udfører én disciplin hver, eller som hold hvor deltagerne følges ad. Udover triathlon findes en lang række lignende discipliner fx Duathlon (løb, cykling, løb), Cross Duathlon (løb, MTB, løb) og Aquathlon (svømning, løb).

 

Triathlon på OL-programmet

Triathlon har været på OL-programmet siden 2000. På OL distancen er drafting (at ligge på hjul på cykling) tilladt, der kan dog være undtagelser for amatører/motionister. På langdistance fx ironman er drafting ikke tilladt, hvilket betyder at deltagerne skal køre med mindst 10 m mellemrum (eller evt. 7 m).

På OL-distamce, hvor cykel-delen køres som “cykelløb”, har svømning en enorm betydning. Svømmeniveauet er nu så højt, at det er svært at forestille sig at nogen kortdistance-triathlet kan gøre sig gældende, uden at svømmebaggrund (på nationalt eliteniveau). Niveaut på kortdistance triathlon er generelt meget højt og en del elite triathleter skifter med succes til ironman distancen når de er sidst i 20′erne eller starten af 30′erne.

I 2000 deltog Jan Hansen (#44) og Marie Overbye (#28) til det første OL i triathlon, mens Rasmus Henning har været eneste danske deltager i 2004 (#7) og 2008 (#8). Tre danske triathleter er potentielle deltager til OL i triathlon i London 2012: Line Jensen, Helle Frederiksen og Jens Toft.

 

Ironman-distancen

På ironman distancen kører eliten og amatørerne på samme tid og på samme rute (eliten får dog lov at starte først). Dét er ret specielt og ville være svært at forestille sig i de fleste andre sportsgrene. Normalt skelnes der mellem professionelle og age-groupere (amatører). Blandt age-groupere konkurreres i aldersgrupper med 5 års interval, fx 25-29 år, 30-34 år osv.

Ironman Hawaii er langdistance-triathlons svar på Tour de France. Det er årets meste prestigefyldte ironman og den konkurrence med størst mediebevågenhed. Ironman Hawaii er ikke et offielt VM, men betegnes som sådan. Mange såvel professionelle som age-groupere drømmer om at stå bag startsnoren til Ironman Hawaii.

Ironman-brandet ejes af WTC (World Triathlon Coporation), der ligeledes afholder 70.3 (½ ironman-serie). Kun Ved konkurrencer i Ironman-serien er kvalifikation til Ironman Hawaii muligt. Professionelle atleter kvalificeres via en rangliste, mens age-groupere kvalificerer sig via placeringen i aldersgruppen til den pågældende ironman konkurrence. Antallet af kvalifikationspladser (slots) i de enkelte aldersgrupper varierer. Hos kvinderne er der typisk 1-3 kvalifikationspladser pr. aldersgrupper, mens der hos mændene typisk er 1-10 kvalifikationspladser. I de aldersgrupper, hvor der er flest deltagere, er der typisk også flest kvalifikationspladser. Mange bruger adskillige forsøg på at opnå kvalifikation til Ironman Hawaii og nogle lykkedes det aldrig for.

Thorbjørn Sindballe har opnået den hidtil bedste danske placering til Ironman Hawaii med en 3. plads i 2007. Susanne Nielsen er den hidtil bedst placerede danske kvinde med en 4. plads i 1999.

Challenge-organisation er en anden stor aktør. Challenge-serien består ligeledes af konkurrencer på ironman distancen (fx Challenge Copenhagen) og ½ ironman distance (fx Half-Challenge Aarhus). Challenge-serien har (endnu) ikke en finale i lighed med Ironman-serien (Ironman Hawaii).

Særligt konkurrencerne i Ironman-serien bliver ofte meget hurtigt udsolgt (i lighed med koncertbilletter), så man skal være hurtig ved tasterne. Samtidig må man være indstillet på at skulle tilmelde sig op imod et år inden konkurrencen køres. Challenge-seriens ironman konkurrencer bliver typisk ikke udsolgt så hurtigt, dog med undtagelse af Challenge Roth, der igennem mange år har været meget populær. Rasmus Henning vandt Challenge Roth i 2010 i den imponerende tid 7.52.

Go to Top