Strækøvelser – generelt

Der er delte meninger om dét er strække ud, det er nærmest en religion at være for eller imod. Man ikke påvise at udstrækning mindsker DOMS, altså muskelømheden efter træning. Så det er ikke for at mindske ømheden at man skal strække ud.

Jeg mener heller ikke at alle bare skal strække uhæmmet ud, omkring alle led. – Nogle har rigeligt med bevægelighed og nogle har rigeligt med bevægelighed omkring visse led. Omvendt tror jeg, at en del triathleter vil have gavn af at strække visse muskelgrupper ud, fx haserne på bagsiden af låret eller hoftebøjeren på hofteleddet forside. Andre personer har andre specifikke behov. Nedsat bevægelighed kan fx give problemer med siddeposition på cyklen.

stræk_baglår

Hvis man anvender strækøvelser inden træning, vil anbefale at lave øvelserne dynamisk. Dynamisk stræk udføres med en større eller mindre bevægelse afhængig af øvelsen modsat et statisk stræk. Undersøgelser peger på at statisk stræk inden træning/konkurrence kan virke præstationsforringende.

Efter træning kan man evt. anvende statisk stræk eller igen bruge dynamisk stræk. Hvis man reelt skal ændre på bevægeligheden skal der meget til og det vil sige at man skal lave øvelser dagligt og ofte flere gange dagligt i en periode.

 

Øvelsesprogram:  

Strækøvelser

 

Go to Top