Michael Gladney

Baggrund

 

Du har altid været lidt af en multisportsmand og har bl.a. dyrket orienteringsløb, løb/crossløb, cykling, MTB, adventurerace  – alt sammen på et relativ højt niveau, og nu også triathlon. Du har også bl.a. løbet Marathon des Sables. Er ironman bare endnu en udfordring, der skulle afprøves eller hvad fik dig i gang med triathlon?

Multisportsmand….. Ja, jeg har da været lidt omkring. Som du selv skriver startede det hele med orienteringsløb, alene i skoven med kort og kompas, blev jeg bidt af den her “skattejagtsport.” Det har nok været naturen og de oplevelser i den, der har holdt mig fanget i mange år. Det viste sig dog hurtig at jeg løb ganske fornuftig, og det blev en naturlig overgang til atletik og motionsløb.  Det første store kryds i min livskalender satte jeg i år 2000 med Marathon Des Sables, et 236 km langt ekstremmarathon i Sahara fordelt på 6 etaper, hvor man løber rundt med alt sit udstyr incl. mad til hele ugen. Det var også i løbeårene at jeg startede mit venskab med brødrene Bech (Claus og Peter) et venskab der på mange måder har været med til at ændret mit sportsliv,  sammen med dem har jeg løbet, kørt MTB i mange år. Det var også med Claus og dig (Helene) at adventurerace slog benene væk under mig, da vi startede Team GIV/Jack&Jones og senere Team Fusion. Et par hold der kørte mange sejre hjem i div. adventureraces, bl.a. vandt vi (Claus og jeg) Fjällräven extreme Marathon 3 år i træk.  I 2008 var jeg i Roth og se Claus køre Challange, det var her jeg besluttede at det ville jeg da også prøve.

 

michael_gladney_swim

 

Fra du kørte din første ironman i Roth i 2009 og indtil i år, har vi ikke set meget til dig på tri-scenen. Hvad er grunden til den prioritering?

Da jeg havde fået tilmeldt mig Roth 2009, havde jeg nok ikke helt overvejet hvor dårlig en svømmer jeg var. Da jeg mødte op til min første svømmetræning fik jeg spørgsmålet, hvor langt kan du crawle? Langt, svarede jeg…..det var så åbentbart ikke meget crawl over det, så det blev en lang kamp hvor Jacob Pallesen stod klar ved kanten,  kl 05.15 3 dage om ugen.

Jacob fik efterhånden styr på mig og jeg blev klar til Roth, som blev en kæmpe personlig succes 9.47, og mit andet store kryds i livskalenderen. Efter Roth var jeg træt mentalt af en presset hverdag og det træning der fulgte med, men jeg var ikke i tvivl om at det skulle prøves igen…… når jeg var blevet 40 år. Da jeg så har 3 kammarater, der sidste år havde købt startnummer til IM Frankfurt 2013 ville jeg gerne have del i det fællesskab som følger med. Så jeg kan vel kun takke dem for at det blev i år og ikke først når jeg runder de 40 om 3 år.

 

 

Sæsonen 2013

 

Først en ganske solid præstation til Holstebro Triathlon, så en imponerende ½ IM i Hannover og senest en 15. plads til IM Frankfurt i 9.19 og tilmed et Hawaii slot oveni hatten. Hvordan forløb konkurrencen i Frankfurt?

Optakten til IM har forløbet lige efter mine planer,  jeg svømmer bare ikke hurtigt nok…..Jeg var kommet igennem de nævte stævner med nogle af de hurtigste cykeltider,  men kunne ikke rigtig få det til at virke på løbet….

Planen i Frankfurt var svøm lige over timen, cykel lige under 5 timer og så ellers bare løbe hjem på 3 timer, hvor svært kan det være? Svært, havde en ok svømning men uret stod på 1.08 ups, det var ikke lige planen men det var ligesom for sent at gøre noget ved nu! Op på cyklen og afsted det gik, den kørte nærmest af sig selv den dag. Så efter 14 km trykkede jeg cykelcomputeren (jeg køre ikke med pulsur eller efter watt) væk fra AVG og over på DIST. Jeg kunne dog ikke holde fingrene væk og efter ca 97 km havde jeg et snit på 39,1 km/t, der var nok lige kækt nok, så tempoet fik lige et hak ned resten af vejen, 4.43 viste uret i T2.

Planen holder stadig, jeg havde lidt over 3 timer til løbet og syntes ikke rigtig at jeg havde lavet noget på cyklen, så jeg røg af sted på løbet de første 2 km….. fik styr på tempoet og kom rundt på første omgang ( af 4 )med 4.12pr km. Den næste runde blev lidt hårdere og jeg kunne ikke komme af med varmen og var fast besluttede på at det skulle ende med 21km denne dag og en DNF. Min familie havde slået lejr ca. 1 km ude af løberuten, så jeg ville løbe ud til dem og sige slut, til min store overraskelse løber Peter Bech ved min side (jeg vidste godt at han var kørt sydpå for se lidt IM, men jeg havde ikke set ham før nu) og jeg fik lidt støtte med kom nu, det ser godt ud osv. Jeg kunne ikke se noget godt….
Så kom han med: se på de andre, de er færdige og du løber sgu da stadigvæk, kom nu!!!! Jeg fik sænket min temperatur i de næste par depoter og fik mig løbet i mål på 3.21 ( tak Peter) Det blev ikke 9 timer denne gang (9.19) men en 15 plads i AG 35-39 og med 14 slots var jeg pludselig tæt på Hawaii.

 

michael_gladney_bike

 

Nu står du pludselig i en situation, hvor Ironman Hawaii bliver din kun 3. ironman konkurrence. Var det dit mål at ’kvalle’ eller var det blot en ekstra bonus?

Hawaii var en drøm og ikke målet. Målet var at køre så hurtig jeg nu kunne på dagen og så ellers håbe at det var nok. Det var det så ikke helt så jeg måtte håbe på lidt hjælp til roll down  Jeg synes godt nok at der var et stort fremmøde til roll down dagen efter men, der var to der ikke var mødt frem, Aloha Hawaii  ja tak!!!!

 

Hvilke forventninger har du Ironman Hawaii og har du et konkret mål?

Jeg glæder mig til at komme afsted og opleve det har Cirkus Ironman. Det er jo et WM, det har jeg aldrig prøvet før og kommer måske ikke til at prøve det igen, så den skal have fuld gas på den fornuftige måde, jeg ville gerne prøve at under 3 timer på den afsluttende marathon. Så hvis det lykkes skal det nok blive en god dag.

 

Skal du deltage i nogle tri-konkurrencer frem mod Hawaii?

Nej, har været en tur i Fredericia til stafet 1/2 IM, hvor jeg skulle cykle. Det var 4 uger IM Frankfurt og jeg var jeg åbentbart ikke helt frisk til. Så jeg passer vist bare min træning bliver frisk igen.

 

michael_gladney_run

 

Træning

 

Du er kendt for at træne på de mærkeligste tidspunkter af døgnet, fx sent aften eller sågar om natten. Du er malermester, har kone og 3 børn. Hvordan tilrettelægger du træningen i en travl hverdag og træner du fx med klubben, alene eller sammen med andre?

Ja, jeg træner når det lide passer ind med arbejde og familie, og nogle gange er det lidt sent eller tidlig. Her op til IM Frankfurt har jeg haft mulighed for selskab på mange af mine cykelture, da min træningsmakker cykler på job i Randers (vi bor i Viborg) så det er jo bare op kl 4.50 og af sted kl 5.00, også i vinters!!! Et klap til byskiltet i Randers og 85 km senere kan jeg lige nå at sige hej til børene inden de smuttede i skole, Jeg er jo selvstændig på godt og ondt, så jeg har da også haft mulighed for at træne i løbet af dagen og så ellers tjene lidt mindre eller arbejde om aftenen. Jeg svømmer med Viborg svømmeklub og ellers er det meste af min træning alene.

 

Hvordan kunne en typisk træningsuge se ud for dig frem mod en ironman konkurrence og hvordan prioriterer du de enkelte discipliner – laver du fx styrketræning eller anden supplerende træning?

En typisk uge op til IM kunne være 3x svøm à ca 3000m, 4x cykel ca 300km i alt  (min. en på +120km ) og så 3-4 løbepas i alt 40 km ( en på +20km )

Alt min træning er af lyst og uret må gerne blive hjemme og jeg gider ikke styrketræning!!! De sidste 6-7 uger er det dog efter program, som jeg dog bliver træt af allerede efter 14 dage, så det er nok godt at der ikke er program hele året…

 

Er der noget konkret du vil ændre på i dine forberedelser frem mod Hawaii (ift frem mod Frankfurt). Fx med den kendsgerning at svømning er uden våddragt og de ekstremt høje temperaturer?

Svømning er bare ikke min disciplin og slet ikke uden våddragt, så jeg må hellere få svømmet lidt mere. Og ellers køre jeg efter det samme program de sidste uger som til Frankfurt. Jeg har normalt ikke de store problemer med varmen, så der gør jeg ikke andet end have 10 dage i Kailua-Kona inden IM

 

Fremtiden

 

Har du med din kommende deltagelse i Ironman Hawaii opnået hvad du ville triathlon-mæssigt, eller har du allerede sat dig nye tri-mål?

?? Ja, det har jeg nok. Ikke at det stopper her for det gør det ikke, jeg har bare brug for en pause efter Hawaii, tror jeg!! Jeg har i hvert fald ikke nogle mål efter Hawaii.

 

Har du nye udfordringer i kikkerten fx bestemte tri-konkurrencer, ultraløb eller noget helt andet?

Nej, jeg vil pleje min familie og holde mig i form,  så jeg vender tilbage til trisporten før eller siden, for der er VERDENS FEDESTE SPORT, bare en skam at den tager alt min tid og alle mine penge.

 

(august 2013)

 

 

 

 

Go to Top