Bent Andersen

Baggrund

 

Du startede på triathlon tilbage i 1990. Hvad fik dig i gang med triathlon dengang og hvad er din sportslige baggrund?

Det startede egentlig som et væddemål. Jeg svømmede i Herning Svømmeklub og mødte herigennem nogle af byens seje triathleter. Team Triathlon Herning var den gang en af landets største klubber og den første klub med en eliteafdeling. Det var ikke let at komme ind i miljøet, men allerede til det første stævne jeg deltog i, blev jeg 2’er og fik nogle af tri-kongerne vippet af pinden. Snart blev jeg også en del af triathlonlandsholdet. Jeg var på landsholdet fra 1991-2001.

 

I midt halvfemserne var I et lille team bestående af dig, Fenger og Sandvang. I medierne blev I kaldt ”De 3 musketerer”. I var et team med Gabor Klöczl som træner, på neongule Principia cykler og orange/lilla Ascics tøj. Tv udsendelser fulgte Jer til Lanzarote Ironman og på Hawaii. Samarbejde blev afbrudt efter et års tid, men hvad fik du ud af den tid i var sammen?

Det var Fenger der tog initiativ til teamet for at have nogle at spare og konkurrere med. Sandvang, Fenger og jeg havde hver især vundet mange konkurrencer i vores lokalområder så det var nærliggende med et fælles team, hvor målet var at etablere os i verdenseliten.

Vi fik nogle store oplevelser sammen og med vores 3., 4. og 5. plads til Ironman Lanzarote i 1995 var vi allerede en del af verdenseliten. Desuden vandt vi samtlige danske mesterskaber det år.

(find flere videoer på YouTube under titlen Hawaii Ironman 1995 – The dream of Hawaii)

 

Under tiden med ”De 3 musketerer” og efterfølgende havde du Gabor Klöczl som træner. Hvad har han betydet for din udvikling som triathlet og hvordan trænede du dengang?

Gabor var træner for os alle tre og jeg lærte rigtig meget af Gabor. Alt var tilrettelagt efter puls og jeg sendte alle pulsfiler fra træningen til Gabor efterfølgende. I mange år fortsatte jeg med at have Gabor som træner og i den periode var han desuden landstræner. Selv i dag bruger jeg Gabor træningsfilosofi og det fungerer rigtig godt for mig.

Fenger trænede nok det dobbelte af mig, for det var begrænset hvad jeg kunne holde til uden at blive skadet. Samtidig havde jeg jo job der skulle passes.

Træningen var typisk bygget op over 2 AT pas på cyklingen og et længere kombipas ved ironmanintensitet. Også dengang var det begrænset hvad jeg kunne holde til rent løbemæssigt. Den allerlængste løbeuge jeg har haft er vel 65 km, men ofte kun mellem 10 og 30 km løb om ugen.

 

På trods af din status som professionel når du kørte konkurrencer og landsholdsplads fra 1991-2001, har du altid arbejdet ved siden af. – Var det aldrig fristende at se om du kunne nå endnu længere som fuldtidsprofessionel, eller evt. bare med deltidsjob?

I 1997 stod jeg virkelig og overvejede at blive fuldtidsprofessionel, men blev det aldrig. Kroppen er skrøbelig og i erkendelse af jeg ofte var skadet 3 mdr efter en ironman ville det være for usikkert rent økonomisk. I en periode arbejdede jeg dog på deltid så der var mulighed for et svømmepas om morgenen og et længere pas om eftermiddagen – det fungerede godt.

Jeg fik ikke behandling for de skader jeg havde. Det var nok en blanding af økonomi og uvidenhed. Set i bakspejlet kunne det nok have gjort en forskel, men det var ikke noget jeg tænkte på den gang.

Arbejdsmæssigt havde jeg svært ved at få fri, så jeg kunne ikke bare tage på træningslejr med landsholdet osv. Det samme galt op til konkurrencer, hvor landsholdet ofte var samlet i dagene optil, mens jeg først kunne ankomme efter arbejde fredag eftermiddag – heller ikke dét var helt optimalt.

Men alt i alt tænker jeg at det var fint at beholde arbejdet for jeg var ikke i stand til at træne så meget som de andre gjorde.

 

I 2005 stillede du for første gang op til Ironman Hawaii som age grouper. Hvordan er det at køre i age group feltet sammenlignet med i pro-feltet?

Egentlig havde jeg ikke tænkt på at stille op som age grouper, mens jeg kørte pro. Men jeg kendte jo konkurrencen og den passer godt til mig. Tidligere startede age grouperne kun 5 min efter pro-feltet, hvor der nu er en ½ time i mellem. Den gang der kun 5 min imellem kunne jeg fange nogle fra pro-feltet under svømningen og det var selvfølgelig en fordel – samtidig gav det lidt TV-tid at ligge sammen med de forreste pro-pigerJ. Oprindeligt havde jeg som sagt ikke overvejet at køre som age grouper på Hawaii og derfor var en potentiel podieplacering heller ikke i mine tanker.

 

bent_andersen_finish

 

Mange af dine konkurrenter, fra den gang du kørte som professionel, er stoppet eller har som minimum holdt en pause. Hvordan har du formået af holde motivationen til at træne dag efter i dag igennem så mange år og stadig konkurrere på højt niveau?

Sammenlignet med andre, har jeg aldrig trænet meget og har desuden også været skadet i længere perioder. Måske er det derfor jeg fortsat elsker at træne den dag i dag. Udover at træne i svømmeklubben, træner jeg stort set altid alene. Det har jeg altid gjort og det fungerer fortsat fint.

 

33x ironman finisher, podieplaceringer i Bundes ligaen, DM titler, 3. plads til Ironman Lanzarote, 3x AG verdensmester, verdensrekordholder og meget andet. Hvilke resultater betragter du selv som dine bedste, såvel som professionel og som age grouper?

Det er svært at vælge enkelte resultater ud, men noget af det jeg tænker tilbage på er fx min 3. plads til Ironman Lanzarote i 1995, VM lang i 1996 og Hawaii Ironman 1995 hvor jeg endte med at udgå, men at være oppe af vandet sammen med Mark Allen var stort. I 1993 løb jeg hurtigere end Simon Lessing til VM, det var også en god skalp. Jeg har også flere podieplacering fra Bundesligaen, hvor jeg konkurrerede med mange af legenderne som fik Hellriegel – det er sjovt at tænke på nu;-). Og så er der selvfølgelig de 3 sejre i AG på Hawaii og to rekorder, som også har været store oplevelser.

                                              

Dit niveau og dine resultater taget i betragtning, gør du ikke meget ”væsen af dig” ift  at promovere dig selv og gjorde heller ikke som professionel. Fx har du nu en fælles hjemmeside www.endlesssport.dk med resten af familien. Er det for at bevare fokus på hvad det handler om – at præstere til konkurrence, er du bare en sindig jyde eller hvad tænker du selv om den del?

Det var interessant dengang med ”De tre musketerer”, hvor vi blev fulgt af et tv-hold gennem sæsonen, men ud over det er det nok ikke rigtig mig. – Men det handler også rigtig meget om at det er et familie-projekt og derfor synes jeg at det passer fint med en fælles hjemmeside. Lonnie gør en kæmpe indsats i det daglige for at for det hele til hænge sammen både økonomisk, planlægningsmæssigt og logistikken ift drengenes aktiviteter. Uden Lonnie ville det være fuldstændig umuligt for mig at være på det niveau. Også under konkurrencerne betyder det meget at have familien med, uden dem ville jeg slet ikke have lyst til at køre. Jeg har prøvet at være på Hawaii uden familien, men det gør jeg ikke igen. De betyder så meget i det daglig og derfor skal de selvfølgelig også med når det gælder.

 

Sæsonen 2012/2013

 

Forsvarende verdensmester fra 2011 og dermed forhåndskvalificeret til Ironman Hawaii 2012. Desværre blev sæsonen spoleret af skader. Hvad skete der sidste år og hvordan var det ikke at kunne forsvare titlen?

Det var selvfølgelig rigtig hårdt. Desværre har jeg aldrig haft mulighed for at forsvare min titel pga skader. Det havde været et langt skadesforløb optil, men det har jeg prøvet før, så jeg håbede til det sidste. En måned før Hawaii fik jeg en saltvandssprøjte i achillessenen, men det var selvfølgelig ikke realistisk at køre på Hawaii for senen skulle have ro.  Den eneste trøst var at jeg kunne få en lang opbygning frem mod den kommende sæson.

Jeg fulgte selvfølgelig racet hjemmefra og frygtede at min rekord var i fare, for der blev kørt rigtig hurtigt på cyklen sidste år. Heldigvis blev de trætte på løbetJ. Hvis min rekord skal ryge, vil jeg helt selv være der.

                                                             

Du virkede virkelig fit og klar til Ironman Lanzarote i år. Trods en achillessene der fortsat drillede og en løbemængde på blot 20 km pr uge i månederne optil, vandt du AG i dit race nr. 18 på Lanzarote. Hvordan var det at være tilbage efter en lang skadesperiode – og hvordan håndterer du mentalt at køre konkurrence med så lille en løbemængde?

Jeg har rigtig mange gange stillet op til ironman med kun 2-3 rolige løbepas pr uge af 30 min. Så for mig er 15-20 km løb pr uge faktisk relativ meget. Jeg har stor erfaring og synes at jeg er mental stærk. Jeg ved at det kommer til at gøre ondt i benene, rigtig ondt, men det kan jeg godt håndtere. Heldigvis skal der heller ikke så meget løbetræning til før jeg kan løbe omkring de 3 timer på ironman.

 

Med kvalifikations stævne allerede i maj, ville mange vælge at køre fx en ½ ironman i løbet af sommeren. Du har normalt kun Lanzarote og Hawaii på sæsonplanen. Er det for at holde fokus på træningen?

Jeg ville rigtig gerne køre flere race, især DM stævnerne. Det ville også være rigtig god forberedelse. Men jeg er altid skadet i optil 3 mdr efter en ironman konkurrence og med Lanzarote i maj er der ganske enkelt ikke mulighed for at køre stævner henover sommeren, det ville være for risikabelt.

Fremover og forhåbentlig allerede i næste sæson håber jeg dog at kunne køre nogle af DM’erne. Jeg fik som tidligere nævnt en saltvandindsprøjtning i achillessenen og desuden fået behandling, herunder akupunktur hver uge. Samtidig har jeg haft mere fokus på udstrækning, jeg kan mærke at jeg bliver mere og stiv i løbet af årene. Jeg skulle nok have fået behandling tidligere, jeg kan i hvert fald mærke forskellen.

bent_andersen_bike2

 

Hawaii

 

Du har gennemført Ironman Hawaii 10 gange, vundet AG 3 gange, sat verdensrekord i AG 40-44 (8.58) og AG 45-49 (9.11). Dét er der ikke mange (om nogen?) der kan prale af. Din profil med højt niveau all round niveau – og ikke mindst gode svømmeegenskaber og eminent afslutter på løbet, lav vægt, stor erfaring må siges at være ret optimal ift Hawaii. Men hvad er det der gør at Hawaii er blevet din konkurrence og har det altid været sådan?

Jeg har stor erfaring fra konkurrencen på Hawaii og så elsker jeg varme. Ved Energy Lab, som de fleste frygter, kan jeg oftest øge tempoet. Det er varmt på Hawaii, men jeg har det fint med det. Svømningen uden er våddragt er selvfølgelig også en fordel for mig, med min svømmebaggrund. På har cyklen tror jeg at det er en stor fordel at jeg træner alene i al slags vejr, derfor er jeg vant til at få vind på næsen og ved hvad jeg kan. På løbet er det vigtigt med afkøling, væske og det rette pace. Mange starter alt for hurtigt ud på løbet og får måske allerede på cyklen brændt for meget krudt af.

Konkurrencen på Hawaii er hård, både fysisk og mentalt. Jeg synes den minder en del om Lanzarote og derfor fungerer det også rigtig fint for mig med Lanzarote som optakt. På Lanzarote får man også lov at komme ud på løbet med trætte ben og det er godt at have prøvet. Nogle bliver nok overrasket, hvis de er vant til at køre ironman på en hurtig rute.

                                                                         

I 2012 kunne du, som tidligere nævnt, desværre ikke forsvare din titel fra 2011 grundet skader. Hvordan har optakten været i år?

Optakten i år har generelt været god. På svømning har jeg følt mig træt, men ligger trods alt og svømmer 10x400m start tid 5.30 med overskud. På cyklingen mener jeg faktisk at jeg er ligeså stærk som i 90’erne og faktisk kan jeg holde samme puls som den gang. Løbet er ikke helt optimalt, men bedre end så ofte før. Jeg mener ikke at en tid mellem 3.05 og 3.09 er urealistisk, i bedste fald hurtigere.

 

Hvilke mål og forventninger har du til Ironman Hawaii i år?

Det er mit sidste år i 45-49 og der er mindst 3 rigtig skarpe folk i min AG. Så i virkeligheden skal jeg nok være tilfreds med top 5, men jeg håber selvfølgelig på mere. Næste år er jeg i 50-54 år og her kunne det være sjovt med en verdensrekord (Bent har sat rekord i både 40-44 og 45-49 år, red.)

 

Laver du noget specifik træning og forberedelse op til Hawaii, fx varmetilvænning på cykling/løb, mere svømning, test af nyt udstyr/beklædning eller andet?

 

Jeg laver ikke noget specifik træning ift varmetilvænning. Jeg har det fint med varmen og tror heller ikke at det batter meget at løbe rundt i ekstra tøj herhjemme. Hometraineren er jeg ikke gode venner med, så det skal være meget dårligt vejr hvis jeg ikke cykler ude.

Beklædningsmæssigt bruger jeg samme set up som i 2011. Fusions Speed Top fungerer rigtig godt og jeg har mulighed for at nedkøle mig med vand undervejs. De lange ærmer hindrer også at jeg bliver forbrændt under cyklingen og det mener jeg faktisk ikke er uvæsenligt. Hvis man kommer ud på løbe og allerede er forbrændt bliver det ingen god oplevelse.

Jeg kører også altid med almindelig hjelm så jeg kan afkøle hovedet. De sekunder jeg evt. kunne spare med en aerohjelm er jeg sikker på at jeg hurtigt mister, hvis jeg koger over. Jeg drikker meget på cyklingen og tager to flasker på alle depoter – en til at drikke og en til nedkøling. På Lanzarote i år kørte jeg med gels i en flaske og tog vand på depoterne. Det vil jeg også gøre på Hawaii. Jeg tager ikke ekstra salt, det har jeg ikke oplevet være nødvendig.

bent_andersen_bike

 

Du plejer at have familien med på Hawaii og Jeres ophold plejer at være relativ kort. Hvordan bliver det i år og hvor skal I bo?

Vi ankommer normalt kun 7-8 dage inden racet og tager hjem torsdagen efter racet. Dels er det et økonomisk spørgsmål og jeg mener heller ikke at jeg har behov for mere. Vi bor altid på Royal Kona Resort. Placering er optimal ift racet og vi nyder morgenmaden med udsigten over havet. Vi elsker de hektiske dage og aktiviteten alle vegne og har ikke brug for ro som nogen ynder – derfor er det et perfekt sted for os.

Når tiden nærmer sig stiger priserne på fly og ophold drastisk dag for dag. Lonnie er rigtig dygtig til at holde øje med prisudviklingen og slå til inden priserne går amok.

Jeg ville aldrig mere afsted til Hawaii uden familien – så bliver jeg hellere hjemme.

 

Nu er der jo hele 62 danskere der er kvalificeret til Hawaii i år, en del af dem for første gang. Hvilke råd kan sådan en erfaren Hawaii-triathlet som dig give til førstegangsdeltagerne fra det kolde nord?

Nogle af dem der har kørte kval race på hurtige ruter kan nok godt blive overraskede på Hawaii. Mange kører for hårdt på cyklingen og forsøger at holde samme intensitet som normalt. Dét kan koste dyrt på Hawaii. Jeg mener at det er vigtigt at holde igen til Hawi, for hjemturen er hård. Tålmodighed er en dyd på Hawaii – også på løbet.

Nedkøling og væske er også ekstrem vigtig på Hawaii. For mig er Speed Top’en fra Fusion med lange ærmer rigtig god. Nogle kører uden solcreme, fordi de ikke mener at det er nødvendigt. Men man kan blive grueligt forbrændt og det kan koste på løbet.

Svømningen er også anderledes på Hawaii, for det er uden våddragt og ofte meget slåskamp. Man skal huske at det er de bedste i verden der er samlet og alle vil fremad. Svømningen er faktisk 3900m og sammenholdt med bølger og uden våddragt, skal de fleste også forvente en noget langsommere svømning end normalt.

 

 

Familie

 

Din kone Lonnie har også dyrket triathlon på højt plan. Hun har bl.a. kørt ironman 14 gange, heraf 2 gange på Hawaii i profeltet. Hun har endvidere mange gode resultater indenfor duathlon og var god for en 10 km’er på 36 min. Hvad har det betydet at hun også har en været og er en del af sporten?

 

Lonnie betyder rigtig meget, både i det daglig og under konkurrencerne. Det er hende der får det hele til at hænge sammen. Uden Lonnie var det helt umuligt for mig at præstere på det niveau. De seneste år er det også Lonnie der har kørt rigtig meget med drenge når de skulle til træning og det betyder at hun kun selv har kunnet træne minimalt. Jeg håber at hun snart, måske allerede til næste år, kan køre ironman igen. – Og at vi begge kan køre på Hawaii en gang i fremtidenJ.

Tidligere trænede vi rigtig meget sammen og var også begge på landsholdet. På landsholdet havde vi det rigtig sjovt og vi var gode mener med flere af de andre. Vi havde et godt sammenhold.

 

For rundt regnet 16 år siden til et stævne i Randers (hvor du for øvrigt vandt selvom du havde glemt hjelmen og lige skulle hen og hente den i bilen midt under konkurrencen) stod Lonnie med Jeres ældste søn Mark i barnevogn. Hun sagde: ”Se han har store hænder og fødder – han bliver en god svømmer!”. Dét kom til at holde stik, for begge Jeres sønner er konkurrencesvømmere (og løbere og dansere og gymnaster og …..). Når man taler om talentudvikling er det ikke en hel skidt træningsbaggrund. De har stiftet bekendtskab med tri, kommer vi til at se dem gå i forældrenes fodspor?

Der er vist ingen tvivl om at drengene har arvet vores passion for sport. De har fået lov at vælge præcis hvad de ville. De er begge meget interesseret i tri, så mon ikke vi også får dem at se her fremover. De deltager også i forbundets udtagelse. Mark er på efterskole nu, så han kan ikke fokusere så meget på svømning som tidligere.

 

Med drengenes aktivitetsniveau i diverse sportsgrene og din træning må der være en del logistik der skal gå op i hverdagen – hvordan får I det til at hænge sammen?

Der er rigtig meget logistik i det daglig og det er Lonnie der styrer det til præcision. Hun har lavet et skema og det er godt for ellers vil jeg glemme hvor og hvornår drengene skulle hentes. Drengene svømmer adskillige steder i løbet af ugen pga manglende vandtid til svømmeklubben. Det hjælper lidt at Mark er på efterskole og der er en ny svømmehal under opbygning, så på sigt bliver det forhåbentlig lettere.

 

 

Træning

 

Igennem mange år har du ikke kunnet løbe så mange km som dine konkurrenter formodentlig har gjort, men du har alligevel været god for en 10 km’er på 31.01 min(!). Hvor mange (eller hvor få) km løb du pr uge da du løb 31 min og hvordan kan det lade sig gøre?

 

Løbet har altid faldet mig let og allerede da jeg var svømmer og løb min første 10 km, løb jeg på 34 min. Jeg tror jeg havde en god iltoptagelse fra svømning. Når jeg tænker over det tror jeg også at jeg havde en god basis fra mine helt unge år hvor jeg spillede fodbold. Vores træner fokuserede rigtig meget på kondition og vi løb ofte 8-10 km til træning.

Faktisk har jeg løbet endnu hurtigere i Bundesligaen (30.10) på de afsluttende 10 km. Jeg har aldrig løbet mere end 65 km om ugen og det jeg vel kun gjort 2 uger. I Herning blev der løbet rigtig hurtigt på intervallerne, fx 2.40 på 1000m. – Derfor droppede jeg faktisk intervallerne, for det kunne benene ikke holde til. I stedet løb jeg fx 30 min i jævnt højt tempo, men ikke intervaller.

 

Tilrettelægger du selv din træning eller har du nogen du sparer med?

Jeg tilrettelægger selv træningen, men fortsat med udgangspunkt i Gabors træningsprincipper. Der er ingen spildtid, det er altid hårdtJ.

 

Hvordan ser en typisk træningsuge for dig og hvordan får du træning indpasset i en hver dag med godt og vel fuldtidsarbejde, familie osv.?

Jeg cykler typisk til og fra arbejde hver dag (34 km pr vej). Derudover har jeg typisk et længere cykelpas i weekenden fx 110 km, hvor af de 90 km er IM pace. Jeg synes jo egentlig ikke at jeg træner så meget, men når jeg tæller sammen bliver det alligevel til 400-450 km cykling pr uge, året rundt.

Jeg ville gerne lave kombiløb, men det er sjældent at benene kan holde til det. I bedste fald løber jeg et par km efterfølgende, men oftest er det for risikabelt. Løbetræningen er typisk 2-3 x 30 min rolig løb pr uge. Svømningen foregår sammen med svømmeklubben, hvor jeg svømmer sammen med min søn Mark.

 

Laver du noget supplerende træning fx dryland, coretræning, styrketræning el.lign.?

Jeg er begyndt at lave udstrækning af achillesenen og haserne som også er mit svage punkt. Derudover ekscentrisk træning af achillessenerne og lidt styrke til baglåret.

 

 

Hvordan foregår din træning typisk – alene, i klubregi eller sammen med andre?

Jeg svømmer med svømmeklubben, men ellers foregår træningen alene.

 

Du har du jo en efterhånden ret velafprøvet sæsonplan med Lanzarote (maj) og Hawaii (oktober). Hvordan gør du typisk efter Lanzarote, fx holder du træningsfri et par uger inden opbygningen starter igen eller er du i gang med det samme?

Jeg holder konsekvent en måneds løbepause efter en ironman for at skåne benene. Nogle gange bliver det desværre til 3 mdr pga skader. Efter en uge starter jeg med at cykle til og fra arbejde igen. Ellers lytter jeg til kroppen og mærker efter hvornår jeg er klar til at træne igen. Ofte allerede svømning dagen efter.

 

Mens mange af dine konkurrenter enten bor under varmere himmelstrøg eller tager på længere træningsophold sydpå, har du altid trænet hjemme i Danmark i vinterperioden og op til Lanzarote og Hawaii. Selv i din tid i det professionelle felt kan jeg huske, at du sagde, at hvis man kunne træne igennem den danske vinter gav det blot ekstra styrke og sejhed til den kommende sæson. Er det stadig sådan du ser på det?

Ja, jeg mener at det giver en rigtig god styrke at træne herhjemme vinteren igennem. Det er også vigtigt at være sammen med familien, så jeg prioriterer at være hjemme. Nogle gange står jeg for en træningslejr på Club La Santa, men det er ikke noget jeg bruger som optakt til ironman.

 

Hvordan foregår din vinter cykeltræning. Bruger du hometrainer/Computrainer, spinning, MTB eller først og fremmest på landevejen?

Cyklingen foregår hovedsageligt til og fra arbejde og en længere tur i weekenden. Jeg nyder også at køre MTB. Jeg er ikke så vil med hometraineren og kører heller ikke spinning.

 

Kost

 

Lonnie har tidligere afsløret at du har en forkærlighed for Toffifee – især dobbeltpakkerJ. Holder det stadig og hvor meget går du op i kosten i det daglige?

Det er blevet bedre, så Lonnie har haft en god indflydelseJ. Vi spiser bare almindeligt og sundt til dagligt. Der er ikke noget specielt og generelt spiser vi hvad vi har lyst til.

 

 

Fremtiden

 

Nu har vi jo set Fenger og Sandvang dyste til den hjemlige liga. Kommer vi også til at se dig til danske kortdistance stævner fremover?

Det afhænger af skadessituationen, men jeg vil rigtig gerne. Jeg håber at det bliver muligt til næste år.

 

Har du samme planer for næste år med Lanzarote og Hawaii?

Ja det bliver det sandsynligvis.

 

 

Læs mere om Bent Andersen og hans familie her.

(oktober 2013)

Go to Top