Thomas Mortensen

Baggrund

 

Du startede din tri-karriere tidligt og kørte allerede din første ironman som 19-årig i Rødekro. Som 20-årig kørte du 9.02 i Roth og kvalificerede dig til Hawaii, som den yngste dansker. Selv i dag vil mange misunde dig de tider du kørte dengang. – Du må have nogle gode røverhistorier fra den gang i starten af 90’erne, fx hvordan trænede du, hvilket udstyr havde du, ernæring ifm konkurrencer osv?

Ja, det var tider:-). Dengang hed stjernerne Peter Sandvang, Bent Andersen og Jan Hansen.

Alting var mindre kompliceret. Kender du det? Jo mindre man ved, desto færre bekymringer. Jeg trænede selv uden struktur og planlagte hviledage. Jeg hæfter mig ved, at tilgangen til træningen i dag er væsentlig mere videnskabelig med alverdens målinger, – på godt og ondt.

Jeg husker specielt mine lange cykelture som var kendetegnede ved at køre afsted uden et decideret mål om intensitet og distance. Jeg blev på cyklen så længe jeg havde kræfter og ikke mindst Ribena-saft til.  De første mange år havde jeg ikke begreb, – og interesse i ernæringens betydning for præstationen. Det var learning by doing. Hvilket i øvrigt kan være meget sundt for at tingene rodfæstes. I dag er mange triatleter mere orienteret på det område.

Jeg købte min første racecykel som 18-årig. En rød Cannondale aluminiums ramme for 6000kr(!) hos Ryvang cykler i Kbh. Jeg var soldat ved Livgarden og havde fået smag for triatlon. Jeg turde næsten ikke fortælle mine forældre at jeg havde brugt så mange penge på en cykel, – og der var ikke engang komponenter og hjul med i prisen. Senere kom der Ultegra og Aerospoke på den!

 

Thomas-mortensen-rødekro

Rødekro Ironman ca. 1994;-)

 

I 2010 så vi dig for alvor præstere på hjemmebane til Challenge Copenhagen med en tid på 8.41 og en 12. plads overall. Hvordan husker du den dag?

Alle atleter lever og ånder vel for de dage, hvor det hele går op i en højere enhed. Det var en af de dage jeg havde til CC i 2010. Jeg havde holdt en pause fra Ironman distancerne siden 2003, men været disciplineret med min træning og kørt nogle gode placeringer ind på de kortere distancer. Jeg kunne se at mange af dem jeg lå og sloges med på de korte distancer leverede tider på under 9 timer på Ironman distancen. Jeg havde som nævnt tidligere været tæt på den magiske grænse og havde en håndfuld sluttider mellem 9.02-9.09 timer. Så jeg håbede inderst inde, at jeg på en god dag, på den rigtige rute og med det rigtige vejr (ja, der er mange ting der skal gå opJ) ville have en chance for at bryde de magiske 9 timer. Jeg var godt forberedt inden dagen, men jeg var også heldig, den regnfulde dag taget i betragtning, at jeg ikke havde nogen punktering og tingene flaskede sig.

Jeg føler i bund og grund at jeg altid har været godt forberedt forud for de Ironmans jeg har kørt. Sluttider er generelt vaskelige at sammenligne og om CC 2010 er min bedste performance i min karriere, er svært at sige, men jeg har nogle rigtige gode oplevelser med fra stævnet. Jeg havde mange venner der deltog samme dag og familien var, som altid, på sidelinjen og fulgte slagets gang.

Samtidig var Challenge Copenhagen 2010 for alvor med til at få triatlonsporten udbredt blandt den brede danske befolkning, hvilket også afspejles i forbundets medlemstal. Jeg blev den bedst placerede  agegrouper  og trods jeg havde været aktiv i mere end 15år, så fik min placering langt mere opmærksomhed end nogle af mine tidligere præstationer. Der er heller ikke tvivl om at det team af sponsorer jeg har i dag til dels er på baggrund af mit CC 2010 resultat.

 

 

Sæsonen 2012

 

I 2012 vendte du tilbage til Hawaii efter at have sikret kvalifikationen allerede i 2011 i Wales. Hawaii Ironman 2012 blev ikke helt den præstation du håbede på, men hvordan var din oplevelse på dagen og hvad vil du tage med dig derfra af erfaringer?

Det er rigtigt. Jeg havde store ambitioner for Hawaii. Jeg havde kørt stærkt til DM 1/2IM i Aalborg tidligere på året og følte formen var god. Jeg vurderede at min store erfaring og min gode form tilsammen ville række til en topplacering i min aldersgruppe. Jeg må bare konstatere, at hvad der fungerer på disse breddegrader ikke er at sammenligne med Hawaii. Jeg har brugt rigtig lang tid og mange kræfter på at analysere mine forberedelser, akklimatisering, nedtrapning, energiindtag, pace mm fra racet på Hawaii.

Mit saltindtag på Hawaii i ugerne inden racet samt på selve dagen var kraftigt undervurderet. Jeg er sikker på at min form var god, men når kroppen ikke får det den skal have, så er det i bund og grund ligegyldigt, hvor god formkurven er.

Det var en ordentlig lussing jeg fik, men set i bakspejlet har det også været ganske sundt for mig og  det var lige hvad der skulle til for at motiverer mig endnu mere. Jeg har været utrolig disciplineret vinteren igennem og er opsat på at komme stærkere tilbage.

Jeg må også erkende at uanset hvor mange træningstimer og Ironman stævner jeg kører i Skandinavien, så får jeg ikke kortlagt mit problem med at performe i varmen. Det er bl.a. en af grundene til at jeg også har valgt at køre Lanzarote IM i år. Hvis ikke jeg kan få kroppen til at fungerer på Lanzarote, så kan jeg da slet ikke få den til at virke på Hawaii…

 

Hvordan er Ironman Hawaii i dag sammenlignet med din første deltagelse i 1993?

Hawaii er noget helt specielt. Det var der, det hele startede. Det er enormt prestigefyldt blot at deltage. Det ligger langt væk fra anden civilisation, det er møg varmt og fugtigt. Det er samtidigt voldsomt ”poppet”. Man fornemmer at det er blevet endnu mere en pengemaskine end i ’93, hvilket er utroligt ucharmerende. Det gennemsyrer desværre stævnekulturen generelt. Jeg har bestemt kørt federe stævner end Hawaii,- nu er der også ofte en sammmenhæng mellem ens performance og oplevelse af stævnetJ. Hawaii er et fantastisk feriested, men helvedes forgård set med triathlonbriller.

 

Du og Andreas Petz var med helt fremme over all ved DM ½ ironman i Ålborg. Hvordan var det at ”drille” de yngre elite-drengeJ?

Det er naturligvis altid sjovt at kunne køre op med deltagere i elitefeltet, – specielt som 40-årig. Det er samtidig interessant når vi er nogle stykker i samme aldersgruppe og vi gør kun hinanden bedre.

Thomas_mortensen_run

Fra Fusion.dk

 

Sæsonen 2013

 

Du indleder sæsonen 2013 med Ironman Lanzarote. Hvilket udstyr planlægger du at bruge til konkurrencen, hvor lang tid ankommer du inden og hvordan er dine forventninger i det hele taget til konkurrencen?

Det er med ærefrygt og respekt jeg går ind til den Ironman. Der er knap 2600 højdemeter på cykelruten. Det går for at være den hårdeste Ironman på Ironman-kalenderen. Jeg har kørt 3 Ironmans i varmen og haft forfærdelige oplevelser i dem alle. Der er sommerfugle i maven bare ved tanken.

Min energi- og saltplan er radikalt ændret med erfaringerne fra Hawaii i baghovedet. Jeg vil have langt mere fokus på at passe på mig selv på cyklen, forsøge at køre mere disciplineret og har en forhåbning om, at hvis jeg kan komme af cyklen med lidt tilbage i posen, kan jeg få et fornuftigt løb dernede og forhåbentlig en kvalifikation til Hawaii.

Jeg ankommer tirsdag eftermiddag, hvor stævnet ligger om lørdagen. Det er ikke langt tid inden, men det er betingelserne mht. økonomi, arbejde og familie. Jeg skal desværre af sted uden familien denne gang og jeg kan næppe undvære dem længere.

 

thomas_mortensen_bike

 

Udover Lanzarote og forhåbentlig Hawaii, hvordan ser din sæsonplan i øvrigt ud og hvilke mål har du for sæsonen?

Jeg er tilmeldt ½ IM i Aalborg i juli mdr. Jeg kørte samme stævne sidste år og det var faktisk min allerførste ½ IM sidste år og en rigtig god oplevelse. Vejret var super godt i Aalborg og jeg tror alle deltagere havde en god dag. Jeg håber at slutte øverste på skamlen i år i min klasseJ. Derudover har jeg ikke fastlagt yderligere stævner. Uanset om jeg kommer til at køre Hawaii eller ej, vil jeg forsøge at finde et stævne i august og september måned.

 

 

Træning

 

Din første konkurrence i år er relativt tidligt på sæsonen, ikke mindst vejret taget i betragtning. Hvordan har din træning forløbet i henover vinteren og har du nogle gode fif til især cykeltræningen der kan være lidt en udfordring i det danske vejr?

Jeg har cyklet usædvanlig lidt hen over vinteren, men derimod løbet mere end jeg plejer. Løbet skal bygges forsigtigt op og det har haft første prioritet. Jeg har i enkelte vinteruger haft op mod 100km/ugen tilmed i kuperet terræn. Det har jeg ikke tidligere formået. Løb er super effektiv og der er stor overførselsværdi til cyklingen.

Jeg har i snit kun cyklet 1-2 træningspas/uge i dec-jan-feb. Alt sammen på mtb på landevejen. Jeg synes det er så kedeligt at sidde på en turbotræner.

Da jeg så endeligt øjnede chancen for at køre Lanzarote, fik jeg pludseligt travlt med at få skruet op for volumen på cyklen. Den megen løbetræning gjorde således også overgangen tåleligt.

 

Du er set på hometrainer på terassen fornyeligt. Benytter du ofte hometraineren og kan du fortælle lidt om den Cyclus2 du anvender?

Min hovedsponsor TARGIT A/S har stillet en Cyclus2 til min rådighed. Cyclus2 er verdens mest avancerede professionelle ergometer træner. Det er den eneste turbotræner der må udføres rekordforsøg på,- som fortæller lidt om dens præcision. Det er østtysk håndværk når det er bedst og et stykke legetøj til 65.000kr. Det kan godt motivere mig en smuleJ til at sidde og knokle en time eller to på den. Fordelen ved Cyclus2 er ligeledes at du sætter din egen cykel i maskinen og den ”opfører” sig fuldstændig, som hvis du kørte på landevejen. Dvs. at det avancerede ophæng giver mulighed for friktion, således at når du f.eks. står op, så er det fuldstændig som at stå op af en bakken.

 

Thomas_mortensen_cyclus2

 

Hvordan ser en typisk træningsuge ud for dig her i den sidste periode frem mod Ironman Lanzarote?

De sidste måneder har jeg, for at skærpe formen og samtidig tilgodese god restitution, arbejdet i et system á 3-4 dage med stor volumen med enkelte højintensitetspas efterfulgt af en restitutionsdag uden træning eller et svømmepas.

Generelt veksler jeg meget mellem forskellige systemer og forskellige ruter for at stimulerer kroppen mest muligt. Jeg er overbevidst om at det også er derfor jeg har holdt så længe i sporten og stadig er fascineret over kroppens formåen.

 

 

Hverdagen

 

Ambitiøs triathlet, familie, en mindre hær af børn, job, coach, foredragsholder mv. Hvordan får du hverdagen til hænge sammen?

Det er ikke så voldsomt som det lyder. Nogle perioder arbejder jeg meget, mens jeg i andre perioder ikke har særlig mange timer på Idrætshøjskolen, med foredrag, træningsplanlægning mm. Samtidig har jeg mulighed for at være fysisk aktiv i mange af mine jobs. Det handler i bund og grund om prioritering,- og vi prioriterer benhårdt herhjemme. Vi har bl.a. prioriteret at have vores børn hjemme indtil de skal starte i børnehaveklasse. Jeg er super god til at være hjemme og nyder det. Jeg kan forberede mig om formiddagen og samtidig lade op til eftermiddagens eller aftenens træning. Det er en win-win…

 

fam_mortensen

Team Mortensen – indtil videre…

 

 

 

Læs mere om Thomas Mortensen her og på Facebook.

(april 2013)

Go to Top