Michael Krüger

 Baggrund

 

michael kruger

 

 

 

 

Du har studeret i Tyskland og har selv haft en elitekarriere. Kan du ikke fortælle lidt om din baggrund tri- og uddannelsesmæssigt.

Jeg har læst idræt på hovedfag på DSHS (Deutsche Sporthochshule) Köln, det er udelukkende et idrætsuniversitet (der læser ca. 5.000 studerende). Studiet trak ud både pga . en del ekstra kurser , deltidsarbejde på UNI(testning, forskning) og  pga. ambitionerne indenfor triatlon i og med jeg begyndte at træne meget seriøs fra 1991/92. Så 7 semestre blev til 13. I årene 94 til sommeren 99 kørte jeg decideret elite , var indover landsholdet i en årrække og nåede at vinde 3 individuelle danske mesterskaber(kort du ´98, lang du´96 , lang tri ´96). Men internationalt blev det ikke til da noget, svømningen haltede og det tog mig mange år at få styr på energiindtaget på jernmandsdistancen. Oprindeligt var jeg håndbold og fodboldspiller, så det med svømning startede i en alder af 21 år, jeg kan stadig huske min første 1000m svømmetest på Aalborg Sportshøjskole , jeg tror omkring 18:30 og den kvindelige underviser har nok tænkt sit da jeg fortalte at jeg nu skulle omskoles fra håndboldspiller i serie 1 til triatlet.

 

 

Tyskerne var jo kendt for at træne afsindig meget. Har du nogle gode røverhistorier om hvordan træningen var dengang du selv kørte elite-tri i Tyskland?

Tyskerne træner som helhed stadigvæk rigtig meget. Således trænede Jan Frodeno i året op til hans OL sejr i Bejing utrolige små 1400 timer. Og Daniel Unger som blev verdensmester i Hamborg omkring 1300 timer. Dengang jeg kørte gik vi nok nogle gange for meget op i hvor meget vi fik trænet, i stedet for at kigge på hvordan restitutionen forløb. Men det vildeste jeg selv har prøvet har været 2700 km på cykel på 3 uger Mallorca, så blev det vist også kun til 70 km løb per uge og 3 gange svømning. Vi var af sted med 10 mand og vi havde gang i et projekt der gik ud på at undersøge forskellige parametre for overtræning. Så groft sagt gik det ud på at jeg skulle sørge for at folk blev kørt i sænk. Vi testede folk i hoved og røv både før under og efter lejren. Vi opnåede at folk var helt flade da de kom hjem, måske lige så meget psykisk. Men nogle gode parametre der var nemt at måle fik vi ikke. Heldigvis var jeg i superform da jeg kom hjem derfra.

 

Landsholdstriathleterne nævner af og til at de fortsat kan blive udfordret af coachen. Så sent som i 2010 vandt du din AG i Abu Dhabi og kørte imponerende 8.28 til Challenge Copenhagen. Ser vi dig igen med helt fremme?

Nej det er slut med at kunne blande sig i den hjemlige elite, det er gået meget ned af bakke siden 2010. Jeg tror jeg får problemer med at udfordre juniorpigerne fremover.

 

 

Tri-sportens udvikling

 

Hvordan har tri-sporten udviklet sig i den periode du har været landstræner på såvel kort som langdistance? Uha , den korte version er at bredden nok er det der har tiltaget mest. Både på kort og lang. På kort er præstationerne i løbedisciplinen forbedret markant såvel i bredden men også i toppen og der er kun meget få Ol atleter tilbage der er decideret svage i en disciplin. Cyklingen er blevet meget mere aggressivt især siden 2008.

På jernmandsdistancen er jo især pigernes præstationer forbedret med raketfart, lige pludseligt er en tid under 9timer jo ganske almindeligt.(jeg ved godt at en del ruter er for korte) men det var de også før. Og bredden hos damerne er også tiltaget enormt de sidste 4 år. Hos herrerne er det mest bredden i spidsen der bliver større og større. Jeg forventer dog at der vil ske endnu mere udvikling i toppen i de kommende år, efter hvert OL skifter så mange over at det bliver tættere og hurtigere på svømme- og løbedelen.

Generelt så er antallet af stævner på jermandsdistancen jo eksploderet, jeg kan huske tilbage til dengang der kun fandtes 5 IM (Hawaii, Europe, Canada, NZL, Australien). Det betyder jo at langt flere atleter får del i kagen og har gode muligheder for at profilere sig. På den negative side, kan man jo så sige at alle de bedste kun mødes en gang om året.

 

Hvordan forudser du udviklingen i de kommende år på kortdistance tri. Ser vi fx i højere grad professionelle teams som man kender det fra cykelsport? Grundlæggende er strukturen i Ol sammenhæng en anden end på langdistance, da det er her de fleste forbund bruger deres penge.

På langdistance er der professionelle hold eller 1 mandsfirmaer. På OL distance vil der ikke komme professionelle hold, men der vil fortsat være internationale træningsgrupper måske også flere end nu, som har meget stor succes pga. at de er i stand til at skabe rigtig gode træningsmiljøer og fordi der er mindre fnidder pga. den internationale sammensætning.

 

 

Landsholdet 2013

 

Landsholdet for 2013 består nu af hhv et lang- og kortdistancelandshold og et duathlonlandshold udover ungdomslandsholdet og ”Boblerne”. Hvad er baggrunden for denne nye opdeling og at duathlonlandsholdet er genopstået?

Vi har i en årrække haft et kort og et langt hold samt ungdom/juniorer, det er ikke nyt. Nyt er det jo at duatleterne er kommet tilbage i landsholdstruppen(dog ikke i TD regi). Baggrunden er at vi som forbund ønsker at landsholdet også skal repræsentere det virkelige liv i TRI-verdenen. Og her har duatlon sin plads. Derudover er den måde vi samarbejder med TD på, blevet ændret markant. TD støtter direkte økonomisk 7 atleter de har sat navn på, og det er deres resultater vi bliver målt på forhold til vores samarbejde med TD. Resten af aktiviteterne for de øvrige grupper og atleter skal vi selv finansiere, til gengæld er der også mere handlefrihed i den del.

 dtrif

År tilbage var landsholdet opdelt i A, B og C landshold. Betyder den nye opdeling at alle landsholdatleterne har samme vilkår, udover evt. individuel Team Danmark støtte?

Nej der er langtfra samme vilkår, men der er heller ikke samme behov. Og behovene kan også ændre sig markant fra år til år især i olympisk sammenhæng. Konkret er der nogle på landsholdet der får en direkte støtte på op til 70.000 kr. til rejser og konkurrence og andre får 0,- kr. Vi bruger samlet set de fleste ressourcer på at udvikle og dernæst på dem der kan tage medaljer eller lave topplaceringer her og nu. Og så er der nogle som står lidt midt imellem pga. manglende resultater eller for langsom udvikling. I TD regi kan atleterne trække forskelligt på de tilbud TD har fra behandling, psykologi , testning mm. Dem der er indplaceret øverst i TD regi(verdensklasse, pt. Kun Camilla) har mere eller mindre fri adgang. Dernæst dem der kaldes international elite (Michelle, Martin, Emil, Andreas, Thomas, Helle) som har lidt mindre nem adgang og den sidste gruppering er de såkaldte TD atleter(resten af seniorlandsholdet), som har adgang til ydelser ,men i langt mindre omfang.  Vi har lavet op til 8-årige planer for de yngste, 4 årige planer til dem vi håber på skal til Rio.

 

Vil det fortsat være muligt for atleter at kvalificere sig til fx ITU EM og VM lang uden at være en fast del af landsholdet?

Ja.

 

Hvordan er prioritering for landholdet mht resultater her og nu vs. langsigtede resultater. Det er jo ikke ualmindeligt at en atlet får spoleret hele eller halve sæsoner af skader eller sygdom. En skadet eller langvarig syg atlet kan på den ene side have behov for den tillid fra forbundet, det giver fortsat, at være en del af landsholdet, men omvendt kan der stå andre atleter på spring som har vist højt niveau. Hvordan forholder I Jer til det dilemma?

Ja det kan være et dilemma især når det står folk på spring. Overordnet så får dem der har bevist at de kan vinde int. Medaljer/lave topresultater en lang snor, idet det er nemmere at nå tilbage til et niveau end det er at rykke et niveau op. Vi har haft adskillige eksempler på folk der har været ude med skader i længere tid. Senest eksempel er Jo Martin Jensen, der ikke kørte et eneste stævne sidste år. Der hvor tvivlen opstår, er når det er nye landsholdsfolk der bliver skadet langvarigt uden at de har opnået int. succes, lige netop fordi der i det tilfælde kan være andre på næsten samme niveau. Da vi nu har en anden struktur end tidligere er problemet nok ikke så stort.

 

Udtagelse til ungdomslandholdet og Boblerne bygger på en række tidskrav på hhv 800m svømning og 5 km baneløb. Det er naturligvis ret komplekst, men lad os forstille os en ungt lovende tri-talent fx i start 20’erne der stræber efter at komme på landsholdet. Hvad skal der til – tidsmæssige krav i de enkelte discipliner, topresultater i konkurrencer, et højt internationalt svømmeniveau?

Ja det er et tricky spørgsmål. I første omgang kigger vi på præstationerne over 800m/5km og dernæst på udviklingskurven af de 21-23 årige. I skrivende Stund er Klemmesen jo blevet udtaget, selvom han ikke klarede svømmekravet. Men han har vist en meget stejl udviklingskurve over 1½ år  og udvist stor engagement.  Det betyder så at vi vurderer at han kan nå det endnu til trods for en sen opstart i triatlon sammenhæng.

Så mere firkantet er vi ikke. Camilla Pedersen var jo også i starten en del af udviklingsteamet, selvom hun var for gammel. Og hun gik fra ingenting til professionel på 24 måneder, så helt blinde er vi vel ikke.

 

Hvilke forventninger har du til landsholdet i sæsonen 2013 – er der evt. nogle atleter vi skal holde ekstra øje med?

Jeg håber at de ”ældre” kan holde niveauet eller måske kan gøre det endnu bedre på de lange distancer. Så er det jo interessant at se hvad de yngre disker op med i år, de skulle jo gerne vise stor fremgang. Men at pege på enkelte er nok ikke en god ide, en skade eller sygdom kan spolere det hele. Jeg betragter det mere som helhed, der vil altid være nogle der viser den fremgang man håber på og andre som ikke gør. Men vi har sat konkrete resultatmålsætninger for alle og præstationskrav for Ol folkene (tider på 5,10 km osv.), dem kender de aktive og det er dem vi går efter.

 

 

Landsholdet i fremtiden

 

Helle Frederiksen har netop valgt landsholdet fra. Hvordan vurderer du fremtiden for tri-landsholdet i Danmark. Vil vi fx i højere grad se at atleter fravælger landsholdet og dermed ITU konkurrencer for at satse på mere pengestærke kommercielle konkurrencer/serier? Er det et muligt scenarie at landsholdet i en gang i fremtiden udelukkende vil bestå af potentielle OL-atleter?

Det er jo en misforståelse, landsholdet er jo ikke lige med Ol distance, vi rummer jo begge dele og duatlon. Vi er nok mere i fare for at vi ingen Ol atleter har på landsholdet fremover, idet konkurrencen her er mere koncentreret og det er meget svært at tjene til dagen og vejen. Og da har vi jo taget et standpunkt at vi fremover ikke ønsker at atleter ofrer 4 eller 8 år af deres liv på bare at komme til OL. Det mener vi ikke er det værd, så fremover har man potentiale og resultater der antyder at man kan gå i Top 8 til Ol, hvis ikke vil vi opfordre atleten til at køre non draft for at få en god karriere ud af det. Denne opfordring har vi givet til en håndfuld allerede inden Ol og også her efter OL.

 

 

Talentudvikling

 

Når elitecentret til sommer flytter til Odense, skal du så fortsat stå for den daglige træning og skal du ligefrem til at være fynbo?

Jeg kommer til at pendle og overnatter en dag eller to om ugen i Odense, og ellers er det meningen at vi er flere trænere om at dele den daglige træning og at en del af træningen foregår sammen med OTK. Jeg har ikke planer om at flytte så længe min jobsituation er så usikker at det ikke ville være økonomisk  forsvarligt at flytte. Min løn kommer jo fra TD, og indfrier vi ikke vore målsætninger  i 2013 og vi derfor ikke bliver støttet af TD i 2014,så er der heller ingen løn til en landstræner. Så simpelt er det.

 

Hvordan ser du talentudviklingen i dansk triathlon sammenlignet med andre nationer?

Vi har alt for få ungdomsmiljøer i klubberne, Fredericia er jo den eneste der år efter år producerer talenter, der er flere på vej men vi har behov for 5-6 dedikerede klubber. Vi er et lille land, men der er talent nok. Men der er ikke nok der tager hånd om opgaven. De andre små lande er ikke bedre stillet end os, men de store lande kan jo tække huse med talenter. Så vi kan ikke forvente at have mange i verdenseliten på en gang.

 

De senere år har der i mange sportsgrene været øget fokus på aldersrelateret træning. Hvordan får vi efter din mening skabt de bedste danske triathleter i fremtiden og hvilken rolle spiller tri-, atletik og svømmeklubberne?

Det er for langt at besvare- til efterår/vinder kommer vi med vores bud på ATK i bogform.

 

 

Andet

 

Skeletterne vælter ud af (medicin) skabet for tiden i cykling, svømning og løb mv. I triathlon har vi været lykkelig forskånet for de helt store sager endnu. Er det, efter din mening, naivt at tro at triathlon er en ren sport?

Ja det er naivt, der er altid snydere, også i triatlon. Men jeg tror faktisk at de bedste i sporten både på kort og lang er rene, problemet er nok størst blandt de næstbedste. Og så har der faktisk været ret mange sager de sidste 2 år synes jeg. Men når det er sagt så er triatlon nokklart den mest rene sport af de beslægtede idrætsgrene, det har noget med kultur at gøre.

 

Og afslutningsvis et meget konkret spørgsmål. Når du er af sted med landsholdet har du ”survivor kit’et” med – alt det atleterne glemmer og det der kan gå i stykker. Kan du løfte sløret for noget af indholdet, måske noget vi andre dødelig kan lære godt af, fx ved tri-rejser til fjerne egne?

Sammensætningen af kittet ændrer sig lidt alt efter hvor vi skal hen. Men det vigtigste er nok piller mod diare´ inkl. antibiotika og så sår- og vabelplastre, tape i alle varianter. Og alt hvad der skal til at kunne sove, inkl. puder,øjenskygge, ørepropper, sovetabletter, næseplaster(anti-snorken). Og til cyklen ha´ altid et ekstra bagdrop med, hvis det nu skulle knække under transport eller styrt inden stævnet.

 

(februar 2012)

Go to Top