Rasmus Petræus

Baggrund

 

Efter din spæde start i 2006 kom du allerede på landsholdet i 2007 og fik for alvor din debut ved EM i København i 2007. Hvordan var det efter en lang svømmekarriere pludselig at blive elitetriathlet?

At være triatlet på elitenivau var for mig, en kæmpe forskel fra svømningen. Min identitet i de år jeg svømmende, var som “svømmer”. Mine venner var svømmere, mit liv var med svømmere i svømmehallen, og jeg elskede den daglige jagt på at smadre alt og alle til træning.

Da jeg blev triatlet, var der lige pludselig andre spilleregler. Jeg skulle tænke meget mere over hvordan jeg trænede så jeg ikke blev skadet og jeg havde lige pludselig et ansvar for at gennemfører træningen rigtigt. I modsætning til svømning hvor jeg altid havde en træner på kanten der piskede mig igennem. Samtidig var det et helt andet miljø jeg skulle tilpasse mig i. Jeg var den yngste på landsholdet, og skulle tilpasse mig et voksent liv, hvor jeg altid havde været en drengerøv, der bare skulle konkurrerer hele tiden, og lave sjov og ballade med de andre indimellem.

Det tog mig en del tid at vænne mig til det ansvar jeg selv havde, hvor jeg stort set var blevet båret igennem før. Men ikke destro mindre, fik jeg samme kick fra at presse mig selv helt til grænsen i triatlon, som svømning gav mig og det har ført mig til hvor jeg er nu.

 

Du valgte allerede i en tidlig alder at deltage i konkurrencer på½ ironman distancen samtidig med kortdistance tri og dét med stor succes. Var det for at teste dine evner de længere distancer med henblik på tidlige specialisering til langdistance eller blot et supplement til kortdistance tri?

Jeg vil ikke sige at det var for at prøve mine grænser. Jeg har altid elsket en udfordring og da den hed halv- og hel-ironman så jeg så  ikke nogen grund til ikke at tage den op. Jeg tænkte ikke videre over at konverterer til lang, men mere at køre nogle stævner jeg havde lyst til. Jeg er glad for at jeg har prøvet det af, men har nu andre mål med sporten og prioriterer derfor anderledes.

Samtidig med tri-karrieren har du uddannet dig til tømrer. Hvordan det var det at forene uddannelsen med tri-sporten?

Da jeg i første omgang startede med trisporten, var det fordi jeg kunne forene de to ting. I modsætning til svømningen, var triathlon mere fleksibel og da jeg var i den alder havde jeg jo masser af energi at tage fra.

Tømrer er ikke en uddannelse der lægger op til at man skal være eliteatlet, men jeg havde heldigvis nogle arbejdsgivere der havde forståelse for min situation og støttede mig igennem uddannelsen.

Jeg er begyndt at tro mere og mere på udtrykket, “der er ikke noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget andet”. Jeg tror at mit arbejde som tømrer, har styrket min krop på en måde, der i det store hel har gjort at jeg stort set har gået uden gener indtil nu, og kan holde til den træning triathlon kræver.

Jeg er i det store hele, rigtig glad for at jeg tog den uddannelse. Ikke kun fordi jeg så har en uddannelse på CV’et, men fordi mit syn på at være professionel atlet, har en modsætning der hedder fuldtidsarbejde. At jeg har prøvet at arbejde, har gjort at jeg nyder min frihed til at gøre det jeg elsker endnu mere.

 Challenge_Aarhus_RP

 

Sæsonen 2012

 

I 2011 fik du dit store gennembrud på ½ ironman distancen med din sejr i Challenge Århus. Hvordan var det at være forsvarende mester i stærkt felt og pludselig være den de andre ville slå? Ændrede det noget i din forberedelse til konkurrencen og din taktik på raceday?

Da jeg vandt Aarhus i 2011, var det en sejr der var som taget ud af et eventyr. Forberedelserne og mindsettet til den dag, var anderledes end den før havde været. Jeg var nok ikke tippet som vinder den dag, heller ikke af mig selv. Det gav mig en mere afslappet tilgang til racet, som jeg har prøvet at indfører i mine rutiner lige siden.

Da jeg sidste år skulle ud og forsvare titlen, var det så vidt muligt med samme mindset og forberedelse. Jeg vil sige at det altid er svært at være den jagtede i et race. Selvfølgelig ville jeg lige så gerne, som alle de der ville sætte mig på plads, være ham på toppen af podiet. Jeg prøvede at fokuserer lidt mere på helheden i stævnet, end kun sejren, og nyde den respekt og opbakning der var fra de andre atleter og tilskuere.

Rasmus-petræus_challenge_aarhus

 

Sæsonen 2012 bød på mange konkurrencer for dit vedkommende og du vandt bl.a. DM kort, Vulcano Triathlon, Malmø Triathlon og Silkeborg Triathlon. Hvordan ser du tilbage på sæsonen og hvilken konkurrence ser du tilbage på med størst glæde?

2012 var som året før, et år hvor jeg kørte triathlon for at køre triathlon. Ikke med det store helhedsmål, men med ambitioner om at leve som professionel. At jeg gjorde det på den måde gjorde det ikke nødvendigvis nemmere for mig, da mit ambitionsniveau var højt for hvert race, i stedet for et samlet sæsonmål.

Men den sejr der helt sikkert var vigtigst for mig i 2012, var DM titlen. Igen var det et stævne hvor folk ikke rigtig havde satset deres penge på mig, men i stedet for de unge drenge på vej op. At jeg viste for alle, inklusiv mig selv, at jeg har hvad der skal til og hev sejren hjem, var en kæmpe fryd.

 

 

Sæsonen 2013

 

Du har meldt ud, at du frem mod OL i Rio i 2016 vil satse på den olympiske distance. Hvordan er dine planer frem mod den endelige OL kvalifikation starter. Skal du fx køre i Bundesligaen?

Som sagt har mine mål med triathlon, ændret lidt i forhold til de sidste par år. Jeg har altid haft den her drengedrøm om at være med til OL, og nu ser jeg mig selv i en position, hvor det rent faktisk kan lade sig gøre.

Jeg har ikke planlagt hele sæsonen endnu, så jeg er ikke helt sikker på hvad jeg kommer til at kører. Men en ting er sikkert, at første prioritet er europacup race, hvor jeg kan samle point til ranglisten, der i den nærmeste fremtid skal give mig en plads i worldcuppen og worldseries. Hvad der så kommer ind af andre race i løbet af året, for vi at se hen ad vejen.

 

Er det helt slut med de længere distancer de kommende 3 år?

Jeg er 100% dedikeret til det her projekt, og det betyder at jeg ikke vil komme til at kører langt de næste par år.

 

Har du planer om at deltage i DMerne i 2013 – der er vel en titel der skal forsvares?

Jeg vil utrolig gerne ud og forsvare min titel som dansk mester. Men om jeg kan få plads til at kører alle 3 race, er ikke sikkert endnu. Som sagt er mit mål OL, så der bliver prioriteret der efter.

 rp_bike

 

Træning

 

Du bliver trænet af tyske Stephan Wuckovic, der bl.a. har en OL sølvmedalje og adskillige Ironman podieplaceringer på CVet. Hvordan kom det samarbejde i stand og hvad er grund til at du har valgt Stephan som træner?

Jeg havde en svær start på 2012, og jeg kunne mærke at jeg havde brug for nogle ændringer i mit liv. Stephan var i den periode på Club La Santa samtidig med mig, og jeg blev henvist til at snakke med ham af en anden atlet der trænede under ham. Jeg var i en situation hvor der skulle ske noget nyt, så efter at vi havde snakket sammen, blev vi enige om starte det her samarbejde, der lige siden bare er blevet bedre og bedre.

 

Hvordan har trænerskiftet ændret din måde at træne og leve på – og hvilke muligheder har det givet, at have Stephan på sidelinjen under dit træningsophold på Club La Santa?

At træne sammen med Stephan, er noget der har ændret min personlighed helt ekstremt. Han giver mig så meget selvtillid og positive oplevelser med træningen, at jeg for hver dag kommer nærmere mit mål både fysisk og psykisk. En ting der betyder rigtig meget for mig og som jeg ikke har følt før, er den opbakning og tro på at det her kan lade sig gøre, lige så meget som jeg selv gør.

Vi har trænet rigtig meget sammen har på Club Lasanta over vinteren, og det er helt sikkert noget der har boostet mig markant til 2013 sæsonen. Så jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang, og se hvordan den nye træning virker i race.

 

Udefra set virker du mere målrettet og fokuseret end tidligere. Hvis den betragtning er korrekt, er det så Stephan der bidraget til den proces, andre omkring dig eller først og fremmest dig selv?

Der er ingen tvivl om at jeg er mere målrettet end før. Det er første gang jeg har et mål, og et team omkring mig der tror lige så meget på at det kan lykkedes som mig.

Jeg har i hele processen til at nå til det punkt hvor jeg er nu, været igennem en masse svære situationer i mit liv, med arbejde, uddannelse og træning. Jeg ved at der er mange der tror at de sidste 2-3 år har været på lidt on og off, men jeg har hele tiden haft de samme ambitioner med sporten. At jeg så i perioder har afveget lidt, har været af nød, for at jeg kunne få mit liv til at hænge sammen.

 

Du har opholdt dig på Club La Santa siden oktober. Hvordan har det været at være på Club La Santa i en så lang periode. – Får man ikke lejr-kuller og savner du at være en del af et fast klub- eller landsholdsmiljø?

Jeg er sikker på, at hvis jeg havde været andre steder end club Lasanta så længe, ville jeg føle mig ret meget som Palle alene vi verden. Men i og med jeg har været her så mange gange, er jeg blevet en del af Club Lasanta familien. Jeg har min vennekreds blandt greenteamerne og dem der arbejder her, så livet er rigtig nemt for mig. Det jeg savner mest der hjemme fra er min familie, men ud over det kan jeg ikke få det bedre.

 

I hvilken grad har du fokus på supplerende træning som fx styrketræning, coretræning mv?

Jeg bruger en del coretræning til at holde styr på min krop. Jeg er en lang mand, og har jeg brug for at havde styrke i min ryg og core, så jeg ikke får problemer og skader.

Styrketræning er jeg begyndt med, med Stephan. Det er aldrig noget jeg har brugt som triatlet, men kan virkelig mærke en forskel nu hvor jeg er begyndt med det.

 

Kan du løfte sløret for hvordan en typisk træningsuge ser ud for dig lige nu?

Mine træningsuger er meget forskellige fra hinanden. Jeg fokuserer rigtig meget på løbet lige nu, så det er meget afhængig af hvor hårdt vi kører på med intervaller og lange løbepas. Stephan har en overordnet plan for hvad vi skal lave, men vi kører det sådan, at vi ikke planlægger mere end 2 dage ad gangen, for hele tiden at føle om kroppen kan klare mere eller mindre. Jeg kan rigtig godt lide at træne på denne måde, for så tænker jeg ikke så meget over hvad vi skal lave om et par dage, men hvad vi laver nu.

 

Fremtiden

 

Er det din plan at være fuldtidspro de næste mange år og vurderer du at det muligt at få det til at løbe rundt med sponsorer, præmiepenge og evt. støtte fra Team Danmark/DTriF eller det nødvendigt at arbejde ved siden af?

Jeg elsker livsstilen som professionel, så så længe jeg kan trække den, vil jeg kører på fuld tid. Det er bestemt ikke nemt at få det til at kører rundt, men jeg har besluttet mig for, ikke at bekymre mig for meget om det, men i stedet fokuserer på hvad jeg har nu, og hvis det ændre sig, så tage stilling der efter. Jeg har heldigvis rigtig meget opbakning fra min familie og venner, så på en eller anden måde skal det nok lykkedes for mig.

 

Har du allerede nu lagt planer for fremtiden efter OL 2016. Ser vi dig igen på ½  ronman og måske ironman eller skal OL have et skud mere?

Lige nu har jeg kun målsætning frem til 2016. Men jeg er da helt sikker på, at jeg om nogle år når jeg har groet lidt mere hår på brystet, skal ud og kører både halv- og helironman igen. Om det bliver til 2 OL ved man aldrig, nu skal jeg lige have det her OL hjem.

 

Kan du afslutningsvis give nogle gode råd til talentfulde unge svømmere, som dig selv, der drømmer om at prøve kræfter med tri-sporten på eliteniveau?

En ting som jeg rigtig tit tænker på, og som helt sikkert er et problem for mange. Når man kommer fra svømmerverdenen, vil men stort set altid være rigtig godt gearet til at blive triatlet. Som svømmer har man en kæmpe motor, den hurtigt kan overføres til de andre sportsgrene.

Mit råd er at man i starten tager det helt stille og roligt, og sørger for at havde det sjovt med sporten. Jeg ser alt for mange der presser for hårdt på de første par år og bliver skadet. Jeg har selv haft rigtig mange kammerater der har faldet fra på grund af det. Jeg er glad for at jeg blev holdt tilbage og var en drengerøv de første par år, for nu hvor jeg så er noget til et punkt hvor jeg rigtig gerne vil, har jeg en base og en forståelse for sporten så jeg kan presse mig selv og ved hvor grænsen er.

 

Læs mere om Rasmus Petræus her eller på Facebook.

(Februar 2013)

Go to Top