Rasmus Henning

Den professionelle triathlon-karriere

 

Du har haft en lang og imponerende triathlon-karriere, først på OL distancen og senere på langdistance. Hvad står tilbage som de største sportslige øjeblikke, når du tænker tilbage på din triathlon-karriere?

Min mest perfekte sportlige præstation var i Roth 2010, hvor jeg havde dagen som kørte optimalt fra start til mål. Svømmede kontrolleret i front sammen med den nykårede IM verdensmester Pete Jacobs og Eneko Llanos på under 47min, cyklede jævnt hele vejen igennem på 4.23 og blev kun overhalet af den nuværende 70.3 verdensmester Sebastian Kienle. På løbet holdt jeg helt stabilt en km fart på 3.45 frem til 34km, hvor farten faldt en anelse, men jeg fik overhalt Kienle og kunne løbe i mål på 7.52.36 efter et marathon på 2.39. Det kunne det vist ikke sættes en finger på.

 

Rasmus-Henning_challenge_roth

 

Derudover husker jeg med stor glæde min første IM i Fredericia 2000, hvor jeg meget overraskende vandt, samt mine World Cup Sejre i Des Moines med de enorme pengepræmier og Hummeren, samt mit Europamesterskab på OL-distancen i 2004. At deltage og køre top 8 ved to OL’er har naturligvis også været noget man husker resten af livet.

 

 

Du og familien valgte at rykke teltpælene op og flytte til Playitas, Fuerteventura. Med det valg var du ikke en del af et fast træningsmiljø og havde ikke en fast træner på sidelinjen i den daglige træning. Overvejede du andre muligheder fx Boulder eller efter dit trænerskifte at komme tættere på Matt Dixon?

Da familien og jeg i slutningen af 2010 valgte at flytte fra DK, var det dels med et mål om at få bedre træningsforhold for mig, samt at få mulighed for at vi som familie kunne være mere sammen, uden så mange forstyrrelser og rejser for mit vedkommende. Eftersom ungerne skulle i skole, og vi ikke længere havde nogen bopæl i DK, var vi nødt til at flytte officielt til et andet land hvilket begrænsede det til EU. Boulder eller San Francisco med Matt havde også været interessant, men man kan ikke bare sådan flytte til USA. Og vi havde været meget glade for Playitas de gange vi havde været der, og følte at det var et sted vi havde lyst til at være en længere periode. Jeg var ganske vist ikke en del af en fast træningsgruppe, men der kom hele tiden folk ned, som ville træne med på mine programmer, så jeg var ikke alt for meget overladt til mig selv.

 

 

Var det muligt at bibeholde motivationen og kvaliteten i træningen når du i perioder var overladt til dig selv eller havde skiftende træningspartnere?

Der vil altid være svære dage og perioder, men det altid gode vejr, og den større ro på familielivet gjorde at det var samlet set lettere at motivere sig på Playitas end i DK, hvor der i højere grad var forstyrrende elementer konstant.

 

rasmus_henning_abu_dhabi

 

Vi er uden tvivl mange, der vil tænke tilbage på dig, som en der har betydet meget for dansk triathlon og været en god repræsentant for tri-sporten. Ikke blot i kraft af dine resultater, men også fx din måde at ”brande” dig selv og sporten i medierne. – Du er sågar blevet brugt som et godt eksempel i andre individuelle sportsgrene. Hvilken betydning vurderer du, at det har haft for din tri-karriere og nu i din ”civile karriere”, at du har været forgangsmand fx ift at have en presseansvarlig, brug af sociale medier mv?

Det at jeg havde Brian Martin Rasmussen som presseasvarlig de sidste 5 år af min karriere, har haft stor betydning for det arbejde og den branding vi lavede. Dels var han bedre til at tænke i historier og vinkle end jeg, og dels tog han en del opgaver fra mine skuldre. Det er bestemt en fordel for mig nu, at vi var opmærksomme på den del, og jeg tror da også at det har været medvirkende til at tri-sporten er blevet så populær i DK de seneste år. Det er sværere at sige om de gjorde mig til en bedre atlet, men det at jeg kom til at tjene lidt flere penge gennem sponsorer – takket være brandingen – har nok haft en positiv effekt på mine præstationer, og i hvert fald længden af min karriere.

 

 

Din bog udfordringen går meget tæt på dig og familien i en svær periode. Du kunne have valgt mange andre måder, at beskrive din karriere eller dele af den. Fx ville en bog om hele din triathlon-karriere vel have givet et noget anderledes og mere positivt billede. Overvejede du at droppe projektet, måske ændre bogens form og fokus  – eller var det vigtigt, at give et give et realistisk billede af hvordan det også kan er at være professionel triathletet?

Min kone Anita og jeg gad ærligt talt ikke at lave en hyldestbog som gennemgik hele min karriere fra A-Z. Det som vi syntes gjorde Udfordringen interessant (og den er blevet solgt i dobbelt så mange eks som der er triatleter i DK) er vel netop at den også viser mine svagheder og udfordringer, og forhåbenligt gør dem mere universelle, så også ikke-sportfolk kan nikke genkendende til temaerne.

udfordringen

 

Nye sportslige udfordringer

 

Du har tidligere meldt ud at du går efter at sætte rekord i ”Den Svenske Klassiker” (Vasaløbet, Vättern Runden, Vansbrosvømningen og Lidingöløbet) og den burde vel også ligge lige til højre benet. Hvor målrettet er du omkring det projekt ift træning, forberedelse og planlægning (fx ift seedning til Vasaløbet så du får en god startplacering, et team til Vättern Runde osv.)?

Planen om at gå efter den samlede rekord i En Svensk Klassiker var en sjov ide jeg fik i efteråret, som desværre for et stykke tid siden gik fløjten, da en af mine bedste venner lagde sit bryllup samme weekend som Vansbro. Hvis det var sket i min aktive karriere ifm med et vigtigt race, havde jeg jo nok været nødt til at melde afbud til brylluppet, men ikke denne gang. Så ambitionsniveauet til de resterende 3 konkurrencer er faldet en del, men jeg deltager som en sjov oplevelse, og vil så se om jeg evt. går efter rekorden i 2014. Faktisk må jeg indrømme at det passer mig rimelig godt at tage det en anelse mere roligt omkring det hele. En overgang var jeg en smule klemt over at skulle være så relativt seriøs med Klassikeren, samtidig som jeg byggede TriNordic op, og også have stort fokus på at være mere hjemme og sammen med familien. Jeg har vel gennemsnitligt trænet 5-6 timer om ugen siden jeg stoppede, og det er nok for lidt til at rekorden er realistisk.

 

 

Du har tidligere nævnt Challenge Copenhagen som en konkurrence du gerne vil køre. Er der chance for at vi kommer til at se dig på den fulde ironmandistance i Københavns gader, en gang i fremtiden?

Ja chancen er der bestemt, men jeg kan temmelig sikkert sige at det ikke bliver i 2013. Vi kommer dog til at være til stede med TriNordic på messerne omkring Challenge stævnerne, og jeg kommer sandsynligvis også til at være med på en stafet i KBH.

 

 

Du har i kraft af dit høje løbeniveau bl.a. vundet DM 10 km landevej to gange. Kunne du ikke fristes af at finde ud af, hvor hurtigt du med målrettet løbetræning kunne blive på marathon eller evt. VM ½ marathon i 2014 og måske ligefrem ”drille” den danske elite (igen)?

Nej, jeg har ikke motivationen til at gå 100% efter nogen sportslige mål som det ser ud nu. Det kan ikke udelukkes at det bliver noget jeg får lyst til om nogle år, men til den tid er jeg nok ikke kompetitiv nok mere. Jeg kommer nok til at deltage i både tri- og løberace i år, men med et lavere ambitionsniveau.

 

 

TriNordic

 

Du har startet TriNordic, der bl.a. har distributionen af HUUB våddragter og dit eget tøjmærke Human Speed, tilbyder seminarer, foredrag mv. Udover selvfølgelig dit netværk og insider-viden om tri-sporten, hvilke kompetencer kan du så bruge fra din tri-karriere i fremtiden?

Jeg har jo været vant til at gode resultater kræver hårdt arbejde, og masser af det, og der gør sig absolut også gældende når man starter sin egen virksomhed. Jeg ved også at for at få succes skal man ofte overvinde nogle bump på vejen, hvor tingene slet ikke går efter planen. Det sker også i business.

 trinordic_logo

Team TriNordic er fornyeligt blevet præsenteret og du har fra starten meldt ud at atleterne fx ikke er lønnede, men får udstyr stillet til rådighed. Er planen på sigt at skabe et decideret professionelt team evt. med dig eller en anden som træner for atleterne og tilknyttede behandlere, mekaniker mv.?

Team TriNordic starter relativt småt ud i 2013 med ca 10 atleter fra de skandinaviske lande, og med vores egne brands Human Speed og HUUB foruden mine gode samarbejdspartnere ECCO og Specialized som produktleverandører.  Vi har også aftaler om samarbejde med National Geographic Channel, Triatleten og Apollo/Playitas.

Vi har bestemt et mål om at udvikle teamet over de kommende år med 1-2 store økonomiske partnere, så vi kan lave et bedre og mere attraktivt setup for atleterne. Ud over elitefolkene er det også vores ambition at hjælpe unge talenter på vej, samt at give nogle af de mange top-dedikerede Age Groupere et skub på vejen ved at have dem med på Team TriNordic.

 

 

Team TriNordic har bl.a. Maja Nielsen, Camilla Pedersen og Andreas Schilling i stalden. Camilla har allerede været i ilden med en flot 2. plads i 70.3 Panama. Hvilke forventninger har du til teamet i 2013 og på længere sigt?

Vi håber og forventer naturligvis at de tre atleter du nævner, samt vores to svenskere Eva Nyström (verdensmester i lang duathlon i Zofingen 2012) og Karl-Johan Danielsson (8.21 ved IM Sweden 2012) og vores nordman Allan Hovda fortsætter deres positive udvikling, og fortsætter med at levere gode resultater ved årets stævner. De skulle også gerne – bl.a. med vores hjælp – blive endnu bedreJ.

 

 

Team Abu Dhabi er lukket, men nye teams ser ud til at komme til. Vurderer du at vi i fremtiden i højere grad vil se triathlon teams som fx belgiske Team Uplace og Team BBB i Danmark og internationalt?

Det er svært at sige om der vil komme flere teams. Triathlon er jo langt hen ad vejen en individuel sportsgren, og for mange atleter kan det være en begrænsning at være en del af et team. Vi prøver at lave et tilbud med Team TriNordic, som giver vores aktive et bedre setup end det de selv ville kunne stable på benene, men der vil nok fortsat være atleter som har det bedre alene.

 

 

Dansk Triathlon

 

Du har selv tidligere været inde over talentarbejdet i dansk triathlon og har i kraft af din egen tri-karriere fulgt sportens udvikling på tætteste hold. Hvordan tænker du at vi i Danmark, optimalt set, får skabt de bedste triathleter på sig. Fx en ”Rasmus Henning-model” med svømmekarriere frem til start tyverne vs en tidligere specialisering? Er det muligt at opnå et tilstrækkelig højt løbeniveau og cykel teknisk/taktisk niveau ved en relativ sen specialisering, som niveauet er internationalt?

Man kan temmelig sikkert skabe verdensklasseatleter på langdistance/IM med ”Rasmus Henning-modellen”, hvilket Michelle, Camilla, Martin Jensen og Emil Dalgård er gode eksempler på. Rigtig gode OL-distance atleter skal nok skabes via en tidligere specialisering, som vi ser det med Andreas Schilling, som vi også har med på Team TriNordic, eller dem som kommer efter, Thomas Strange, Mikkel Jensen, Casper Stenderup og Emil Deleuran. Det handler om en kombination af et utrolig højt niveau på både svømning og løb i en ret ung alder. Cyklingen kan bedre bygges på senere.

 

 

Du har tidligere været udviklingskonsulent i DTriF. Ser vi dig fremover i trænerrollen og kunne der sågar være en landstræner-spirer gemt i digJ:-) ?

Jeg har lovet min kone ikke at blive landstræner, da hun ved fra Michael (og Anja) Krüger at det kræver mindst ligeså mange rejsedage og skæve arbejdstider som at være atletJ. Men jeg kunne meget vel forestille mig efterhånden at udvikle mit engagement ift Team TriNordic-atleterne til at indeholde mere træningsvejledning, eller at begynde at træne andre atleter. Som det ser ud nu, vil jeg dog fokusere på de ting vi har sat i gang med firmaet, og de træningsarrangementer og foredrag vi laver derigennem. Der er desværre ikke plads til at lave det hele. Man skal være i stand til at holde sit fokus og gøre de ting man gør med optimal kvalitet. Det er en af mine største værdier, som jeg bestræber mig på at holde i hævd med alle de ting jeg gør.

 

(februar 2013)

 

Læs mere om Rasmus Henning her og TriNordic her.

 

Go to Top