Michelle Vesterby

Baggrund

 

Du er tidligere konkurrencesvømmer. Hvordan var dit niveau som svømmer og hvornår stoppede du som konkurrencesvømmer?

Det er korrekt. Jeg svømmede det meste af min tid i folkeskolen, men da jeg kom i 2. g på gymnasiet valgte jeg at stoppe. Der gik lidt for meget fest og farver i den!

Jeg var aldrig den bedste svømmer, men havde det sjovt så længe det stod på. Mine favoritdiscipliner var 800 fri og 200 meter fly. Så udholdenhed var også dengang min stærke side.

 

michelle_profil

 

Hvornår og hvordan kom du i gang med triathlon?

Jeg startede med triathlon tilbage i 2008. Jeg havde haft en lang pause, hvor sport ikke var en del af programmet, men fest og farver. Men så mødte min mand Claus på en ferie på Club La Santa. Jeg var fuld og bildte i min brændert denne søde fyr (Claus) ind,  at jeg også dyrkede triatlon, for at imponere ham… Det virkede og VUPTI jeg var i gang…

 

Havde du nogensinde drømt om eller forestillet dig, at du en gang skulle blive professionel triathlet, da du i sin tid startede på triathlon?

Nej det havde jeg bestemt ikke! Som sagt var det i første omgang for at score en fyr og det virkede! Og derefter, ja så gik det faktisk hurtigt og helt af sig selv.

 

Du startede din tri-karriere på kortdistance med fine resultater. Men i 2010 deltog du i og vandt DM ½ ironman og snusede så småt til de længere distancer. I 2011 kørte du Challenge Århus, 70.3 Antverpen, VM lang og Ironman Arizona. Trods gode resultater på den korte distance var det først med dit skifte til langdistance, at du før alvor kom til at blande dig i verdenseliten. Vidste du allerede da du kørte kortdistance, at du ville være endnu bedre på lang eller hvad var grunden til du dengang slog dig på den lange distance?

Nej det viste jeg ikke, men det fandt jeg hurtigt ud af, da jeg på min første ironman uden rigtig træning kørte 9.11.23! Det var her klart, at de lange distancer var så meget mere mig!

 

michelle_bike

 

Resultater

 

Du havde en afsindig flot debut på IM distancen til Ironman Arizona 2011 (9.11).  Vidste du overhovedet hvad du gik ind til og hvordan du skulle disponere konkurrencenJ?

Nej, det gjorde jeg som sagt ikke! Det var ret impulsivt at jeg stillede til start, så jeg havde ikke rigtig trænet frem mod en Ironman. Det gik jo heldigvis super godt og den dag spillede alting! Alt var nyt og spændende og jeg elskede det!

 

2012 blev helt vild med først en sejr til Ironman Lanzarote, adskillige podieplacering og ikke mindst en 12. plads til dit først Ironman Hawaii. Det blev samtidig til hele 4 ironman konkurrencer det år, plus at du havde kørt IM Arizona sidst på året i 2011. Hvordan tænker du tilbage på dén sæson hvor du for alvor slog dit navn fast?

Jamen jeg kan jo ikke lade være med at smile. Det var først da jeg startede på ironmandistancen ,at jeg følte mig som en rigtig triatlet og som én der kunne blande sig med verdenseliten. Jeg elsker det jeg laver i dag og minder ofte mig selv om, hvor privilegeret jeg er, at mit job også er min hobby.

 

 

I 2013 disponerede du noget anderledes med færre Ironman konkurrencer ift 2012. Hvad betød det for dine forberedelser frem mod årets højdepunkt på Hawaii?

Jeg kørte stadig en del race i 2013, men ja ikke så mange som i 2012. Jeg var mere fokuseret på Hawaii, som jo er toppen af poppen! Jeg præsteretde også bedre med en 8. plads og det betyder rigtig, at du kommer frisk til Hawaii. Alle de bedste kommer og både fysisk og mentalt skal du være klar!

 

 

 

Sæsonen 2014

 

Din sæson blev skudt i gang ved Abu Dhabi Triathlon, hvor du forsvarede din imponerende 3. plads fra sidste år (2013). Der er altid meget mediefokus omkring racet og gode pengepræmier tiltrækker nogle af de allerstærkeste triathleter. Sidste år i Abu Dhabi var du ”underdog”, mens du i år blev betragtet som en af favoritterne. Hvordan var det at være tilbage og ændrede det noget at du i år måtte påtage dig favoritværdigheden?

Det var fedt! Det elskede jeg! Jeg har ikke noget mod opmærksomhed jeg bruger den til min fordel.

 

 

 

Optakten inden Abu Dhabi må have været ret stressende. Først en kort mellemlanding i Danmark efter en 8 uger lang træningslejr på Lanzarote. Så en natflyvning med minimal søvn 3 dage før racet. En lang pressekonference. Ja, og så et maveonde 2 dage inden racet. Dertil kommer det sædvanlig ”stress” med udstyr, check in, logistik osv. Hvordan tackler man dén situation, når man står inden et vigtigt race.

Jaaa det var ret stresset og jeg må indrømme, at jeg ikke taklede det super godt! Det var første stævne og tingene ville ikke som jeg ville – på trods af at jeg var i super form! Jeg forsøgte dog på bedste vis, at bevare roen og formåede at forsvarre min 3. plads fra sidste år. Så jeg er godt tilfreds;-).

 

Du kørte årets første Ironman South Africa, men måtte desværre udgå. Hvad skete der undervejs og hvordan har du det nu?

Ja det var en træls omgang. Blev desværre sparket under svømningen og havde problemer med at ligge i bøjlen på cyklingen. På løbet tiltog smerterne og min kloge mand, valgte at trække mig ud. Jeg havde allerede min Hawaii-billet i hus, så ingen grund til at satse.

 

michelle_SA

 

Kommer vi til at se dig til 70.3 Århus og 70.3 Haugesund og evt. et par amerikanske race igen og hvad med VM 70.3 i Canada i september. Eller hvordan er dine raceplaner frem mod Hawaii?

Jeg kommer desværre ikke til nogle af ovenstående stævner i år. Pga. Mit træner skifte har vi ændret lidt i planerne. Næste store stævne bliver Challenge Roth.

 

 

Du har de seneste to år rejst til Boulder, USA for at lave de sidste forberedelser frem mod Hawaii. Hvad har det givet dig og er det også din plan i år?

Det er min plan at skulle tilbage til Boulder, men ikke så lang tid denne gang. Jeg elsker stedet og jeg elsker menneskerne! Og det er bare motiverende at være der. Ingen tvivl om at det har givet mig meget.  Ikke kun det med at bo i højden, men bare hele setuppet.

 

En 12. plads på Hawaii i 2012 og en 8. plads i 2013. Statistikken kunne jo tale for en sejr i 2015J. Hvad mener du selv der skal til at rykke yderligere et step op på podiet?

JAAA! Talene lyver jo ikke! Så det er bestemt også min plan! Og jeg tror det kan lykkes. Hawaii er et stævne der passer perfekt til mig!

 

Træning

 

Du er hidtil blevet trænet at Frank Jakobsen, men har netop skiftet til træner. Hvordan fungerede samarbejdet med Frank og er du selv med planlægningen?

Jeg blev trænet af Frank og det var jeg super glad for. Han er den person jeg kan takke for at være rykket ind i verdenseliten. Nu har Luc Van Lierde taget over og så regner jeg med at han kan rykke mig det sidste stykke…

 

 

Som tidligere konkurrencesvømmer kom du ind i tri-sporten med et højt svømmeniveau og det skulle også hurtigt vise sig at du havde højt cykelniveau på den lange distance. De sidste par år har du rykket dit løbeniveau markant. Har I ændret i træningsmetoden eller har det ”blot” været en naturlig udvikling i din tri-karriere?

Jeg havde aldrig løbet før jeg startede med tri, så jeg ser det som en naturlig udvikling. Det er stadig på løbet jeg skal arbejde og det er hvad Luc og jeg har taget fat i nu.

Og jeg tror det gode ved at komme fra svømning er, at du har en stor motor og den tager du med dig på cyklingen. Ikke så meget brok, bare træd!

 

michelle_interval

 

 

Det virker til at du har været forskånet for mere alvorlige skader trods et hårdt program med træning og mange race. Gør du noget specielt for at undgå skader?

Jeg husker at hvile og spise mine måltider på de rigtige tidspunkter, så mine muskler altid har noget at arbejde med…

 

 

Mange age-groupere kunne nok i et svagt øjeblik drømme om være pro. Men nu indebærer det jo andet end blot at træne og køre race. Kan du give et indblik hvad tiden ellers går med som pro og har du nogen idé om hvor mange timer du bruger på andet der vedrører din tri-karriere (foredrag, sponsorpleje, coaching osv.)?

Jeg forsøger at minimere alt uden omkring sporten, men jeg har selv været ansvarlig for mine sponsorkontrakter mm. Det har jeg heldigvis fået en til at styre nu. Derudover ja så elsker jeg at holde foredrag, men igen prøver jeg at begrænse det til de perioder, hvor der ikke er så meget træning og stævne aktivitet.

 

Fremtid

 

Midt i en succesfyldt tri-karriere kan det være svært at forholde sig til hvad der skal ske på længere sigt. Men har du gjort dig nogle tanker om hvad der skal ske når den professionelle tri-karriere en gang i fremtiden slutter?

Jeg har jo en kandidat i Idræt og sundhed fra Syddansk Universitet. Så jeg er sikker på, at jeg bliver hængende i sportens verden, selv efter at min egen karrierer stopper. Der er så mange muligheder.

 

 

Læs mere om Michelle Vesterby eller på facebook: Michelle Vesterby

 

(maj 2014)

Go to Top