Emil Dalgård

Baggrund

 

Du kom fra elitesvømning og det viste sig hurtigt at du også havde et stort talent for at cykle. Du må have overhalet nogle ”indenom”. Hvordan har det pludseligt at være med helt fremme i ny sportsgren?

Det har været rigtig sjovt, men det har jo været en glidende overgang. I starten blev jeg jo altid overhalet af det meste af feltet på løbet, og mange tænkte nok at jeg aldrig ville blive i stand til at konkurrere med de bedste, fordi mit løb var så dårligt. Triathlon er så fed en sport, at jeg ville dyrke den selvom jeg ikke var med i toppen – og det bliver jeg helt sikkert ved med, når jeg engang indstiller elitekarrieren.

 

Udover at dyrke triathlon på højt niveau, er du medicinstuderende. Du har tidligere meldt ud, at du prioriterer studiet højt. Ændrer din flotte 2012-sæson og det at du er kommet på landsholdet, ved din prioritering sport vs studie?

Det er lidt både og. Det er hele tiden et kompromis at få det bedste ud af både studie og træning, men da jeg er relativt følsom for skader, tror jeg ikke at jeg ville blive en væsentligt bedre triatlet, hvis jeg blev 100 % professionel. Jeg ville bare risikere at have for meget tid til at træne, og dermed blive skadet. Men nogle gange kunne jeg godt tænke mig at have mere tid til at restituere. Heldigvis har jeg vundet en del tid ved at jeg på baggrund afmine  resultater de sidste par år, også har fået nogle gode rigtig gode sponsorer. Det gør, sammen med landsholdsudtagelsen,  at jegikke behøver at arbejde ved siden af studiet, for at finansiere triatlon. Men jeg må nok indrømme at jeg er har prioriteret triatlon lidt højere det sidste år, end jeg gjorde i starten.

 

2012 sæsonen

 

Du har haft en meget flot sæson med bl.a. 4 DM titler og en imponerende 4. plads til VM lang. Hvordan ser du tilbage på 2012-sæsonen og hvilken konkurrence var din bedste i 2012?

Der er ingen tvivl om at Challenge Aarhus var mit bedste stævne nogensinde, og jeg havde en af de der dage, hvor man bare kan blive ved og ved. Den punktering (jeg punkterede ved 65km, med et forspring på ca. 10 minutter til den senere vinder) er nok desværre det jeg kommer til at huske fra 2012, men jeg er meget stolt af min præstation den dag. Især fordi jeg til trods for punktering og regnvejr, formåede at tage mig sammen og faktisk løb mit dengang hidtil hurtigste ½ maraton. Men derudover er det helt klart min 4. plads til VM jeg vil huske. Når man ser på hvem der stod på podiet, er jeg virkelig godt tilfreds med at jeg blev nr. 4 (Macca, Sudrie, Bockel).

emil_dalgård_finish

 

2013 sæsonen

 

Du er nu blevet fast mand på landsholdet. Hvilken betydning får det for dig i den kommende sæson?

Det betyder ikke voldsomt meget ift. sidste år, fordi jeg også der blev udtaget til VM, og dermed var sikker på deltagelsen der. I år får jeg så mulighed for både at være med ved EM og VM, men ellers betyder landsholdsudtagelsen ikke så meget. Jeg har fx ikke ret god mulighed for at benytte mig af landsholdslæger og fysioterapeuter mm. da de jo kun befinder sig på Sjælland, og jeg har pga. mit studie ikke rigtig mulighed for lige at rykke en dag ud af kalenderen og tage til Brøndby for at få kigget på en skade. Nogen gange kunne det måske hjælpe på hurtigere at komme tilbage, men langt de fleste skader er jo overbelastningsskader, der i første omgang bare skal have ro. Derefter er genoptræningen det vigtigste, og det er lidt lettere at gøre noget ved selv.

 

Du indleder sæsonen i år med Abu Dhabi Triathlon (ADIT) allerede i marts. Skal du på træningslejr inden eller hvordan forbereder du dig til en så tidlig sæsonstart og med hele 200 km cykling?

Jeg har desværre måttet melde afbud til ADIT 2013. Jeg havde for 4 uger siden en lang(5 timer), hård cykeltur i frostvejr på MTB, hvor jeg virkelig havde gode ben så den fik god gas. Da jeg kom hjem mærkede jeg noget ømhed under knæet. Jeg tolkede det som træthed, men det forsvandt ikke lige. Nu efter 3 uger har jeg taget konsekvensen og meldt afbud til ADIT. Jeg ville ikke tage derned, hvis jeg ikke var ordentligt forberedt, og jeg ville ikke risikere at ødelægge resten af sæsonen ved at få en kronisk skade.

Jeg har de forrige vintre haft rigtig god erfaring med at holde en høj træningsbelastning hen over vinteren, målt på både tid og intensiten. Jeg har virkelig nydt at komme ud i kulden i de kolde måneder de sidste par vintre, og derfor har jeg været i rigtig god form tidligt på året. Det var baggrunden for at jeg gerne vil køre ADIT, da jeg var sikker på at det kunne lade sig gøre at være i form, uden at skulle til udlandet for at træne. Desværre gik det galt i år.

 

Har du fastsat et mål for Abu Dhabi Triathlon? Vi kan vel godt forvente at se dig med helt fremme…

Det er klart at jeg havde en forhåbning om at være med helt fremme. Distancen burde jo passe perfekt til mig, fordi svømningen og cyklingen får stor betydning. Jeg har dog hørt at der de tidligere år er blevet draftet ret meget dernede, og det er jo ikke ligefrem en fordel, hvis man forsøger at stikke af sted alene fra front…

 emil_dalgård

 

Hvordan ser din sæsonplan for 2013 ellers ud?

Jeg håber at blive hurtigt klar til at træne fuldt ud igen, og så skal jeg have fundet et nyt stævne, gerne i april. Derefter kommer min sæson til at have EM på ½ IM (Challenge Barcelona) og VM i Frankrig som hovedmål. Derudover er det min plan at køre Challenge Aarhus, evt. Challenge København. Som sekundære stævner kører jeg DM-kort serien, og DM ½ IM i Aalborg.

 

Træning

 

Du har ikke tidligere haft en træner, udover klubbens svømmetræner. Ændrer det sig nu da du er kommet på landsholdet, eller fortsætter du med at være din egen træner?

Jeg fortsætter som hidtil, men mit samarbejde med Michael Krüger bliver nok lidt tættere.

 

En tidligere svømmetræner beskriver dig som ekstremt målrettet og med en evne til at træne utrolig hårdt. Men også en intelligent svømmer, der altid havde styr på tider, pace, meter og at du sågar påpegede hvis en serie var ”genbrug” fra et tidligere program måneder eller år tilbage. Er det også nogle af de kvaliteter der har gjort dig til en dygtig triathlet?

Jeg er ikke i tvivl om at min evne til, men også meget store glæde ved, at træne hårdt, er det der har gjort at jeg er blevet god til triatlon. Og så især det med at pace, det tror jeg at jeg har et naturligt talent for; det er sjældent at jeg går ned, jeg formår som regel at fornemme hvor meget gas jeg kan tillade mig at give og samtidig kunne holde tempoet eller øge lidt til sidst. Jeg konkurrer derfor heller ikke med hverken pulsur eller wattmåler, men jeg er dog blevet ret glad for at pace løbet efter et GPS ur.

 

Du har haft udfordringer med at kunne holde til løbetræning pga. skinneben og knæ. Hvordan går det nu. Har du indstillet dig på at løbe færre km end dine konkurrenter typisk gør, eller har det været muligt at intensivere løbetræningen?

Jeg var fra starten sikker på at jeg ville være i stand til at flytte mit løbeniveau, fordi jeg overhovedet ikke havde løbet mens jeg svømmede – dvs. indtil 2007. Desværre har jeg døjet mere med skader end jeg havde forventet, så mit løbeniveau er dermed heller ikke blevet så meget højere som jeg havde håbet. Jeg tror at jeg har fundet et nogenlunde niveau for hvor stor en løbebelastning jeg kan klare, både mht. mængde og intensitet, men det er ingen garanti mod overbelastningsskader. Fx har jeg netop måttet melde afbud til Abu Dhabi, pga. en overbelastning af mit knæ som opstod på en lang, hård cykeltur i frostvejr – så man kan godt blive skadet af andet end løb, og al træning er en balancegang. Men man lærer efterhånden hvad man kan tåle.

 

Din klub OTK har været kendt som en af de få klubber, hvor eliten næsten altid deltog i klubtræningen. Er det stadig sådan OTK og hvor meget betyder klubmiljøet for dig?

Ja, fællestræningen er stadig kernen i min træning, men desværre svømmer eliten og motionisterne ikke samtidig for tiden, pga ombygning i svømmehallerne i Odense. Så der er efterhånden ret mange OTK’ere jeg ikke kender. Fællestræningerne er stadig ugens bedste træningspas, og dem jeg savner mest lige nu, hvor jeg er skadet.

 

Så er jeg selvfølgelig nød til at spørge. Du har en meget hurtig kæreste Line Jensen, har du prøvet at blive sat til træningJ?

Ork ja, det sker af og til i svømning, lidt sjældnere til løb, men hvis det er sket på cyklen har jeg fortrængt det J

 

Fremtiden

 

Ser vi dig i fremtiden på ironmandistancen eller bliver det primært til og med ½ ironman? Og hvad med fx 70.3 konkurrencer og evt. VM i 70.3 regi eller alternative distancer som fx TriStar 1-100-10?

Nu har jeg kørt Nice-distancen to gange, og det har været gode oplevelser begge gange. Derfor skræmmer ironman distancen mig ikke, men jeg har da respekt for at der er forskel på 6 og 8 timers konkurrence.  Jeg håber på at køre Challenge Copenhagen i år, men det afhænger helt af hvordan de kommende måneder går. Jeg vil ikke udsætte mig selv for så lang en distance, hvis ikke jeg er 100% forberedt. Men selvfølgelig drømmer jeg om at køre en lynhurtig ironman, og som dansker er der da ikke noget federe sted at gøre end til Challenge Copenhagen. Stemningen derovre har jo været helt fantastisk de to første år.

 

Tidligere har du meldt ud at du nok ikke fortsætter som elitetriathlet i mange år, men hvordan ser dine fremtidsplaner ud. Drømmer du fx om at blive fuldtidspro i en periode efter studiet eller har du andre prioriteter?

Jeg mangler halvandet år af medicinstudiet, og derefter bliver det nok svært at fortætte på eliteniveau. Vi bliver jo sendt i turnus et år, og det er ikke til at vide hvor jeg ender henne. Men jeg er sikker på at man kommer til at se mig til triatlonkonkurrencer, også når jeg har indstillet elitekarrieren.

 

Læs mere om Emil Dalgård.

(Februar 2013)

 

Go to Top