Andreas Schilling Andersen

Baggrund

Du startede blev allerede triathlet som 11-årig og havde en bred sportslig baggrund med bl.a. svømning. En del andre kortdistance triathleter på eliteniveau, har været elitesvømmere i teenageårene og er først senere blevet triathleter. Hvad var grunden at du i så tidligt valgte triathlon?  

Det var lidt tilfældigt, at jeg startede med triathlon. Jeg fik inspirationen i forbindelse med et af de store jernmandsstævner i Fredericia. Her prøvede jeg en Aquathlon for børn, og det var lige noget for mig. I de første par år gik jeg fortsat til en masse andet sport, men jeg kunne ret hurtigt mærke at det var triathlon, som jeg virkelig ville satse på.

 

Hvordan er det lykkedes dig at opnå et tilstrækkelig højt svømmeniveau uden en decideret elitesvømmer baggrund. Har du reelt trænet som svømmer og ”blot” suppleret med løbe- og cykeltræning?

Jeg har svømmet lige siden jeg startede i skole, og kom også på konkurrencehold. Derfor har jeg altid trænet en del svømning på svømmehold – det er dog aldrig blevet til decideret elitesvømning, nok primært fordi at der ikke var mulighed for det i Fredericia. Jeg har i rigtig mange år svømmet 5-6, og senere også op til 8 gange om ugen.

 

Fredericia er udvalgt som elitekommune. Hvilke muligheder gav det dig fx træningsmæssigt, socialt og uddannelsesmæssigt mv i din tid i Fredericia?

I Fredericia havde jeg mange gode muligheder, takket være min klub, Fredericia Triathlon Team. Fredericia Triathlon Team har altid støttet mig, både ved træning og konkurrence. At Fredericia var Elitekommune, var noget, som lige gav de små ekstra ting, så som ekstra styrketræning, støtte til stævner og hjælp med uddannelse.

schilling_win

 

Du er også en fremragende løber. Vurderer du at en relativ tidlig specialisering har gjort, at du har haft bedre muligheder for at udvikle dit løb og har den længere tilvænning gjort at du i dag er i stand til at træne mere og hårdere løb, end hvis du var startet i en senere alder på tri?

Jeg har aldrig trænet specielt meget løb, men har til gengæld altid løbet fast. Dette har givet mig et fundament, hvilket jeg forhåbentligt kan drage nytte af de næste mange år. Løb er altid kommet naturligt for mig, og jeg har løbet nogle hurtige tider på en relativt lille løbemængde. Jeg har de senere år øget min løbemængde med ca. 10-20 km ugen pr. år, og planen er at jeg fortsat skal øge de næste par år. Forhåbentlig betyder de mange års løbetræning, at jeg kan gøre det uden at risikere skader.

 

Du valgte at flytte til Farum i 2011 for at læse biomedicin på DTU og være en del af elitemiljøet i Farum. Overvejede du andre muligheder eller var det hvad der skulle til, hvis dit niveau skulle udvikles fortsat?

Jeg overvejede andre muligheder, men jeg var overbevist om at det var i Farum jeg kunne udvikle mit niveau på den mest hensigtsmæssige måde. Der er ingen muligheder for at læse videre i Fredericia, og jeg følte at det var i Farum jeg kunne få de bedste sportslige muligheder.

 

Sæsonen 2012

 

Du vandt DM duathlon i maj trods løbepause i marts/april.  DM duathlon har i det hele taget ikke været der hvor du tidligere har haft heldet med dig pga punkteringer, styrt mv. Hvordan var det når det endelig lykkedes?

Selvom DM Duathlon ikke var noget stort mål var det super fedt, at det endelig lykkedes at få et godt resultat til DM i Duathlon, hvor jeg altid har været forfulgt af uheld, med punkteringer i massevis, samt et brækket ben tilbage i 2007. Det var et sjovt race, hvor jeg kørte mod Mads Vittrup hele vejen og først i spurten på de sidste 200 m kunne jeg trække fra.

 schilling_bike

Du havde en fantastisk debut i worldcuppen med en 10. plads i Spanske Banyoles. Hvordan var det ”pludseligt” at kunne blande i den absolutte verdenselite, trods en ikke helt optimal optakt i foråret?

Det var enormt fedt at være med helt fremme i mit første world cup løb. Det var fedt, at blive bekræftet i at jeg har niveauet til at være med der hvor det er sjovt. Det var en rigtig varm dag, med over 30° C, og der var rigtig mange, der led i varmen. Det var et rigtig hårdt løb, hvor jeg lå på grænsen hele vejen. Det er rigtig fedt, når man kører et race, hvor man føler, at man får alt det ud af en selv, som man har på dagen. Den følelse havde jeg i Banyoles og det gjorde, at jeg var rigtig glad for racet.

 

Efter din imponerede worldcup debut blev du ramt en parasit. Hvordan var forløbet og hvordan fandt du ud af hvad der var galt? Er du helt ovenpå nu?

2 uger efter World Cuppen var der DM. Træningen efter world cuppen var gået godt, og jeg var klar til at fyre den af til DM. Til DM var jeg dog helt flad, og min mave var fuldstændig ved siden af sig selv. Herefter gik der lang tid, inden jeg rigtigt fandt ud af hvad der var galt. Det var en parasit, som jeg højst sandsynligt havde fået i Spanien til world cuppen. Jeg fik det bedre i løbet af august, og nåede at komme i en ganske fin form inden et par stævner til sidst på året. Ved disse stævner fik jeg dog igen alvorlige problemer med maven igen. Dette skyldes nok, at maven endnu ikke var klar til at blive presset, som den bliver ved konkurrencer. Det var en meget frustrerende periode, med en masse nedture. Her bagefter føler jeg dog, at perioden har været med til at udvikle mig som person, og jeg har lært en masse, som jeg kan bruge fremadrettet. Nu er der ingen problemer, og de sidste 3 måneder har også været problemfrie, så det er ikke noget som får indflydelse på den næste sæson.

 andreas_schilling_run

Sæsonen 2013

Der er langt op til en tætpakket konkurrence sæsonplan for 2013, med bl.a. en del Woldcup konkurrencer. Har du først og fremmest fokus på kontinuitet og at samle flest mulige point mhp rangliste placering eller er der konkurrencer du vil prioritere højere end andre?

Fokus bliver at få kørt en masse konkurrencer og få samlet en del point ind til ranglisten, så jeg kan være sikker på at jeg kan køre de race jeg gerne vil. Jeg har nogle konkurrencer, som er højere prioriterede end andre, men generelt håber jeg på en masse stabile og gode præstationer. Jeg har en målsætning om at komme i top 25 til en VM-afdeling og top 20 til EM.

 

Hvordan får du det til at fungere med studiet ift de mange konkurrencer?

Jeg studerer på deltid, og mit studie kommer derfor til at tage en del ekstra tid i forhold til normeret tid.
Hele forbundets elite-setup flytter til Odense til sommer, og derfor flytter jeg studiet til SDU efter sommerferie. I Odense bliver der bedre muligheder for at kombinere træning og stævnerne med studiet, hvilket jeg ser meget frem til.

 

Du er netop blevet en del af Team TriNordic med Rasmus Henning i spidsen. Hvilke perspektiver ser du i det i den kommende sæson og på længere sigt?

Det er en fantastisk mulighed jeg har fået på Team TriNordic. Vi kommer til at køre på noget af det bedste udstyr, der findes. Rasmus har en masse erfaring, som han er rigtig god til at dele ud af. Rasmus har prøvet alt i sporten, både toppræstationer til OL og på Hawaii, men også nogle store skuffelser. Med Team TriNordic har jeg det bedste udstyr og nogle rigtigt gode muligheder for at præstere godt i år. Det er utroligt rart at vide at man har det allerbedste udstyr, og det gør at man kan fokusere på ens præstation, og ikke skal bekymre sig om udstyret. Jeg tror på at mit samarbejde med TriNordic bliver langvarigt, men det er klart at teamet er meget nyt og i en etableringsfase lige nu.

 

Træning

I ungdoms og juniorårene blev du trænet af Boris Bjulver. Hvad har han betydet for din udvikling som triathlet?

Boris har haft en enorm betydning for min udvikling. Boris har altid tænkt ”på den lange bane”, og det har aldrig været resultaterne i den næste weekend, der har været de vigtigste, men derimod dem om mange år. Boris var virkelig god til at sørge for at jeg altid beholdt perspektivet, så selvom jeg trænede frem mod store mål, blev jeg altid holdt en smule tilbage. Dette gjorde, at jeg ikke havde en alvorlig skade (udover det brækkede ben fra DM i Duathlon!!!) i mine ungdoms år, og jeg forbedrede mig år for år.

 

Da du flyttede til Farum skiftede du også træner til landstræner Michael Krüger. Gav det nogle ændringer i din måde at træne på?

Der har været nogle ændringer i træningen. Tidligere havde jeg blandt andet en svømmetræner og så Boris, som stod for den samlede træning. Det har været en stor fordel, at Michael står for al træningen. Ellers har der ikke været nogle dramatiske ændringer, nok mere bare en udvikling af den træning, som jeg har lavet i forvejen.

 

En del af de øvrige landsholdstriathleter rejser til varmere himmelstrøg i vinterperioden. Hvordan er træningsmiljøet i vinterperioden i Farum?

Træningsmiljøet i Farum er fint her i løbet af vinteren. Flere af de andre landsholdsatleter træner jævnligt med. Derudover er der en del AG’er, samt et par pensionerede atleter, der kigger forbi. Krüger er også stadigvæk en fin træningspartner.
Jeg har altid været vant til at træne en del alene, så jeg har det fint med at træne alene når jeg skal det.

 

Hvordan ser en typisk træningsuge ud for dig her i vinterperioden?

Jeg ligger samlet på et sted mellem 20-25 timer. Løbet ligger rimelig stabilt mellem 5-7 timer (70-100 KM), i svømning ligger jeg mellem 5 og 7 pas (25-35 KM). Cyklingen er omkring 6-8 timer. Derudover coretræning 3 gange i ugen.

 

Hvordan er din/Jeres prioritering af de enkelte discipliner for den kommende sæson og i hvilken grad prioritere du styrketræning, coretræning mv.?

Vi prioriterer primært svømning og løb. Cyklingen bliver bare holdt nogenlunde kørende, mens det er de andre discipliner som jeg har fokus på. Jeg laver coretræning 3 gange i ugen. Derudover laver jeg også løbe specifikke teknik/spændstighed og styrkeøvelser et par gange i ugen.

 

Fremtiden

Du har siden 2012 været en del af landsholdet. Hvilke muligheder giver det dig?

At være med på landsholdet gør at jeg får dækket en stor del af mine udgifter til stævner. Uden forbundet ville jeg ikke kunne køre alle de stævner, som der er behov. Derudover står forbundet også for at jeg har gode træningsforhold. Forbundet har besluttet at flytte til Odense til sommer, og det er et rigtig spændende projekt, som jeg tror, vil give rigtig gode forhold for mig og mange af de andre unge talenter, som er på vej frem.

 

OL i Rio 2016 er dit klare mål og har været det længe. Hvordan er det mentalt at have et mål så langt ude i fremtiden?

Det er super motiverende at have et stort mål, der virkelig tænder en stor ild i mig. Rio er et ultimativt mål, hvor jeg vil være med helt i front. Men i hverdagen er det ikke så meget Rio, jeg arbejder mod, men derimod målene, som jeg har for denne sæson.

 

Er det din plan at blive fuldtids Pro efter studiet eller har du andre planer?

Eftersom jeg forlænger studiet, går der stadig en del år inden jeg er færdig med studiet. Indtil videre har det fungeret rigtigt godt, at have noget ved siden af sporten. Lige nu er det næste skridt at jeg skal flytte til Odense til sommer, og så vil jeg fokusere på at få det til at fungere. Jeg har forhåbentligt rigtig mange år tilbage i sporten, og derfor har ikke travlt med at blive ”Pro”, men nyder bare at jeg har muligheden for at give sporten 100 %, samtidig med at jeg får en uddannelse.

 

Læs mere om Andreas Schilling Andersen eller på Facebook.

(Februar 2013)

Go to Top