Allan Steen Olesen

Baggrund

 

Du er tidligere konkurrencesvømmer. Hvordan havnede du i tri-sporten?

Gennem svømningen oplevede jeg flere af mine træningskammerater fra Kalundborg Svømmeklub prøve kræfter med triathlon med succes, bl.a. tidligere landsholdstriathleter Johnny Pedersen og Kim Petersen. Jeg syntes det virkede som en rigtig fed sport og de inviterede mig med ud og cykle og løbe for sjov, hvorefter der gik ’battle’ i den til gymnasiets lokale motionstriathlon de kommende år for at slå deres rekorder;-).

Dog valgte jeg at prioritere svømningen og sejlads de kommende år, så nåede aldrig rigtig med på bølgen i de unge år, selvom jeg kan huske at jeg sad og spiste en lummer madpakke med Rasmus Ahlfors til et svømmestævne, hvor han spurgte om jeg ikke kunne tænke mig at prøve det der ’triathlon’ sammen med ham, hvilket jeg må indrømme jeg fortrød senere hen, da han blev pænt hurtig på rekordtid J Herefter hyggede jeg mig blot med at træne hvad jeg havde lyst til, og blev først rigtig ’hooked’ på sporten da jeg mødte Jens Petersen-Bach ved et tilfælde, og vi hurtigt blev rigtig gode venner. Han introducerede mig til sporten og træningsmiljøet i København, og herefter prøvede jeg blot at hægte mig på alle de hurtige drenge i Farum og se hvor det bar hen, selvom der var stryg hver eneste gang;-).

 

Selvom du oprindelig var svømmer, viste du dig også at være lidt af et cykelmonster. Hvad er det med Jer ”svømmere”, der ofte hurtigt bliver gode på cyklingen  - og  er cyklingen i virkeligheden dit bedste våben nu?

Ja, der er efterhånden nogle stykker der er lykkedes med den strategi, bl.a. Martin Jensen og Emil Dalgaard som rigtig gode eksempler! Svømmebaggrunden giver ofte en kæmpe motor, som man relativt nemt kan konvertere til cyklingen, hvilket jeg også har haft held med. Jeg er vokset op lang pokker fra alting, så cykling har altid været en helt naturlig del af min opvækst, og noget der altid har faldet mig ret let. Jeg boede en periode i Auckland, med fantastiske cykelmuligheder, så her blev jeg for alvor bidt af cyklingen og jeg begyndte træne mere struktureret.

Mit første triatlon stævne var Triathlon Copenhagen, et motionsstævne på Islandsbrygge tilbage i 2009, og det lykkedes mig at holde 42 km/t i snit på cyklingen, hvorefter Jens Petersen-Bach lokkede mig til at stille op i elitefeltet til DM kort samme år. Her lærte jeg dog på den hårde måde at min svømmebaggrund som sprinter (med øgenavnet ’slæbebåden’ pga manglende teknik og udelukkende power) ikke gav mig den store fordel, da jeg gik fuldstændig kold på alt over 50 meter! Med 1,5 km svømning gik jeg med andre ord hamrende kold og sluttede stort set som nummer sjok, med eneste målsætning om IKKE at blive loopet med en omgang af Rasmus Henning der kom stormende bagfra på løbet som årets vinder, nåede akkurat at runde keglen inden han løb i mål:-). Hvad jeg lærte var dog at cyklingen var den disciplin jeg kunne bide skeer med de andre i, og jeg besluttede at tage revanche året efter, hvor det lykkedes at debutere som 5’er til DM sprint med 3. hurtigste cykelsplit, lige i hælene på Martin Jensen og Emil Dalgaard og senere på året DM holdsprint guld med drengene fra KTK86. Så cyklingen er klart mit es, og der hvor jeg elsker at give den gas til stævnerne, selvom jeg de senere par år har forsøgt at blive mere balanceret på tværs af alle 3 dicipliner, med ’damage control’ på svømningen og fokus på at blive stærkere på løbet da det giver mig en bedre tid overall end blot at hamre igennem på cyklen. Men når man ikke er med i første gruppe i svømningen, er man nød til at buldre på og køre sin chance ved at knokle på hele vejen op igennem feltet, hvis man nogensinde skal nå op hvor det er sjovt inden T2;-).

 

Du arbejder for Promovator, der bl.a. beskæftiger sig med sponsorrådgivning og events. Hvordan kom du ind i den branche og hvilken betydning har dine erfaringer herfra for dig personligt som triatlet?

Jeg har læst ’Leisure Management’ der omhandler sport og turisme, så endte den vej rundt i branchen, hvor jeg nu arbejder med brand activation. Det er naturligvis oplagt, og noget jeg finder rigtig spændende, at jeg kan blande min karriere med min sportslige interesse, hvor det er muligt. Et eksempel er med drengene fra YWC, med Thomas Veje Olsen og Mads Rasmussen, der arrangerer bl.a. Challenge Copenhagen, Challenge Aarhus og hele 4:18:4 serien. Her kan vi samarbejde omkring kommercielle partnerskaber og skabe værdi for både deres platforme og vores kunder der har en naturlig interesse i den voldsomme vækst i triathlon sporten herhjemme.

På det personlige plan er det naturligvis også en klar fordel at kunne se sporten med kundernes briller på, og den vej igennem ’sælge varen’ bedre, selvom man ikke nødvendigvis er den bedste atlet, men måske den som kan hjælpe dem bedst ift. deres konkrete udfordring og indgangsvinkel til sporten, hvilket mange ofte risikerer at glemme i farten.

 

Sæsonen 2012

 

2012-sæson bød bl.a. på en 2. plads til DM hold, en 3. plads DM sprint, en 4. plads DM ½ IM og en 14. plads til 70.3 i Miami. Hvordan forløb sæsonen overordnet og hvad var efter din egen mening dit bedste resultat i 2012?

Målet for 2012 var at vinde min første individuelle DM medalje, med ønsket om at komme på podiet ved DM sprint og det lykkedes heldigvis. Det var som altid et fantastisk race, hvor der var rigtig tæt opløb om placeringerne i top 5, selvom Emil Dalgaard i særklasse smadrede feltet. Thomas Strange fik for alvor sat sit navn fast som nyt talent også i seniorrækkerne, og det var et enormt flot race fra ham!

DM kort blev en lidt taktisk affære da vi havde Jacob Petersen-Bach med i forreste gruppe, så her gav det ikke mening at give los på cyklen og risikere at trække hurtigløbere som Andreas Schilling med op mod forreste gruppe, men sådan er draft race og det er jo en del af charmen og en del af gamet med at hjælpe sine klubkammerater:-).

Til DM holdsprint, havde vi i år ikke det mest homogene og sammentømrede hold vi har stillet med, men det lykkedes at få hurtigste svømmesplit og kæmpe hvad vi kunne, men OTK var for stærke på cyklen og fik desværre et afgørende hul inden de afsluttende 5 km, som vi dog får lukket med dagens hurtigste løbesplit, med alle 6 løbere fra hver vores hold indenfor blot 3 sekunder i mål…! Det var et super fedt race og et af sæsonens sjoveste og mest sociale stævner, kan kun opfordre alle klubberne til at bakke op om det!

DM ½ IM var lidt et forsøg på de længere distancer, og det gik egentlig rigtig fint, havde en rigtig god cykling men kører desværre forkert i min koger på vej ind mod T2 og mister irriterende tid og placeringer, og taber hovedet og løber alt for stærkt de første 10 km. Det koster dyrt på den sidste halvdel af løbet hvor jeg koger helt sammen og mister podiet, men får god erfaring med hjem på distancen til fremover.

Sæsonen sluttede i Miami til 70.3, hvor jeg fik mulighed for at teste formen af med nogle af de bedste atleter i verden og det var RIGTIG fedt at prøve, en kæmpe oplevelse og enormt lærerigt. På svømningen var der som ventet massive tæsk, bliver faktisk på de sidste meter overhalet af Jodie Swallow, den førende kvinde der vel og mærke var startet 2 min efter, avav! Så den fik en over nakken de første par km på cyklen for at slippe væk fra motorcyklerne med kamerafolk, så man ikke blev stemplet som ’chikked’ på TV og fik hende på slæb hele vejen;-). Trods massivt blæsevejr (efterveerne af orkanen ’Sandy’) blev cyklen sat i T2 efter blot 2:09, og selvom der blev kørt STÆRKT og man pludselig ikke var nogen stor kanon på cyklen blandt de hårde drenge, var det en fed oplevelse:-). På løbet lærer man hvor hurtigt de hurtige drenge som bl.a. James Cunnama der afsluttede på 1:11, i virkeligheden løber, men det var fedt og jeg var rigtig tilfreds med min debut i profeltet, og med at bryde de 4 timer med en tid på 3:57. Fik helt klart blod på tanden og lyst til at forbedre mig på distancen næste år, hvad angår stævner herhjemme og internationalt.

DM_2012

Foto: Jørgen Spedsbjerg Ebbesen Photography

Sæsonen 2013

 

Sæsonen 2012 bød bl.a. på DM ½ ironman og 70.3 i Miami. Er det et tegn på større fokus på ½ ironman distancen fremover og hvilke konkurrencer har du som dine primære mål i 2013?

Jeg har tidligere haft fokus på korte non-draft stævner som ex. DM sprint, hvilket forsat er der hvor jeg får bedst afkast på de kort jeg har på hånden. Men der er ingen tvivl om at ½ ironmandistancen er rigtig spændende og 2013 sæsonen kommer til at bestå af flere skud på distancen, med bl.a. Challenge Aarhus, DM ½ Ironman, samt en tur til udlandet til efteråret, hvor tanken er at køre 2 stævner undervejs, hvad end det bliver 70.3 stævner, eller Revolution race serien i USA, det må tiden vise.

Herudover er det muligt at jeg prøver kræfter med DM duathlon, ligesom DM kort serien er alt for sjov til at gå glip af, sideløbende med mit mål om at gøre god figur ved DM sprint, hvor jeg skal forsøge at give de unge raketter lidt kampJ. Som noget nyt i år, sysler jeg også med planer om at køre Bundesliga i Tyskland, dels fordi det er nogle sjove distancer som passer mig godt, men også noget der kan fylde sæsonen op og give god erfaring.

 

Du er med i nogle fysiologiske forsøg på August Krogh Instituttet. Kan du ikke fortælle lidt nærmere om hvad det går ud på?

Jeg er med som testperson sammen med en gruppe af atleter fra eliteteamet i KTK86 i et forsøg med overskriften ’effekten af længerevarende brug af ilttelte på mængden af røde blodceller og restitutionsevnen’. I den forbindelse har vi været igennem en lang række tests inden vi er kommet i højdetelt, hvorefter hele proceduren gentages efterfølgende for at måle effekten. Det har været rigtig spændende at blive testet og få tal på en lang række værdier, da man undervejs bliver klogere på sig selv og ikke mindst har det været en rigtig god ’booster’ på min cykelform efter at have været i ’vinterhi’:-). Lige nu er ilttelt, kompressor og hele molevitten med på tur til Mallorca hvor vi er på træningslejr, så der er varmt hver eneste nat, når man ligger i telt i varmen, men det er mægtig hyggeligt hvis man er til camping.

 

Træning

 

Står du selv for tilrettelæggelse af træningen eller har du tilknyttet en personlig træner?

Jeg har hele sidste år haft Jens Lünekilde som træner, hvilket jeg har været utrolig glad for og det har lært mig rigtig meget omkring hele tilgangen til træning, strukturering, intensitet mv. Herudover er Jens en fantastisk person og jeg savner ham utroligt meget i hverdagens træning, men da han ikke længere er cheftræner i KTK86 og vi har fået et nyt setup i Tri Team Copenhagen, med Michael Krüger tilknyttet som træner, hvilket jeg har valgt at teste af, men jeg har ikke en personlig træner tilknyttet i år endnu.

 

Hvordan foregår din træning her i vinterperioden. Cykler du fx indenfor, udendørs eller en kombination?

Jeg har holdt svømningen ved lige med træning 4-5 gange om ugen med KTK86/Tri Team Copenhagen såvel som i Farum med landsholdet når der er mulighed for det med fleksdage på arbejde. Løbet kører ligeledes på vinteren igennem med basetræning, og kan tilpasses meget fleksibelt, mens cyklingen er langt sværere at få passet ind, grundet det lunefulde vejr i Danmark.

Jeg har ikke fået cyklet særligt meget grundet en travl hverdag på arbejde, men forsøgt at vedligeholde på ’nødblus’ med 1 x spinning og 1 x turbotræner ugentligt, men har haft solgt alle mine cykler pga ny sponsoraftale, så der har været en lidt for lang periode uden styr på grejet, hvilket har kostet en del moment i træningen. Men nu begynder brikkerne at falde på plads og den seneste måned har jeg fået min cross cykel kørt i stilling til udendørstræning, hvilket typisk er i weekenden med Tri Team Copenhagen, hvor vi bl.a. har kørt cykelløb på Flyvestation Værløse J Nu er planen meget konkret at bruge de 14 dages træningslejr på Mallorca til at køre mig i form på cyklen med et ret ambitiøst program, hvor de optimale forhold hernede udnyttes, med +20 timers cykling/uge.

allan_steen_olesen_mallorca

 

Hvordan ser en typisk træningsuge ud for dig lige nu og hvordan indpasser du træningen i en formodentlig presset hverdag?

Min hverdag er enormt presset og der er ikke mange ledige stunder, så mit program er lidt atypisk, da jeg skal få det hele til at gå op i en højere enhed. Ofte er restitution min største udfordring, fremfor træning, da stress og søvnmangel ofte kan ødelægge rigtig meget i hverdagen. Men jeg forsøger at tilstræbe en træningsuge med 5 x svømning (15-20 km), 3 x cykling (200-300 km) og 4 x løb (50-60 km) samt diverse styrke og coretræning når der er tid. Samlet set ender jeg typisk på 15 timers effektiv træning/uge.

Typisk ligger mine træningsblokke tidlig morgen og sen aften, direkte før/efter arbejde, alle hverdage, inden turen går hjemover til aftensmad, lidt tid med min kæreste, overblik over arbejde og på hovedet i seng, så der er tryk på kedlerne og mottoet  ’sleep, (work), train, eat, repeat’ lever i bedste velgående hos os:-). Heldigvis har jeg en meget forstående arbejdsgiver, der giver mig frihed til at træne med de hurtige drenge i Farum et par gange om ugen, så jeg kan få øget træningsmængden og kombipas når der er behov.

Herudover er min kæreste selv elitetriathlet og med på den daglige træning, som er vores ’kvalitetstid, ellers ville det aldrig kunne gå, da jeg stort set aldrig er hjemme. Men det er et liv der kræver en del ofre på

hverdagens trummerum, da weekenderne ligeledes er pakket med træning for at få den nødvendige base. Så familie, venner og kæreste, betaler desværre nogle gange prisen, for et egoistisk liv, men det er nu en gang prioriteringen og det der trækker pt. Når man gerne vil være ambitiøs på både job og i sporten, mangler der timer i døgnet, men det er nu en gang den livsstil jeg har valgt og den balancegang der har været med til og fortsat definerer mig som person og giver mig værdi i livet, da jeg elsker at teste mine grænser;-).

 

Har du været forskånet for længerevarende skader (fx løbeskader) og gør du evt. noget for at forebygge?

Jeg har som mange svømmere der er i rigtig god form når de stopper og begynder at løbe en masse, haft problemer med skinnebensbetændelse, som har taget mig en del år at få styr på med konstant at lære at holde igen og prioritere hvornår den skal have gas, og hvornår der skal bakkes af. Ligeledes er jeg desværre rigtig usmidig, jeg er ikke nogen teknisk eller motorisk skønhed, så min stil er power, men med manglende smidighed, er jeg ofte hæmmet, især på de længere distancer, og det er noget jeg skal arbejde rigtig meget med fremadrettet for at forbedre både min svømmeteknik, position på cyklen og løbeøkonomi.

Jeg har brugt en del tid med forløb hos kiropraktor for at tage hånd og min smidighed og forstadier til skader som var under opsejling, bl.a. skinnebensbetændelse, overspændte sener og muskler mv. Jeg havde sidste store udfordringer med min position på cyklen, da jeg sad meget aggressivt på TT-cyklen og på en ramme der var for lille, hvilket resulterede i at jeg lukkede af for nerver/blodgennemstrømning i balderne. Det betød at jeg ofte i træning og race, ikke kunne yde det jeg burde, fordi det simpelthen spændte helt op og låste, hvilket jeg bl.a. oplevede til DM sprint, hvor jeg havde svært ved at trykke 100% til på cyklen. Men med ny cykel og øget fokus og bikefit, krydret med bedre smidighed, håber jeg at det problem er løst.  I år er jeg også begyndt at bruge en TRX træner for at styrke dels min corestabilitet, og som decideret styrketræning, sideløbende med brug af foam roller, som jeg også syntes er et rigtig fint værktøj til at løsne op for ømme muskler og spændte sener, hvad end der er tale om løb eller cykling, så fungerer det rigtig godt for mange.

allan_steen_olesen_bike

Foto: Jørgen Spedsbjerg Ebbesen Photography

Du er tilknyttet Running26 som træner. Er det din plan at gøre mere ved trænerrollen i fremtiden eller er det først om fremmest en bibeskæftigelse. - Eller kunne man forestille sig en komplet pakke med træning, sponsorrådgivning mv?

Jeg arbejder der som freelance træner, på en række virksomhedsforløb som bl.a. cykel og løbetræner, da det er en spændende forretning, drevet af dygtige folk der virkelig brænder for det de laver. Herudover er det nogle virkelig fede kollegaer man arbejder sammen med som alle har deres baggrund fra atletik, triathlon eller lignende og som alle deler samme livsfilosofi.  Ikke mindst er det på virksomhedsforløbene et helt fantastisk netværk, med mange spændende personligheder fra erhvervslivets top. Men hvad angår trænerrollen, er mine inputs forankret i min sportslige baggrund og ikke en træneruddannelse, hvilket gør at det ikke er en vej jeg vil gå personligt fremover.

Jeg mener at alt for mange pt kaster sig udi trænervirket, uden at have baglandet i orden med en reel træneruddannelse, hvilket risikerer at give bagslag på sigt, nu hvor sporten vokser og efterspørgsel på trænere stiger, og mange har svært ved at navigere rundt i markedet. Herudover har jeg absolut intet ønske om at fylde flere ting på en i forvejen presset hverdag, jeg syntes det er super sjovt, men har simpelthen ikke tiden til det og er nød til at prioritere min tid.

 

Fremtiden

 

Er det, eller har det været din drøm, at blive fuldtidspro – eller foretrækker du at have en civil karriere og nå så langt som muligt indenfor de rammer?

Mit mål har altid været at kombinere en krævende erhvervskarriere med passionen for sporten, i det omfang det har været muligt ud fra de givne præmisser. Med andre ord har der været tryk på og det har været svært at træne optimalt sideløbende med arbejde, hvorfor målsætningen altid har været og fortsat vil være at skabe mest muligt ’ravage’ i elitefeltet. Jeg syntes det er sjovt at kæmpe med og se hvor langt man kan være med, men samtidig have friheden ved ikke at være ’afhængig’ af de gode resultater økonomisk for at få tingene til at hænge sammen som fuldtidspro. Det giver en unik frihed at man kan deltage ved et stævne som ’wildcard’ og bare have det sjovt undervejs, men jeg har da naturligvis ligesom de fleste andre en drengedrøm om at give det et forsøg, men det ligger ikke i kortene pt:-).

 

Du har deltaget i stafetten til Challenge Copenhagen. Har du planer om at skifte til ironman på længere sigt, eller vil du først og fremmest satse de kortere distancer til og med ½ ironman som hidtil?

Min deltagelse som stafet ved Challenge Copenhagen er pt kun sjov og ballade for at være en del af den fantastiske stemning og et arrangement jeg meget gerne støtter op omkring og brænder for. Vi har et samarbejde med National Geographic gennem mit arbejde, hvorigennem vi dyster mod resten af mediebranchen, og her har jeg tidligere deltaget i 2011 og vil gøre det igen i år. Målet er selvfølgelig at sætte en god bikesplit, men første forsøg gik jeg dog noget videre kold halvvejs på 2. runde og endte med en tid omkring 4:36, hvilket der burde være basis for at gøre væsentligt hurtigere i år, selvom det fortsat er en distance jeg har en smule respekt for, da det er noget udover vanlige pensum;-).

Men på længere sigt skal jeg da klart prøve kræfter med den fulde distance. Herudover er ex. Abu Dhabi også et stævne og en distance jeg finder rigtig interessant. Men først skal de sidste år med lidt ’power’ tilbage i kroppen udnyttes, inden jeg forsøger at få lagt en dieselmotor ned under hjelmen, og forbedrer min udholdenhed og ikke mindst løbeøkonomi, hvor der endnu er lang vej til det niveau jeg gerne vil kunne holde;-).

 

Læs mere om Allan Steen Olesen eller på Facebook.

(april 2013)

Go to Top