Alberte Kjær Pedersen

Baggrund

 

Hvornår startede du med triathlon og hvad eller hvem var grunden til at du startede?

Jeg startede i Fredericia Triathlon Team som 11 eller 12-årig, efter jeg havde deltaget i en børneduathlon i forbindelse med Feriesjov i sommerferien. Jeg startede med at komme, de gange vi skulle løbe, men lidt efter lidt begyndte jeg også at komme, de gange vi skulle cykle. Jeg kom på min almindelige cykel, som knap nok kunne skifte gear, men jeg elskede at komme der, for jeg synes, det var så hyggeligt og et super fedt miljø at være i, så det var intet problem. Som 13-årig begyndte jeg også at svømme, og som 14årig stoppede jeg med at spille håndbold for kun at dyrke triathlon.

 

alberte_bike

 

I 2012 dukkede du op på atletikbanen til DM og det viste sig hurtigt at du trods din status af triatlet også hørte til blandt de allerbedste på fx 3000m. Du har flere DM-titler og ikke mindste danske rekorder. Hvordan har du opnået så højt løbeniveau?

Det med at løbe har altid været ret nemt for mig. Der skulle ikke ret mange træningspas til, for at jeg kunne løbe rimelig stærkt. F.eks. da jeg vandt mit første danske mesterskab i 3000 meter løb og satte ny dansk rekord, havde jeg løbet omkring fire gange hårde onsdags-intervaller, og så var jeg klar. Min træner, Boris Bjulver, sagde til mig, at hvis jeg gerne ville løbe sådan rigtig stærkt, ville han godt lave noget træning specielt til det, men ellers ville han gemme det til senere, når jeg blev ældre.

 

Allerede i 2013 vandt du en hel række DM’er både indenfor duathlon, triathlon og i DAF-regi plus et nordisk mesterskab. Hvor mange titler blev det egentlig til og hvilket resultat var du mest tilfreds med?

Jeg vandt vidst omkring 7 titler. Det blev til to danske mesterskaber i 3000 meter løb henholdsvis ude og inde. Derudover blev det til to stk. guld i duathlon både i cross og almindelig, to danske mesterskaber i triathlon og et nordisk mesterskab. Jeg kan huske, at det helt klart var titlen som nordiske mester i triathlon for junior piger, som jeg var mest glad for, fordi jeg synes, det viste, at det ikke kun var inden for Danmarks grænser, at jeg kunne være med, men også i norden. Det betød meget for mig.

 

Fredericia Triathlon Team har fostret en række store talenter. Hvad har klubben, trænere og miljøet betydet for dig?

Det har betydet utrolig meget! I begyndelsen kom jeg primært, fordi jeg synes, det var rigtig sjovt, men også fordi jeg synes, det var utrolig hyggeligt at være i klubben. Der var nogle rigtig rare og meget snaksaglige andre unge atleter, som alle var på meget forskellige niveauer træningsmæssigt, så der var altid nogen at træne med. Derudover var der, og er der stadig, et trænerteam, der supplerede hinanden ekstremt godt i form af sjov, hyggelig og seriøs træning. Den cocktail tiltræk mig meget, og jeg elskede tirsdagen, og gør det stadig, når jeg skal til tri-træning i klubben. Derudover er jeg utrolig taknemmelig for klubbens bestyrelse, der altid har været rigtig gode til at støtte op omkring lejrer og stævner i ind- og udland. Alt i alt er jeg taknemmelig for at være en del af Fredericia Triathlon Team, og at jeg kan repræsentere lige netop den klub i Danmark.

  

 

Sæsonen 2014

 

Du havde en ganske imponerende tri-sæson i 2014 med hhv en Europa Cup sejr i Alanya og en 2. plads i Holten. En ”detalje” er at du som 16 årig konkurrerede mod 17 og 18-årige(!). Hvordan var din oplevelse af disse konkurrencer?

Det var meget overvældende, og jeg havde egentlig ret svært ved at forstå, at det gik så godt, som det gjorde. Jeg havde glædet mig i to sæsoner til at få lov til at konkurrere i udlandet for at se, hvor godt jeg lå i forhold til alle de andre meget dygtige atleter, og at jeg klarede mig så godt i Europa, havde jeg slet ikke regnet med overhovedet. Det med at de andre er ældre end mig gør mig egentlig ikke så meget, for så er det bare ekstra fedt at jeg klarede mig så godt, og samtidig er der ikke så mange forventninger til mig. Jeg skulle bare ud og gøre det så godt som jeg kunne.

 

Alberte_ETU_Cup

 

Sæsonen bød også på deltagelse i ungdoms OL i Kina, hvor du opnåede en 10. plads individuelt og en 4. plads i holdkonkurrencen (Europæisk hold). Hvordan vil du beskrive ungdoms OL – både din oplevelse af at være OL-deltager og selve konkurrencens forløb og hvilke erfaringer kan du tage med dig derfra?

Alle danskerne, der havde kvalificeret sig, mødte op i Kastrup Lufthavn tirsdag morgen den 12. august. Selvfølgelig var der ikke så mange, der snakkede det første stykke tid, fordi man ikke kendte hinanden, men der gik egentlig ikke ret lang tid, før samtalerne flød. Jeg kan huske, at jeg synes, at det var så fedt at møde en hel masse nye mennesker, jeg aldrig havde mødt før, men som jeg alligevel havde ret meget til fælles med i form af træning og planlægning af hverdagen. Det var en lang rejse til Kina, og især de sidste omkring seks timer i bus fra Shanghai til Nanjing var lange. Da vi endelig kom frem, var det helt mørkt, og vi var trætte. Vi blev indlogeret i vores lejligheder i OL byen. Selve lejlighederne var i sig selv totalt gennemførte med alverdens accessories i skufferne, hvis det nu skulle blive nødvendigt, men selve OL byen med de mange bygninger, træningsfaciliteter og passager over de små bassiner med kunstige frø-lyde var mindst lige så gennemført. Derudover var dinning hall helt ekstrem. Der var fem etagers spisesale fyldt med mad på hver sin side. Så det var en enorm stor oplevelse i sig selv bare at være i OL byen, og der var mange nye indtryk.

Der var en times kørsel i bus til stævneområdet, som var rigtig fint med en masse øer med broer i mellem. Rundt på ruten var der hegn, frivillige og vagter til at passe på os, og der var kinesere, der stod og klappede og tog billeder, bare da vi normalt cyklede på ruten dagene før og efter konkurrencen. Konkurrencerne var lige så hårde, som tri-konkurrencer skal være, men lige netop disse konkurrencer føler jeg, at jeg kan tage meget mere med fra, end så mange andre konkurrencer. Det synes jeg, da set-uppet var så stort, og i forhold til det med at styre min nervøsitet, at føle at formen er god nok og det med ikke blive påvirket alt for meget af de mange nye indtryk, synes jeg specielt, jeg har kunnet bruge efterfølgende til andre store tri- og løbestævner.

 

(Alberte kan også gøre sig gældende som løber og i efteråret 2014 deltog hun i EM Cross og opnåede en imponerende 11. plads. TIl NM Cross blev Alberte nr 6 i juniorklassen, tilmed som yngste deltager i feltet, red.)

 

 

 

Hvilke erfaringer kan du tage med dig til den kommende sæson efter en helt forrygende 2014-sæson?

Jeg har helt klart fået meget mere erfaring om, hvordan jeg skal håndtere min nervøsitet inden konkurrencerne, og bruge det til noget godt i stedet for. Derudover har jeg fået international erfaring i forhold til sæsonen 2013, og selve set-uppet omkring stævnerne er ikke så nyt mere. Noget min træner, Boris Bjulver, sagde til mig under ungdoms OL er: ”Du kan ikke styre, hvor meget de andre har trænet, og hvor gode de er, men du kan kun styre, hvor god du selv er, og tro på at den træning du har lavet er mindst lige så god som alle de andres” . Det har jeg tit tænkt på efterfølgende til andre stævner, og det er helt klart, noget jeg tager med mig videre fra sidste sæson af.

 

Sæsonen 2015

 

Du har netop vundet inde-DM på 3000m i ny dansk rekord (9.51), hvilket jo tegner fantastisk godt for sæsonen. Du løber meget stabile omgangstider. Hvordan forløb konkurrencen og var resultatet samt rekorden forventet eller en glædelig overraskelse? Du har vel heller ikke mulighed for at træne på en indendørs bane til dagligt mht teknik osv?

Grunden til, at jeg skulle løbe DMU-inde, var egentlig for at se, om farten, efter al grundtræningen, også var der. Personligt ville jeg gerne sætte PR, og forbedre den gamle danske rekord, så bagefter løbet var jeg rigtig glad, for at det lykkedes. Muligheden for at træne med pigsko på bane i Fredericia findes slet ikke. Så jeg løber med pigsko de få gange om året, hvor der er DMU og cross-løb. Det er ikke den optimale forberedelse til et DM, men der er forskel på, hvordan jeg vægter de forskellige konkurrencer, så det gør mig ikke så meget.

 

(Alberte er netop hjemvendt fra VM Cross i Kina, hvor hun blev nr 48, men i atletiksammenhæng måske mere interessant nr 4 blandt europærerne, red.)

 

 

Hvordan er dine planer ellers for sæsonen 2015?

Jeg skal køre DM- serien og cirka 2-3 Europa-cupper. Derudover skal jeg køre EM i Geneve, og forhåbentlig kvalificere mig videre til VM i Chicago i august måned. Det er en masse fede stævner, der venter, så jeg glæder mig helt utrolig meget, til tri-sæsonen endelig begynder den 2. maj i Ikast.

 

Træning

 

Du går i 1. g i Fredericia. Hvordan fungerer det ift den daglige træning og udenlandsrejser?

Jeg går på Fredericia Gymnasium på idrætslinjen, så jeg har mulighed for at træne det første modul i skoletiden hver tirsdag og torsdag morgen. Derudover er jeg tilknyttet Team Danmark i form af 4 år på gymnasiet i stedet for tre. Det giver mulighed for at være mere væk fra skolen, sprede de sidste 2 år ud på 3 år, og få en times gratis undervisning pr. dag jeg er væk fra skolen på grund af stævner og lejrer, hvis jeg har brug for det. På den måde kommer det hele til at gå op. Det er dog nogle lidt lange dage en gang i mellem, men det synes jeg ikke er noget problem, så længe jeg får det struktureret ordentligt. Efterhånden har jeg også fundet ud af, at hvis jeg har lidt travlt, så bliver jeg også mere effektiv, så det er jo bare en win, win situation.

 

Du har ligesom andre store talenter fra Fredericia Boris Bjulver som træner. Hvordan fungerer det samarbejde og hvad har han betydet for din udvikling?

Samarbejdet synes jeg fungerer rigtig godt, og jeg har lært virkelig mange nyttige ting af ham, som både kan bruges under træning, men også under konkurrencer. Den måde han træner os unge på, er rigtig god i form af, at det både skal være sjovt, hyggeligt og hårdt. Derudover er en af hans fokuspunkter også, at vi ikke skal toppe nu, men først når vi bliver meget ældre. Det betyder ikke, at jeg ikke skal kunne præstere godt nu, men det betyder i stedet, at jeg skal kunne forbedre mig løbende, og på den måde synes jeg også, at motivationen til at træne altid er god, når jeg kan se fremskridt hele tiden. Derfor er jeg virkelig også glad for at blive trænet af Boris.

 

Hvordan ser en typisk træningsuge ud for dig og træner du primært alene eller i klubregi?

Al min træning forgår typisk i klubregi i form af, at jeg svømmer i Delta Svøm, at jeg har tri-træning et par gange om ugen, og at jeg derudover er en del af Fredericia Eliteidræt. Der er dog også noget af min træning, der forgår alene, men jeg synes egentlig, at der er en rigtig god fordeling. Derudover er der meget variation i min træning, både i form af hvad det er jeg skal træne, men også i form af hvem det er jeg træner med, og hvor hårdt det er. Denne variation elsker jeg virkelig, for på den måde synes jeg, at det er meget nemmere at holde motivation oppe til de forskellige træningspas, da det aldrig er præcis det samme, jeg skal træne. En typisk træningsuge er på cirka 5-6 svømmepas, 3-4 løbepas, 1-2 cykelpas og 1-2 styrke-/coretræning.

 

Hvordan får du det hele til gå op med træning og konkurrencer når du både er triatlet og løber på højt niveau?

Det fungerer faktisk ganske fint, synes jeg. Jeg har lidt mere fokus på løb op til løbestævnerne, men ellers løber jeg bare på basisformen fra de andre discipliner. Jeg synes, jeg har fundet en god kombination af at løbe cross-stævner om vinteren og køre tri-stævner om sommeren. Det synes jeg virker rigtig godt, for selvom jeg er triatlet, synes jeg det er svært kun at lave grundtræning hele vinteren, men det med at løbe et par konkurrencer i ny og næ er mere end tiltrængt.

 

 

Fremtiden

                                                                               

Vil du fortsat både have fokus på løb og triathlon eller bliver du på et tidspunkt nødt til at vælge (dejligt luksusproblemJ)?

Lige nu synes jeg, det fungere rigtig godt med at lave begge dele, og det vil jeg blive ved med, så længe det passer ind. Men jeg er trods alt triatlet, og det er det, jeg satser på, så de løbekonkurrencer jeg deltager i, skal passe ind i forhold til mine tri-konkurrencer. Mit største fokus er altså helt klart på triathlon, og det er jeg også sikker på, at det bliver ved med at være.

 

Læs mere om Alberte Kjær Pedersen på Facebook

 

(April 2015)

Go to Top