Peter Østergaard

Baggrund

 

Du har en baggrund som konkurrencesvømmer, men hvad fik dig for blot et par år siden ind i tri-sporten?

Siden jeg var 9 år, har jeg svømmet på amatørniveau, men så heller ikke mere end det. Jeg svømmede 2 gange om ugen med den lokale Svømmeklub, i den lille by Haarby, hvor jeg er opvokset. Egentlig er det lidt mystisk at jeg ikke kom videre med min svømning, for i mange år vandt jeg fynsmesterskabet under DGI, men tanken om elitesvømning har aldrig rigtig været der. I 2010 flyttede jeg til Assens og besluttede mig at skifte svømning ud med løb. Der gik dog ikke mange uger uden svømning, før jeg igen svømmede 2 gange om ugen i Haarby igen. Pludselig havde jeg 5 ugentlige træningspas, så formkurven begyndte stille og roligt at blive stejlere og stejlere. I maj 2010 løb jeg 10KM til Eventyrløbet i en tid lige under 40 min. Deraf var der flere der spurgte mig om det ikke var en ide at starte med tri. I febuar 2011 køber jeg så min første racercykel, melder mig ind i OTK og begynder at træne fremimod Challenge Århus samme år.

Jeg kan godt lide at tænke på at ”man skal lave det man er god til”. I og med at jeg godt kunne svømme og jeg fandt ud af at jeg også kunne løbe, virkede det logisk at jeg skulle forsøge mig med triathlon. Det har siden taget fart, og nu står jeg her i dag.

 

peter_østergaard

 

Du arbejdede som murer indtil efteråret 2012, hvor du tog en ret drastisk beslutning og sagde jobbet op for at læse til ingeniør og samtidig satse på tri-sporten. Hvad fik dig den gang til at tage beslutningen om at, nu skulle elite-triahtlon have en chance?

Jeg har altid haft lysten til at læse videre efter mureruddannelsen, men de fleste af dem jeg talte med, rådede mig til at jeg skulle blive i murerfaget et par år endnu, for at få mere erfaring. Med det i baghovedet fortsatte jeg efter svendeprøven som murer på ubestemt tid og dyrkede fortsat tri på motionistplan. I Foråret 2012 flyttede jeg til Odense, for jeg vidste jo godt, at jeg før eller siden skulle på skole derinde. Så begyndte jeg er følge næsten al træningen i OTK, hvor jeg før kun kom til svømningen. Henover sommeren 2012 får jeg trænet rigtig godt, og det hele begynder så småt at ligne noget. I sensommeren finder jeg ud af, at det Adgangsgivende kursus jeg nu går på, starter i Januar, og at hvis jeg skulle nå at blive klar til det, var jeg nødt til at komme i gang med at læse 10. klasses niveau i matematik op med det samme. Det starter jeg med midt i Oktober. Det bliver samtidigt startskuddet, til en hverdag som elite-atlet.

Beslutningen med at tage tri mere seriøst var svær, for jeg var nemlig henover sommeren 2012 begyndt at arbejde fast sammen med en rigtig god ven, og vi var gode til at arbejde sammen! På den ene side kunne jeg fortsætte med at arbejde og tjene masser af penge mens jeg på den anden, kunne starte med studiet og samtidigt forhåbentlig blive elite-triathlet, i håbet om at nå så langt som muligt.

 

 

Sæsonen 2012

 

I 2012 blev du nr. 20 til DM kort i elitefeltet (man kunne være spydig og sige at du blev ”chicked” af en lynhurtig klubkammerat;-) Det var din første start i eliteklassen og ikke et skidt resultat, men omvendt var det heller ikke her man umiddelbart så en kommende stjerne i svøb. Til Silkeborg Triathlon så vi pludseligt dit høje cykelniveau da du bragede ind i T2 (på racercykel) i dagens næsthurtigste cykeltid og blev samlet nr 4. Allerede ugen efter var du med til at vinde DM hold i AG. Hvordan ser du tilbage på 2012-sæsonen?

Når jeg ser tilbage på 2012, ser jeg det som året hvor det virkelig gik op for mig hvor godt jeg respondere på træning, på godt 5 uger havde jeg bygget en killer-form op, og var max klar til at komme ud og se hvad jeg kunne drive det til.

DM kort i Fredericia var en fin mulighed for dengang at se hvorhenne jeg var i forhold til feltet. Jeg havde ingen forventninger, ikke andet end at jeg denne gang skulle huske at tælle rigtigt mht. antallet af runder der skulle tilbagelægges på cykel-delen. Året før som motionist havde nemlig taget 9 runder, hvor 8 faktisk havde været rigeligt. Stævnet bar for mit vedkommende også en smule præg af, at træningen op til, ikke havde været helt optimal, jeg havde ikke cyklet særlig meget i løbet af foråret pga. værnepligt, og deraf var svømme- og løbeform heller ikke som det kunne have været.

Jeg kan jo ikke løbe fra af at jeg gentagne gange i 2012 blev ”chicked” af Line Jensen, hun er sku sej! Netop Line, hendes kæreste Emil og resten af elite-holdet i OTK, ville jeg nødig være foruden. Jeg lærer noget til næsten hvert eneste træningspas af de erfarne på holdet, og så er det jo bare rigtig fedt når jeg formår at sætte det hele sammen i konkurrencerne.

 

Sæsonen 2013

 

Til vinterturneringens 15 km gadeløb i februar fik man for alvor et praj om dit løbepotentiale, da du krydsede målstregen i 49.50 og med en 10 km split på 32.50. I marts satte du PR på 5000m med 15.43 og senere også på 10 km med 31.41. Man fristes til at sige, hva’ pokker var der sket henover vinteren?

I Oktober 2012, smed jeg som bekendt murerske og vatterpas fra mig og begyndte at træne struktureret. Jeg fik et program hvoraf 6 ud af de 12 ugentlige pas var i svømmehallen. Det var første gang jeg skulle til at træne SÅ meget svømning på en uge! henover sommeren havde jeg været vant til at svømme 2-3 gange ugentligt, så det var noget af en omvæltning! Det resulterede i at min motor er blevet boostet voldsomt. I løbet af efteråret og vinteren har jeg haft en masse hurtige interval-løb sammen med mine holdkammerater Mikkel Agger, Esben Kazcemarek & Henrik Kingo. Og når man kombinere hurtige intervaller med en stor motor, så kan det ikke gå helt galt.

Når der samtidigt er højt niveau til træningen, ender man oftest også med at presse sig selv endnu mere, end som hvis der ikke var andre hurtige løbere. I og med at Mikkel, Esben og jeg træner sammen, så bliver der også gevet rigtig meget gas til træningen, og forudsætningen for en god konkurrence, er jo at man har trænet godt.

 

Din forrygende fremgang er fortsat og du indledte tri-sæsonen med at blive nr. 2 i første afdeling af DM-serien. Hvordan forløb dén konkurrence og ikke mindst hvordan var det pludseligt at kunne bide skeer med de allerbedste danske triathleter?

DM-afdelingen i Haslev kunne for mig, næsten ikke have været bedre, jeg laver stort set ingen fejl og da vi når til løbet har jeg overskud til at løbe rigtig hurtigt!

Op til konkurrencen forberedte jeg mig på, at det vigtigste element i ræset, var fra det sekund jeg kommer op af vandet, indtil jeg finder Allan Steen Olesens hjul!! Da jeg ikke er en af de hurtige svømmere, var det vigtigste nemlig at finde en eller flere i starten af cyklingen, som jeg sammen med, kunne køre op til frontgruppen. Jeg vidste nemlig godt, at så snart vi ramte løberuten, at der næppe var nogle andre der kunne holde samme tempo som Schilling og Jeg. Netop det scenarie viste sig at udspille sig den søndag i Haslev.

Jeg kommer op at vandet 30 sec efter fronten, skynder mig ud i skiftezonen, laver et hurtigt skifte og kommer ellers flyvende ud af T1. Det viser sig at næsten hele feltet er blevet trukket ud som en lang linje, med et hul op til den førende gruppe. Jeg kører med overraskende overskud op forrest i bussen, hvorefter linjen knækker, og jeg sidder i en 6-7 mandsgruppe. Jeg kommer i skoene og så bliver der givet gas! 2-3 mand falder fra gruppen og vi sidder nu 4 mand tilbage; Allan Steen Olesen, Andreas Schrönrock, Jens Grønbek og jeg, stille og roligt henter vi frontgruppen. Ved 13.-14. Kilometer får vi kontakt til frontgruppen og kører ind imod T2. Jeg kommer godt af cyklen, igennem T2 som med hurtigst skifte, og ud på løberuten i 2’er position efter de første 100 meter, dér bliver jeg hele vejen indtil mål og ender 6 sekunder efter Andreas Schilling. Dog viser det sig at Allan Steen Olesen løber noget hurtigere end jeg og Coach Stubager havde forudset. Da han var at finde kun 5 sekunder efter mig!

 

peter_østergaard_DMdu

 

Og så til det allervildeste. Din første duathlonkonkurrence nogensinde og du bliver dansk mester i eliteklassen! Oveni købet i et stærkt besat felt og samtidig et meget taktisk race. Kan du ikke give os et indblik i dine taktiske overvejelser inden racet og hvordan konkurrencen forløb?

Faktisk var mit setup ret simpelt, planen var at hvis Søren Bystrup rykkede, så skulle jeg med! Han var nemlig den eneste jeg regnede med kunne løbe ligeså hurtigt som jeg. Det viste så at jeg havde undervurderet hvad mine konkurrenter var i stand til. Det ender med at hele 12 mand løber 32.30 tempo (10 km!! Heldigvis føler jeg mig ikke voldsomt presset. Vi kommer af sted på cyklen og det var virkelig en underlig fornemmelse på 3. runde at ligge i front med 30 km/t, mens der absolut ingen var, der ville tage en føring!

På ruten var der en styg bakke, hvor der blev rykket et par gange, heldigvis havde jeg ”lært den at kende” så jeg var forberedt. Derfor sad jeg med oppe forrest i feltet hver gang den skulle passeres, for ikke at blive fanget bag dem der ikke kunne holde tempoet opad. Igen ligesom søndagen forinden sidder mine skift lige i skabet, jeg er anden mand ude på løbe-ruten, men bliver hurtigt hentet af Rasmus Henning. Efter en lille kilometer passerer vi min holdkammerat Esben Kazcemarek, der havde ramt T2, 25 sekunder før os andre. Bystrup vil også gerne være med i front, så han indhenter Rasmus og jeg i løbet af første omgang. Indtil den 4. km ligger Henning og Bystrup på en fin linje lige bag mig. Da der så er 400-500 meter til stregen rykker Henning, og får et hul på 6-10 meter, jeg prøver men kan ikke lukke det. 100 meter før stregen går Bystrup forbi mig, og jeg regner faktisk med at jeg må nøjes med 3. pladsen. Men så sker der det at 50 meter før stregen, opdager jeg at jeg henter på de 2 og pludselig har jeg indhentet Henning. Nu ”var” 2. pladsen hjemme, men hvorfor nøjes med det? – Ikke at jeg nåede at tænke videre over det, men så sker det, at jeg bare løber hurtigere og hurtigere og på de sidste meter før stregen, går jeg forbi Bystrup og ender med at blive Dansk mester.    

                   

Det må have været nogle intense dage ovenpå den vel nok lidt overraskende DM-titel. Hvordan har det været?

Der har været en masse lykønskninger og det er jo bare fedt! Ellers så har det været rigtig lækkert, for det har nemlig været hvileuge her ugen efter DM. Op til DM-Haslev, og DM-DU ugen efter, havde jeg nemlig haft 3 uger med +19 timers træning. Derfor er de høj-intensive elementer i træningen taget væk + at jeg slap for svømning onsdag morgen;-).

 

Hvilke planer har du for resten af sæsonen og har din forrygende sæsonstart ændret noget ved planerne og prioriteringen af konkurrencerne?

Egentlig regner jeg ikke med at der kommer til at ske nogle markante ændringer i min sæsonplan. Planen for sommeren har indtil nu været, og er stadigvæk, at jeg skal køre alt hvad der hedder DM, undtaget DM-lang. Oven i det skal jeg deltage i Silkeborg Triathlon på den kvarte Ironman distance. Så er det stadigvæk lidt uvist, hvad jeg skal til efteråret, for jeg kunne godt tænke mig at komme et smut til udlandet og prøve at køre konkurrencer dér.

 

Træning

 

Mange tidligere svømmere har problemer med at holde til løbetræningen. Du har løbet i nogle år, bl.a. ½ marathon og et par marathonløb. – Har det gjort det lettere for dig at kunne holde til triathlon træningen?

Selvfølgelig er det en fordel at jeg har stiftet bekendtskab med de længere distancer på løbedelen. Men i og med at jeg ikke udelukkende har haft svømning som ”fysisk aktivitet” og har haft et fysisk hårdt job. Har det også rustet mig bedre til at kunne håndtere en øget løbemængde i forhold til dem der tidligere har været elite-svømmere.

 

Du bliver trænet af tidligere landsholdstriathlet Rasmus Stubager. Hvordan fungerer Jeres samarbejde og er du selv med til at planlægge træningen?

Rasmus er svømmetræner for elite-holdet i OTK. Samtidigt med at han holder øje med alle de andre, laver han også de træningsprogrammer jeg følger op til mine konkurrencer. Derudover har jeg en rammeplan, som jeg følger. Meget af min træning foregår til fællestræninger med resten af medlemmerne i OTK, derfor har jeg ikke et specifikt program til hvert enkelt pas, der er nemlig allerede et udmærket program i forvejen. I OTK er der nemlig flere Age-groupere der kan træne med på elite-niveau. Enkelte gange kan jeg godt finde på at skrue op eller ned for intensiteten i et træningspas i forhold til det der var tiltænkt, andre gange bytter jeg også et cykelpas ud med et svømmepas eller omvendt. Jeg bestemmer meget selv, men er jeg nogensinde i tvivl om noget, så spørger jeg Rasmus.

 

Trods dine svømmebaggrund virker du om muligt endnu stærkere på cykling og ikke mindst løb. Hvordan ser en typisk træningsuge ud over dig og hvordan prioriterer I de enkelte discipliner?

Det er der er fokus, – det har det også været siden Oktober, er svømningen, niveauet på svømningen ude i den store verden er simpelthen så højt! Og skal jeg nogensinde have en chance for at kunne være med derude, så bliver jeg nødt til at blive en bedre svømmer.

Faktisk så troede jeg at svømningen var min stærkeste disciplin men så blev jeg god til de 2 andre, og nu er løbet min stærke side.

En typisk uge ser typisk sådan her ud:

Mandag: Svømning 16-18, Tirsdag: Cykling 8-10,Tirsdagsløb med OTK 18-19, Onsdag: Svømning 6.30-8, Onsdagscykling med OTK 18-20.30, Torsdag:  Svømning 6,30-8,  Løb/Svømning med Ungdommerne (OTK) 16-18, Fredag: Svømning 16,30-18, Lørdag: Krydspas om formiddagen, Svømning 17.30-18.30 Søndag: Søndagscykling med OTK 9.30-13/14

Typisk når jeg op på 16-22 Timers aktiv træning.

 

Laver du styrketræning, skadesforebyggende træning mv.?

Da jeg i foråret har været plaget af en overbelastning i min venstre skulder, laver jeg nogle øvelser med elastik.

Mandag & Fredag i forlængelse af svømmepas’ene laver jeg gerne 30 minutters core-/styrketræning.

 

Der er mange dygtige triathleter i OTK - og endnu flere kommer til Odense efter sommerferien pga flytningen af DTriF’s elitecenter. Hvad betyder træningsmiljøet i OTK for dig?

Miljøet i Odense er helt specielt, jeg tror ikke man kan få det bedre noget andet sted. Det betyder rigtig meget for mig. Alt det jeg har lært indtil nu, har jeg lært gennem træningen i OTK og jeg bliver ved med hele tiden at lære noget nyt.

Kort sagt, jeg var nok ikke blevet god, hvis ikke jeg var kommet til OTK.

 

 

Fremtiden

 

Har du lagt planer flere år ud i fremtiden, fx mht hvilken distance du vil satse på længere sigt? Fristes du af at afprøve potentialet i Powerman-serien eller er det udelukkende tri der skal prioriteres?

Lige nu er det kort-distance triathlon det handler om. Som kort-distance-atlet har man nemlig alle muligheder åbne. Nu er jeg heller ikke så gammel, så et sats på de længere distancer synes jeg ville være ærgerligt, da det på en måde vil ”sætte mig i bås”. Samtidigt så synes jeg også at det er rigtig sjovt at køre draft-ræs, derfor fortsætter jeg med at køre kort det næste stykke tid. Men det skal ikke udelukkes at jeg engang skal køre de længere distancer men det venter jeg lige nogle år med.

 

Med dit potentiale burde du være et godt bud på en kommende landsholdstriathlet/-duathlet. Er det et mål for dig at komme på landsholdet?

Jeg kunne godt tænke mig at komme på landsholdet en dag, men det er vigtigt at huske på at jeg kun har leveret 2 gode tri-relaterede resultater indtil nu. Og i min optik, skal man gerne kunne opretholde et hvis niveau for at kunne være med som af de bedste i hele Danmark. Jeg har stadigvæk meget at lære for at blive en rigtig god triathlet.

 

Læs mere om Peter Østergaard på FaceBook eller på OTK bloggen.

 

(maj 2013)

Go to Top