Jens Petersen-Bach

Baggrund

 

Du startede med triathlon i en relativ tidlig alder, men hvordan kom du ind i sporten?

Der var nogle stykker i min løbeklub som kørte triathlon, de tog mig med til først duathlon og så senere triathlon. Jeg blev i 1999 udtaget til ungdomslandsholdet, som jeg var på i en lang årrække. Havde dog en del skader de første år jeg kørte triathlon.

 

På trods af mange år i sporten ventede du til 2010 med din ironman-debut. Var det en bevidst strategi eller var det først på det tidspunkt at du fik interesse for ironman-distancen?

Jeg altid haft interessen for Ironman, har bare altid synes det var meget langt ;-) Har også altid fået af vide, at det ikke var godt at køre Ironman i en for tidlig alder. Så lidt var det en bevidst strategi.

 

Konkurrencer 2012

 

Du kørte en flot konkurrence ved Ironman Melbourne på trods maveproblemer, der skyldes en infektion. Af samme årsag blev Challenge Roth også spoleret. Hvornår du kunne du reelt træne optimalt igen og hvordan var det at stå midt i sæsonen og ikke kunne præstere optimalt?

Fra omkring 1. september startede jeg rigtigt op med træningen frem mod Florida. Jeg kunne dog træne nogenlunde fornuftigt op til Roth, det var også derfor jeg prøvede at stille til start. Det var specielt på løbet jeg havde store problemer med maven. Tror det kostede mere på restitution, at maven ikke virkede end jeg umiddelbart mærkede i situationen, jeg havde bare fokus på Roth, hvilket nok gjorde, at jeg lidt overhørte hvordan kroppen egentlig havde det og da jeg så kom til Roth var der ingen ting at give og kroppen havde det bare dårligt.

Det var svært ikke at kunne præstere, jeg har bygget hele min hverdag op omkring triathlon og når det så ikke går så godt er det svært. Har heldigvis min egen lille ”trænerforretning”, så når det ikke kører for en selv, er det rart at have nogle atleter der bare giver den gas :-)

Jens-Petersen-Bach-bike

Du har fortalt at du efter infektionen skiftede til glutenfri kost. Hvilken forskel gjorde det og bibeholder du den strategi fremover?

Det er rigtigt at jeg skiftede til gluten og laktose fri kost. Det gjorde at min mave pludselig fik ro. Når man har fået antibiotika, kan ens slimsække i tarmene godt være ret sarte, hvilket kan gøre at de bliver midlertidig intolerante over for forskellige fødevarer. Samtidig er ens bakterieflora også smadret tilbage til stenalderen efter en antibiotika kur. Så er sikker på, at kosten har gjort en forskel. Min mave fungerer bedre nu, så jeg eksperimenterer lidt med at spise “normalt”, da det er ret besværligt specielt at spise glutenfrit. Det er ikke nemt at komme til at bage sit eget brød, når man er ude og rejse og det er besværligt, hvis man skal have brød med hjemmefra – for det første kan det ikke holde sig i lang tid og for det andet,  hvis der ikke er en fryser, hvor man skal bo. Men vil holde fast i at spise gluten og laktosefrit optil konkurrencer for at give min mave de bedste forhold.

 

Du lavede et meget flot comeback ved Ironman Florida 2012 med en 5. plads, en sluttid på 8.18 og ikke mindst et cykelsplit på 4.24. Hvordan var din oplevelse af konkurrencen og var det bare dagen hvor alt klappede?

Det var nu en 6. plads, men er meget tilfreds med præstationen. Jeg havde et par uger før konkurrencen været en lille smule syg. Og pludselig et par dage før konkurrencen fik jeg den samme følelse og åååhh nej nu sker det igen.

På selve dagen følte jeg mig ikke helt på toppen, men det kan også være konkurrence-nerver.

Kom godt af sted på svømningen og fandt en fin gruppe, der var store bølger så det var svært at ligge sammen, jeg var nok den stærkeste i gruppen, så endte med at trække en del af vejen, følte dog at jeg tabte lidt moment på den anden af de to runder. Men kommer fint ud af vandet omkring nr. 10 på 54.00 min. Det var 4 min fra front, så en ok svømning.

Ude på cyklen kommer jeg fint i gang og finder min egen rytme. Efter godt 30 km kommer der en stor “gruppe” op bagfra som kører rigtig hurtigt, jeg “vælger”  uden så meget betænkningstid at køre med. Det kører rigtig fint, men efter godt 100 km kan jeg godt mærke at det går hurtigt rundede 90 km i 2.09 t. Det er også omkring 100 km at vi henter de hurtige svømmere så pludselig sidder vi 25 mand. Men derfra falder folk af kilometer for kilometer og ved 150 sidder vi godt 12-14 mand og jeg sidder trygt i på 8. pladsen. Men ved 160 km begynder jeg at få nogle seriøse kramper og taber gruppen. Jeg kan stort set ikke træde hele vejen ind til T2, jeg må 3-4 gange stille mig op og lade cyklen rulle i 20-30 sek. for at strække benene. Da jeg kommer ind til T2 har jeg tabt næsten 5 min til gruppen jeg lå i ved 160 km og min krop føltes helt “fucked”. Da jeg skal af cyklen må jeg lægge den på vejen for at kunne komme af den.

Jeg tøffer roligt gennem skiftezonen, men tænker at det her virkelig er noget lort. Da jeg kommer ud af T2 står min træner og jeg siger til ham “at min krop opfører sig mærkeligt” Han siger jeg bare skal prøve at løbe af sted og det gør jeg så. De første 5 km går i ca. 4.25 ca. 30 sek. fra mit “normale pace” og føler bare at min krop er helt død. Ved 5 km møder jeg Frank (min træner) igen og han siger “at jeg enten skal satse alt eller udgå og siger at jeg bare skal løbe alt hvad jeg kan”. De næste 5 km får jeg presset pacen ned på 4.00. Men efter 10 km begynder jeg at falde i tempo igen og kroppen får det bare dårligere og dårligere, men jeg prøver bare at holde mig i gang og prøve at bekæmpe alle de negative tanker. Men tempoet falder stille og roligt kilometer for kilometer og ligger ved 25 omkring 4.25 pr. km. Men pludselig er det som min krop kommer i gang og kilometer 28 bliver løbet i 4.00. Dette giver fornyet gejst og jeg kan spotte en top 10 placering. Jeg holder pacet omkring 3.55 inden til de sidste 3 km, hvor slutspurten blev sat ind, med 3 km igen havde jeg ca. 1 min op til nr. 6, og havde hentet 1,5 min de sidste 4 km, så vidste at det ville blive tæt. De sidste 3 km hed 3.46, 3.48, 3.46 og hentede nr. 6 med 1 km tilbage og kunne løbe i mål i tiden 8t 18min som nr. 6 efter en dag med op og nedture

Splits: 54.00-4.24.24-2.54.29.

jens-petersen_bach_run

 

Planen for 2013

 

Du har Ironman Melbourne og Ironman Frankurt plus nogle 70.3 konkurrencer på programmet for 2013, som led i Hawaii kvalifikationen. Hvorfor har du valgt netop disse konkurrencer?

Jeg har faktisk ændret mit valg og kører Ironman Los Cabos og så Ironman Frankfurt som nævnt. Los Cabos fordi jeg havde mest lyst til at køre den og faktisk ikke så meget ud fra point til Hawaii. Frankfurt er valgt ud fra, at jeg skal have en masse point, så jeg kan sikre mig Hawaii kval.

 

Dine hidtidige ironmankonkurrencer har virket meget veldisponerede og med et solidt afsluttende løb. Fortsætter du samme strategi eller var Florida et hint om at du fremover vil køre mere aggressivt på cyklingen?

 

De to første ironmans jeg kørte i Barcelona var ikke så hårde på cyklen som de to sidste dvs. Melbourne og Florida. Jeg har ikke haft nogen bevidst strategi om at skulle trykke ekstra hårdt på cyklingen i de to sidste, det er bare sådan racene har udviklet sig. (Florida fik den måske lidt for meget i forhold til at kunne løbe hurtigt hjem, men så er det prøvet;-))

Men som jeg ser udviklingen i de sidste IM race af 2012 bliver der givet gas på cyklen og så er der ikke så mange der løber hurtig, f.eks. var det kun 3 eller 4 pro herrer der løber under 3 timer i Florida og det var også tendensen i Arizona, Cuzumel og west Australien. Tror det skyldes den øgede konkurrence, så folk tager simpelthen flere chancer, da de ved at man skal præstere på højt niveau for at få et topresultat.

 

Træning

 

Du tager på træningslejr til Club La Santa i slutningen af januar og 4 uger frem. Har du i kraft af din sponsoraftale med Club La Santa overvejet at tage en hel vinter på Lanzarote, eller passer det dig bedre at tage af sted i ”kortere” perioder?

Det passer mig bedre med de her korte perioder, hvor der så er fuldt fokus på søvn, kost, hvile. Jeg vil have svært ved at holde fokus så intenst længere tid af gangen.

 

Du har i flere år haft Jens Lünekilde som træner og er nu skiftet til Frank Jakobsen. Har trænerskiftet ændret din måde at træne eller konkurrere på?

Den har ændret min generelle tilgang til triathlon, jeg er blevet mere fokuseret. Samtidig har jeg fået nogle mere klare mål for, hvad det er jeg vil med min sport. Jeg er blevet meget mere professionel i min tilgang til det at være elite triathlet. Tror det at få nogle nye øje på en, kan være rigtig godt, har været meget glad for min tid med Jens og han har i den grad været med til at forme den jeg er nu. Men tror også at det var godt for mig at få noget ny inspiration.

 

Har målet om Hawaii-kvalifikation ændret din prioritering af de enkelte discipliner i træningsmæssig sammenhæng?

Jeg prioriterer min svømning højere end jeg har gjort længe, samtidig skal jeg blive stærkere på cyklingen, så det ikke koster så mange kræfter som i Florida, hvilket gør at jeg kan slutte af med en ordentlig løbetid. Der er dog stadig fokus på at forbedre løbet, de to andre discipliner har bare lidt mere fokus :-)

 

Hvordan er træningsmiljøet i OTK og træner du primært med klubben eller alene?

Træningen i OTK fungerer rigtig fint, vi har rigtig godt svømmemiljø og cykeltræning. Grundet mit job som træner i klubben løber jeg ikke med på løbetræningen. Jeg træner en del alene da de fleste er under uddannelse og derfor er i skole i løbet af dagen. Og der har jeg tid til at træne. Så det meste af svømmetræningen samt  1-2 cykelpas om ugen foregår i klubregi.

 

Fremtiden

 

Hvordan er din planer når du forhåbentlig står på startstregen på Hawaii i oktober. Har du en langsigtet plan ift Hawaii og fx først og fremmest et mål om at samle erfaring eller har du andre prioriteter end Hawaii de kommende år?

Første år bliver for at samle erfaringer fra racet, historien har jo vist os, at det ikke er sådan lige til at ramme den i røven på Hawaii. Men derfor har jeg stadig et drømmemål om at komme i top 15 i år. På sigt er mit mål at komme i top 10.

Jeg har også et mål om at vinde en Ironman inden for de næste par år, kan jeg køre top 10 på Hawaii kan jeg også vinde en Ironman.

Det bliver nogle spændende år og jeg har lysten og gejsten til at det nok skal lykkes :-)

 

Du er uddannet lærer, men har de seneste år fungeret som personlig træner for en række triathleter og fungerer også som løbetræner i OTK. Hvordan er dine planer for fremtiden i det civile liv?

Jeg er blevet rigtig glad for arbejde som personlig træner og nyder at arbejde med personlig udvikling og det samarbejde der er i at få folks drømme og mål til at lykkes. De sidste par års Challenge Copenhagen har været en sand festdag for mig. At følge alle ens atleter, som har knoklet for at være klar til dagen og se deres glæde og resultater på målstregen er en helt unik og meget livsbekræftende oplevelse. Så på sigt tror jeg helt sikkert også, at jeg vil komme til at arbejde med træning.

 

Læse mere om Jens Petersen-Bach eller på Facebook.

(Februar 2013)

Go to Top