Thomas Strange

 

Baggrund:

Man fristes til at sige, at du har valgt dine forældre med omhu. Familien har jo stolte traditioner indenfor bl.a. triathlon og cykling. Din far (Mogens) har bl.a. flere gange været dansk mester, haft danske rekorder på ironman distancen og var den første dansker under 9 timer.  Hvordan og hvornår kom du selv i gang med triathlon – lå det bare i kortene eller…?

Mit første reelle triathlon var i Jels i 2007, da jeg var 13 år, hvor jeg skulle dyste mod min far, da vi begge mente vi kunne vinde. Det endte med, at jeg vandt stort, blev nummer 4 samlet, og vandt min aldersklasse. Året efter var jeg for første gang til DM i du- og triathlon, og jeg vandt min aldersklasse hver gang. Så var jeg mega hooked på sporten!

Jeg var i forvejen både cykelrytter og svømmer, og kendte en del til triathlon, da mine forældre jo begge har dyrket det, så ja, det lå nok en hel del i kortene.. ;-)

 

 

Hvilke personer har betydet mest for din tri-karriere indtil nu?

Mine forældre har betydet rigtig meget, da det var igennem dem, at jeg lærte sporten at kende. De har også begge været til stort set alle min stævner, og min far har også været holdleder på udviklingsteamet siden dets start.

Michael Krüger har også haft en stor betydning. Han er den eneste træner, jeg har haft, og jeg er super glad for ham. Jeg kunne ikke forstille mig at have en anden træner end ham.

De andre unge triathleter betyder også rigtig meget, da vi har et godt sammenhold og altid glæder os til at se hinanden. Vi er hinandens bedste venner, men også værste konkurrenter, så vi motiverer hinanden!

 

Konkurrencer:

Du har haft en ganske imponerende sæson med mange flotte resultater, bl.a. nr. 2 til DM sprint og DM kort i senior elite feltet, nr. 21 til EM og nr. 19 til VM, flotte Europa Cup resultater, DM titler i juniorklassen mv.  Men hvilket resultat vil du først og fremmest huske sæsonen 2012 for?

Mine to DM senior resultater – helt klart – og også VM i New Zealand.

Mine DM’er overraskede jeg mig selv rigtig meget. Havde håbet på top 5, men jeg havde godt nok ikke troet, at jeg kunne komme på podiet. DM Sprint var mest overvældende, da det var den første, men jeg er lige så glad for DM Kort, for jeg er bedst på non-draft, så jeg synes at DM Kort lå mindre i kortene for mig.

VM i Auckland vil jeg huske pga. vejret, styrtene og den hårde cykelrute! Desuden var det også en stor oplevelse, og rigtig fedt at køre på den anden side af jorden. Og så er jeg også godt tilfreds med en top 20 placering, og en forbedring af placering ift. EM.

 

Det virker til at du i år, i hvert fald i de internationale race, har kørt meget aggressivt på cyklingen. Bliver det samme taktik til næste år på den olympiske distance?

Cyklingen er min styrke, så den har jeg altid prøvet at udnytte bedst muligt. Jeg har ofte også brugt cyklingen til at indhente frontgruppen efter svømningen, og det vil jeg i hvert fald blive ved med, indtil jeg er i front hver gang efter svømningen.

Næste år bliver distancen jo længere, hvilket betyder, at chancen for, at et udbrud kan køre afsted bliver større. Samtidig bliver niveauet også meget højere, så det er ikke sikkert, at det altid vil kunne betale sig. Jeg tror, det kommer til at være forskelligt fra race til race, om jeg skal cykle hårdt eller ej.

 

Træning:

Du træner bl.a. med Silkeborg Svømmeklub. Hvordan fungerer det når du er triathlet og fx har 2 andre discipliner der skal trænes. Du træner også til en anden distance/ åbent vand og du har vel også en noget anden sæsonplan ift. topningstidspunkt, end de øvrige du træner med. Ville du foretrække at træne med triathleter på dit eget niveau, hvis muligheden var der, eller fungerer det godt som det er nu?

Situationen med træningen i Silkeborg Svømmeklub, fungerer faktisk meget godt. Simon, min svømmetræner, er meget fleksibel i forhold til min prioritering af triathlon som det vigtigste. Jeg aftaler med ham, når jeg skal til triathlonstævner og –samlinger, og det er helt i orden med ham.

Jeg følger primært de andre svømmeres træning i forhold til deres topninger, men jeg synes ikke, at det er et problem. Hvis jeg skal til et vigtigt triathlonstævne, så får jeg lov til at svømme lidt mindre i dagene op til, så jeg ikke er træt, når jeg står på startstregen.

Jeg vil dog foretrække at lave al min træning med de andre triathleter på min alder og fra landsholdet, da træningen ville blive mere triathlonspecifik. Efter sommerferien regner jeg med at flytte til Odense, hvor der højst sandsynligt kommer et nyt elitecenter i triathlon. Jeg ved i hvert fald, at nogle af de andre triathleter flytter til Odense også, så jeg regner med, at der bliver et fantastisk træningsmiljø!

 

Udover svømning, træner du så primært selv eller er der andre der kan matche digJ?

Ja, jeg træner primært selv, da det kan være svært at træne med andre grupper, da deres træning typisk kolliderer med svømmetræningen. Men når muligheden er der, så cykler jeg gerne sammen med min lillebror, som er blevet super hurtig, og nogle gange også mine gamle cykelkammerater. Jeg løber en gang i mellem også med atletikklubben, hvor der er en hurtigløber, som jeg ikke kan følge med, så der kan jeg sagtens blive udfordret ;)

 

Du bliver trænet af landholdstræner Michael Krüger. Hvordan fungere det at have en træner, der ikke er der til dagligt når du træner? Har du selv indflydelse på træningen eller lader du Michael om det?

Jeg synes det fungerer rigtig fint. Han sender mig programmer, og så melder jeg tilbage på, hvordan træningen har gået. Vi snakker typisk også i telefon hver uge om træningen. Det er primært Michael der bestemmer, men jeg synes han har rigtig godt styr på det, så jeg er ikke uenig i noget.

 

Det er nærliggende at tro at svømningen fylder en del i din træning. Men hvordan bliver disciplinerne vægtet i forhold til hinanden – svømning, cykling, løb, styrketræning? Hvordan ser en typisk træningsuge for dig ud?

Ja, svømningen tager en hel del af træningstiden. Jeg svømmer typisk hver dag, med undtagelse af søndag, og det bliver i alt til 11 timer ugentligt. Så løber jeg 5 gange om ugen. De to dage hvor jeg ikke løber, er lette dage, hvor jeg kun svømmer. I sæsonen løber jeg intervaller to af de fem gange, og så også en tempotur. Cyklingen foregår primært som transport, til og fra skole, hvor der er 25-30 min hver vej, så det bliver i alt til 250-300 minutter. Ellers kører jeg en enkelt cykeltur i weekenden, måske også en gang i løbet af ugen, men cykling har ikke særligt stort fokus, da det er min stærkeste disciplin, og cykling betyder ikke så meget på den korte distance.

 

Hvordan foregår din træning i vinterperioden. Cykling på landevej, MTB, hometrainer eller spinning? Løb udendørs eller løbebånd?

Jeg har ikke min egen MTB, men i år har jeg været så heldig at låne en Specialized Epic S-Works 29’er af Specialized. Det er noget af det fedeste, jeg nogensinde har prøvet. Det er med full-suspension og det hele, så selvom jeg aldrig har kørt MTB, fik jeg rigtig hurtigt en god fornemmelse for det. Men ellers er det mest transport, og så skifter jeg mellem hometrainer og landevej, afhængig af vejret.

Løbet er både udendørs og løbebånd, det betyder ikke så meget. Jeg kan godt lide at løbe i skoven selvom der er sne, men jeg begynder ikke at kede mig, selvom jeg løber på løbebånd.

 

Talentudvikling:                        

Det virker til at der er en god synergi på udviklingsteamet, selvom I kommer fra mange forskellige steder i landet.  Hvordan er din oplevelse af udviklingsteamet og talentarbejdet i det hele taget i DTriF-regi. Fungerer det godt som det er nu eller er der områder, som kunne optimeres?

Jeg synes, det har fungeret super godt, og det bliver endda bedre år for år. Vi har et fantastisk sammenhold, og man glæder sig altid til at være sammen med holdkammeraterne.

Da jeg begyndte på triathlon, var der intet udviklingsteam, så da Rasmus Henning startede holdet i slutningen af 2009, var vi unge triathleter ellevilde. Vi begyndte at kende hinanden meget bedre end vi før havde gjort, og mange af os er nu hinandens bedste venner. Andre talentfulde unge som ikke var på holdet fra start, har også tilstræbt at klare kvalifikationskravene, da det gav adgang til udstyr og træningslejre plus en masse samlinger med godt fællesskab.

Nu rykker jeg dog op på landsholdet og går efter at komme til OL, så der bliver desværre ikke så meget tid til at komme til samling med udviklingsteamet længere.

 

Fremtiden:

Til sommer afslutter du den 4-årige Team Danmark linje på Silkeborg Gymnasium. Hvilke planer har du herefter. Går du efter at blive fuldtids pro på sigt, eller er det planen at påbegynde et studie eller job?

Jeg går efter at blive fuldtids pro, men jeg skal først uddannes. Som tidligere nævnt, flytter jeg til Odense efter sommerferien, hvor jeg skal læse på universitetet. Hvad jeg helt specifikt skal læse, ved jeg ikke endnu.

 

Fra 2013 kører du U23 og dermed den olympiske distance og ikke som hidtil 750-20-5. Hvilke perspektiver ser du i den nye aldersgruppe og den dobbelte distance?

Jeg tror, det kommer til at passe mig godt, da jeg ser mig selv som ret udholden. Jeg har aldrig haft en særlig høj topfart, så jeg glæder mig til at komme på den længere distance. Desuden tror jeg også, at den længere cykeldistance kan gavne mig, da udbrud bliver mere sandsynligt.

 

Du er stadig ung, men OL i Rio de Janeiro venter forude i 2016. Bliver det en benhård satsning på OL kvalifikation, formodentlig fra 2014, eller hvordan er dine fremtidsplaner i OL regi?

Jep, det bliver en benhård satsning. Målet er at komme med til OL og samtidig opnå en rigtig god placering. Jeg vil gerne opnå mere end ”bare” at være med. Efter OL må tiden vise om jeg skal køre langdistance, eller om jeg vil satse på OL 2020 også.

 

Din profil indikerer, at du kan blive rigtig skarp på de lange distancer. Udover ½ ironman og ironman kunne det også være interessant at se dig på fx TriStar’s 1-100-10 distance, når du bliver ”gammel”. Har du tænkt dig at følge i din fars fodspor og kommer vi til at se dig på ½ ironman og ironman en gang i fremtiden?

Ja, jeg drømmer helt sikkert om at køre Ironman engang. Det er gennem min far, og derved den lange distance, at jeg har lært sporten at kende, og Hawaii har altid fascineret mig. Men i dag kører de så hurtigt på Ironman-distancen, at hvis man ikke har kørt kort og fået farten først, så bliver man aldrig hurtig nok til at vinde i profeltet.

Jeg regner ikke med, at der går særlig længe, inden jeg prøver kræfter med ½ Ironman, og det glæder jeg mig meget til. Her kan cyklingen og udholdenheden komme mig mere til gode, end den kan på den korte distance.

Tristar’s 1-100-10 kunne også være rigtig sjov at prøve, da den favoriserer de gode cykelryttere, hvilket jo vil passe mig utrolig godt:-).

 

Læs mere på Thomas på thomasstrange.dk  eller på Facebook. Thomas stiller op for SMT-Silkeborg.

Go to Top