Wattbike (del 2)

Testperioden af Wattbiken er slut og det er tid til del 2 af anmeldelsen. Jeg har tidligere overordnet anmeldt Wattbiken i del 1, hvor basisfunktionerne er beskrevet. I denne del 2 anmeldelse vil jeg komme nærmere ind på nogle af de mere tekniske funktioner ,som Wattbiken også har. – Lad det dog stå klart at Wattbiken har rigtige mange funktioner og det vil kræve en ualmindelig lang anmeldelse at komme ind på det hele her. Betragt derfor denne beskrivelse som et udpluk af Wattbikens funktioner.

 

Tests

Wattbiken har en række testfunktioner, der let kan tilgås fra startmenuen. Testene er forprogrammere, så det er egentlig bare at indtaste de angivne brugeroplysning eller benytte en given atlets forudindtastede profil. Hvis flere personer benytter den samme Wattbike er det muligt at oprette flere profiler.

Der findes en ”Pedalling Technique Test” der tager 3 min at gennemføre. Testen har til formål at forbedre en atlets tråd udfra en række analyser. Testen viser andelen i % som der trædes med hhv højre og venstre ben, en ”Wattbike Force Curve” (hvor meget kraft der lægges i de enkelte dele af trådet) og sammenligner ”Force Curve” for hhv højre og venstre ben. – Det er ret interessant at se og jeg tror en del vil blive overraskede. Udelukkende baseret på min egen lille uvidenskabelig sammenligning ml forskellige personer, giver det god mening hvorfor nogle i højere grad end andre, formår at veksle en god kondition og styrke til power i pedalerne og hastighed på landevejen.

Se eksempler på tre forskellige Force Curves herunder og bemærk det “runde tråd” på Force Curven for elite, sammen lignet med Force Curven for begynder. Når der køres et ganske almindeligt træningspas er det også muligt at se Force Curve og forskellen ml højre og venstre ben, samtidig med eksempelvis tid, watt, gennemsnits watt osv.

 

force curve begynder

Force Curve Begynder

 

Force Curve Øvet

Force Curve Øvet

 

Force Curve Elite

Force Curve Elite

 

Wattbiken byder også på en række fysiologiske test, hvor den korteste test er en 6 sek watt max test. Som et lille eksempel var der til Cykelsport Messen Vest mulighed for at prøve denne 6 sek test – i almindelig tøj og sko og uden opvarming vel at mærke var rekorden i nærheden af 1650 watt.

Der findes også en 3 min aerob test, der kan anvendes til at estimere en persons niveau og dermed planlægge et træningsforløb med løbende tests. Endnu en mulighed er en 10 min “Progressiv submaximal test”, der har til formål at teste den aerobe kapacitet på relativ human måde og kort restitutionstid efterfølgende.

I den hårde ende findes en “Ramp Test” hvor watttallet skal øges hhv 15 watt (kvinder) og 20 watt (mænd) pr min. Denne test kan estimere kondital og ikke mindst “power to weight ratio”. Der er lavet direkte VO2 max tests, der angiver at Wattbiken estimerer konditallet ret præcist. Endnu en test for de trænede er en 20 min watt test, som en del triahleter også kender fra landevejen.

 

Software 

wattbike.com er det muligt at downloade software, der kan anvendes til træning og analyse. “Power Cycling Software” kan bruges til både individuel træning, til at køre konkurrencer mod andre eller til gruppetræning. Der er mulighed for at logge og gemme træningspas og tests og evt. videresende eller printe data. Her kan der eksempelvis også analyseres på trådet fx ifm “Pedalling Technique Testen”.

For de særligt ambitiøse findes “Expert Software” og her kan nørderne virkelig få lov til det at lege. Der er nærmest uanede muligheder for at analysere trænings- og testdata. Programmet kan også bruges til at sikre, at der trænes ved den rette intensitet, med udgangspunkt i udførte tests. Expert Softwaren er så omfattende, at man virkelig skal give sig tid til at sætte sig ind i programmets funktioner, hvis det skal udnyttes til fulde.

Wattbikens monitor/display er pt på engelsk, men i den kommende opdatering er der mulighed for at vælge dansk i menuerne. Data fra Wattbikens monitor kan overføres til PC trådløst via ANT+ eller med kabel. Overførsel af meget data kræver kabel.

wattbike.com findes der blandt meget andet udførlige beskrivelser af alle tests, vejledning til indstilling af Wattbiken, videoer, watt-/kadence-/modstandstabeller, træningsguides og -programmer. Der findes endvidere forskellige træningsprogrammer til hvv enkeltstart, bjergetaper mv.

 

Summa summarum

Som angivet i del 1 anmeldelsen koster begge modeller af Wattbiken (Pro og Trainer) ca 25.000 kr. Den eneste forskel på Trainer og Pro udgaven er modstanden, ellers er alle funktioner identiske. De fleste mandlige triathleter og de veltrænede kvinder bør vælge Pro udgaven, der yder mest modstand, mens mere almindelige dødelige motionister fint kan “nøjes” med Traineren.

Ingen tvivl om at 25.000 kr er mange penge for en indendørs cykel og angivelig noget mere end de fleste private kan og vil spendere. Omvendt mener jeg at man får rigtig meget for pengene sammenlignet med en almindelig kondicykel af god kvalitet. Derfor er Wattbiken efter min mening et oplagt valg til klinikker, testcentre, professionelle trænere og fitnesscentre som alternativ til en traditionel kondicykel- eller spinningcykel. - Hvilken triathlet kunne ikke drømme om at fitnesscentrene havde cykler som man rent faktisk er ideelle til cykeltræning og tests?

 

Wattbiken er i testperioden stillet til rådighed af Indoorsport.dk

 

(anmeldt oktober 2014)

 

Go to Top