Wattbike (del 1)

Gennem de sidste ca 3 mdr har jeg haft mulighed for at test en Wattbike. Denne første del af anmeldelsen vil primært omhandle den praktiske brug og køreoplevelsen, mens jeg i anden del vil gå mere ind i alle de tekniske muligheder som Wattbiken også byder på.

 

wattbike

Billede fra modest-sport.dk

 

Tilbage i maj var jeg så heldig at Reiner fra Modest Sport kom med, leverede og samlede Wattbiken. Cykel var hurtigt samlet og køreklar. Der medfølger saddel og pedaler (tåklips og SPD incl. klamper). Jeg valgte dog at bruge min egen tri-sadel og egne pedaler.

Et hurtigt kig afslører at Wattbiken minder om romaskinerne fra Concept 2, i måden modstanden reguleres. Det er nemlig præcis samme opbygning med en luftmodstand, der reguleres via et spjæld på siden. I lighed med Concept 2 kan modstanden justeres på en skala fra 1-10, ved at flytte et plastik håndtag. Udover luftmodstanden kan modstanden ydermere justeres med en magnetbremse, der går fra 1-7. Det anbefales dog at bruge luftmodstanden i første omgang og kun benytte magnetbremsen, hvis der er behov for yderligere modstand. Det er luftmodstanden der yder den bedste og mest jævne modstand.

 

wattbike_luftbremse

Luftmodstand

 

Magnetmodstand

Magnetmodstand

 

Wattbike findes i to modeller: Wattbike Pro og Wattbike Trainer. De to modeller er identiske, bortset fra modstanden. Wattbike Pro har mulighed for den største modstand og anbefales til eliteudøver og supermotionister, mens almindelige motionister fint kan “nøjes” med Wattbike Trainer. For sammenligningens skyld svarer Wattbike Pro’s luftmodstand på niveau 1 til Wattbike Trainer på niveau 5. Min vurdering er at de fleste triatleter (i hvert fald den mandlige del) skal vælge Pro udgaven, mens mere almindelige motionister i har mest gavn af Trainer udgaven. Det samme gælder fx til genoptræning, på sygehuse, fysioterapi klinikker mv. hvor Traineren umiddelbart er det bedste bud. Prisen er i øvrigt ens for de to modeller kr. 22.900,-.

 

wattbike_rytter

Billede fra modest-sport.dk

 

Efter at have benyttet Lemond Bike Revolution Trainer, der ligeledes har luftmodstand, var jeg noget spændt hvor meget Wattbiken larmer. Læs: jeg er vild med den autentiske køreoplevelse på Lemond Traineren, men den larmer! Man kommer ikke uden om Wattbiken’s konstante summen, når man kører, men den larmer slet ikke i samme omfang som Lemond Traineren. Dét vil familien og evt -/underboer helt sikkert sætte pris på. Så altså ikke ligeså lydløs som en spinningcykel (næsten) kan være, men bestemt heller ikke uudholdelig larm. Jeg har for vane at køre tidligt om morgenen, inden den øvrige husstand er stået op. Her var det særdeles svært at køre i al ubemærkethed på Lemond Traineren, men det har altså ikke været noget problem på Wattbiken (selv med kun en dør imellem).

Køreoplevelsen er naturligvis helt essentiel. Jeg har aldrig været begejstre for spinningcykler, da jeg synes at fornemmelsen adskiller sig markant fra virkeligheden på landevejen. På den front er mange kvalitetskondicykler langt bedre, men ofte med den hage at sadlen er kæmpestor og justeringsmulighederne for styr og sadel er meget begrænsede. Wattbiken har et racerstyr og en fast tri-bøjle. Styret kan justres i højde og længde. Sadlen kan ligeledes justeres op/ned og frem/tilbage plus at saddelbeslaget kan vendes, hvis man vil endnu længere fremad. Alle justering muligheder er angivet på en tal-skala, så hvis der er flere der benytter samme cykel, kan man let finde tilbage til den foretrukne indstilling. Tri-bøjlen kan ikke justeres i længde og bredde, men det betyder reelt ikke så meget, da man ikke behøver at kunne nå enden af styret og albuerne blot kan flyttes ud/ind. Der er ingen polstret støtte til albuerne, så hvis man vil ligge længere tid i tri-bøjlen må man være lidt opfindsom  – enten med et par stykker rør-isolering eller evt bare et håndklæde. Det er også muligt at tilkøbe albuer-støtte til montering på styret (ikke med som standard). Jeg vil vurdere at de fleste kan komme til at sidde med samme indstillinger på Wattbiken, som på tri-cyklen.

 

Styr med display

Styr med display

 

Men hvordan er den så, køreoplevelsen? Den er altså rigtig god. Ikke noget med fornemmelsen af at køre i sand eller i “firkanter”. Det bør den også være til den pris, men den skuffer altså heller ikke. I det hele taget er cyklen meget solid og den rokker sig ikke ud af stedet – Wattbiken vejer 55 kg! Man kan fint køre stående og/eller tungt uden problemer.

Cyklen er udstyret med solide rulleskøjte-lignende hjul, så når man løfter bagenden kan én person fint manøvrere rundt med cyklen, også over dørtrin fra rum til rum.

 

wattbike_hjul

Det ene af Wattbikens to transport-hjul

 

En af de åbenlyse fordele ved Wattbike og andre stationære cykler er at man lynhurtigt kan påbegynde træningen uden spildtid. Ingen hometrainer der skal installeres eller cykel der skal rengøres. Heller ingen lyskryds, bykørsel mv – man kan komme lige til sagen og for nogle er det ikke uden betydning i en travl hverdag. – Det kræver selvfølgelig lige at man har plads til at have cyklen stående (det er nok de færreste, udover triatleter, der synes at den ligefrem pynter i stuen).

 

Wattbike startmenu

Wattbike startmenu

 

Wattbike har nærmest uendelig mange muligheder for tests, konkurrencer med andre bruger, individuelt estimerede træningsprogrammer udfra forudgående tests og meget andet. Noget af det vil jeg komme ind på i 2. del af anmeldelsen, senere på året. Men vil man bare køre et selvvalgt træningspas er det bare at vælge “Just Ride” på displayet og så er man i gang. Man kan let skifte mellem forskellige menuer og få lige præcis de oplysninger man ønsker som fx Watt, gennemsnitswatt, puls, RPM, tid og meget andet. Cyklen er for øvrigt kompatibel med de mest gængse pulsmålere på markedet og er ANT+ kompatibel. Udover de velkendte funktioner har Wattbike også nogle interessante funktioner bl.a. måling af %-delen som hhv højre og venstre ben yder ift det samlede watt-tal og forskellige former for tråd-analyser. Wattbiken reagerer lynhurtigt på ændringer i trådet eller watt – også hurtigere end man er vant til fra kondicykler eller wattmålere generelt.

Jeg har gennem de sidste 3 år trænet med wattmåler, men uden mulighed for at måle højre vs venstre ben og det er bestemt en interessant oplysning at få med. Det samme gælder selv den simple version af tråd-analysen hvor man aktuelt kan hvor jævnt trådet er og sammenligne højre vs venstre. Wattbiken giver således rig mulighed for at arbejde med teknikken og dét gør bestemt den indendørs træning mere interessant.

 

Eksempel på menu under "Just Ride"

Eksempel på menu under “Just Ride”

 

Displayet lades op med den medfølgende lader og uden at turde sig hvor mange timer en opladning holder, er det altså rigtig længe. Data fra computeren/dislayet kan overføres til PC enten via medfølgende kabel eller USB pen.

Jeg må indrømme at jeg er ret begejstret for Wattbike. Først og fremmest er køreoplevelsen autenstisk, indstillingsmulighederne er mange og der er interessante tests og analysemuligheder. Wattbiken er solid og emmer af topkvalitet, der burde kunne holde i rigtig mange år. Den største hurdle for Wattbiken er helt klart prisen. 22.900 kr er mange penge for en indendørs cykel og mange vil ganske givet smide pengene i en tri-cykel, hjul, wattmåler eller lign. Det er der tri kan jo hurtigt blive en dyr beskæftigelse. Omvendt så får man altså også et rigtig godt produkt, som jeg ikke har oplevet i lignende kvalitet. I første omgang kunne jeg forestille mig Wattbike i trænings- og fitnesscentret, hvor triatleter og cykelrytter vil få en helt anden oplevelse end på en spinning eller kondicykel. Også et oplagt valg på fysioterapi klinikker, klubber og testcentre mv hvor cyklen både kan bruge til træning/genoptræning, men også valide tests. Sammenlignet med hvad kvalitets kondicykler koster er Wattbiken ikke dyr. Selvfølgelig er der også et mindre segment af triatleter, som har lyst til og mulighed for, at spendere en god slat penge på et tidseffektivt træningsredskab -og her er Wattbiken bestemt en mulighed.

 

Anden del af anmeldelsen følger i løbet af efteråret….

 

Wattbike er stillet til rådighed af Modest-sport.dk. Læs mere på Wattbike og på Indoorsport.dk

 

(august 2014)

 

Go to Top