Zoot Ali’i 6.0

Jeg har gennem de sidste par måneder haft mulighed for at teste tri-løbeskoen Zoot Ali’i 6.0.

Zoot er et amerikansk mærke der bl.a. laver tøj til triathlon, løb og cykling samt våddragter og løbesko. På løbesko-fronten har Zoot specialiseret sig at lave løbesko til triathlon. Dét betyder at skoene er lavet til at kunne bruges uden strømper og at de i stedet for tradionelle snørebånd anvender “Boa snøresystemet”.

Zoot Ali’i 6.0 er lavet som en sok man trækker på og er således uden den løse pløs, som de fleste løbesko har. Skoen har to i “drænhuller” i sålen så vand fra væskedepoter/nedkøling eller regnvand kan løbe ud af skoen.

 

Zoot_ali'i_6.0

Zoot Ali’i 6.0 Dame

 

Ali’i 6.0 har 8 mm hældrop (11/19 mm). I praksis synes jeg dog at det føles som mindre (normalt løber jeg typisk med 4 mm hældrop). Forfoden ved tæerne er løftet lidt og sammen med carbon indlægget i mellemsålen får man lyst til at få vægten frem på forfoden trods de 8 mm hældrop. Ali’i 6.0 er en neutral løbesko.

I følge min køkkenvægt vejer Ali’i 6.0 (str 40) 214 gram og det er faktisk ret let. Skoene må betegnes som en let træningsko til fx intervaltræning, tempoture, kortere træningsture eller som en decideret konkurrencesko til de længere distancer fx ½ ironman og ironman.

 

zoot_ali'i_6.0_herre

Zoot Ali’i 6.0 Herre

 

Ali’i 6.0 vil jeg betegne som “mellem” i bredden, hverken decideret smal og slet ikke bred. Den er tydeligvis lavet til at løbe uden strømper og jeg synes også at størrelsen umiddelbart er beregnet derudfra. Selvfølgelig kan man fint løbe i Ali’i 6.0 med strømper, men så vil jeg vurdere at man den skal være ½-1 nr. større end den størrelse man typisk bruger i løbesko. Hvis Ali’i 6.0 skal bruges til ½ eller ironman, hvor langt de fleste løber i strømper, ville jeg nok vælge skoene 1 nr større normalt.  Kvinder med store fødder kan komme i bekneb da den kun findes til og med str 41, men i så fald kan der tyes til herreudgaven. Ali’e 6.0 fås i hele og halve numre - i damemodellen str. 37½-41 og i herremodellen str 41-46½.

Sålen er relativ fast, men det skal også ses i lyset af at skoene er relativ let. Den indbyggede carbon-mellemsål (CarbonSpan+) gør sålen relativ stiv, men giver samtidig en god respons.- Man får lyst til at løbe hurtigt i skoen. I lighed med andre lette træningsko/konkurrencesko skal man ikke kaste sig direkte ud på en længere tur i Ali’i 6.0, hvis man er vant til tungere og mere stabile sko.

zoot-ali-6.0-saalBoa snøresystemet fungerer som en wirer der trækkes sammen ved at dreje på en rund knap. Når skoen skal løsnes trækker man opad i knappen. Systemet fungerer fint, dog med den hage at det er svært at finjustere skoene, hvis man fx ønsker en relativ løs snøring i forfoden og mere stram ved anklen. Skoen har en strop ved hælen og et hul i pløsen så skoen lettere kan tages på under en tri-konkurrence. Jeg vil dog ikke vurdere at snøresystemet og det at skoen er opbygget som en sok, gør den hurtigere at tage på end en almindelig løbesko med elastiksnørebånd – måske ligefrem tværtimod. Men kan undgår selvfølgelig at fx pløsen sætter sig skævt. Samtidig er der ingen generende syninger eller samlinger i skoene.

Allerede på første tur prøvede jeg Ali’i 6.0 uden strømper. Måske nok lidt vovet, men det gik uden problemer. Inden afgang måtte jeg dog lige justere lidt, det var som om det var noget der generede ved den ene lille tå. Men når første skoene sidder som den skal er den behagelig uden strømper.

Farven; pink og sort bliver hurtigt en kende for feminin efter min smag, men hva’ pokker man skal ikke vælge løbesko efter farven. Nogle piger vil ganske givet elske det feminine udtryk med pink mønster på overdelen og en næsten pink sål;-). Bare rolig, herreudgaven er sort og gul (se ovenfor). Skoene leveres for øvrigt med en skopose til transport eller opbevaring.

Alt i alt en positiv oplevelse at løbe i Zoot Ali’i 6.0. Den er let, god respons fra den faste carbon-mellemsål og behagelig at have på – også uden strømper. Vær dog OBS på størrelsen og køb ½-1 nr. større, hvis den primært skal bruges med strømper.

 

Vejledende udsalgspris for Zoot Ali’i 6.0 kr. 1200;-

 

Zoot Ali’i 6.0 er stillet til rådighed af Løbeshop.dk

løbeshop.dk

 

(april 2014)

 

Go to Top