Salomon SpeedCross 3 W

Adventure race, crossløb, crossduathlon og sågar et enkel o-løb i ny og næ, selvom talentet næppe havde bragt mig langt. Men trail sko har jeg prøvet en del af. Ikke altid lige imponeret -for høj eller for stiv sål, for dårligt greb, sko der skarver. Listen er lang, selvom der selvfølgelig også er lyspunkter i blandt.

Salomon Speedcross 3 skulle stå sin prøve! Umiddelbart virker Speedcross 3 meget som 2′eren, men der er ændringer. Hælen er blevet 4 mm lavere hæl (fra 26 – 22 mm) og forfoden 14 mm, hvilket giver en forskel på 8 mm. Derudover er pronationskilen fjernet, så det nu er en neutral sko.

Salomon SpeedCross 3 har en meget kraftig profileret ydersål med nogle markante gummeknopper, der skal sikre et godt greb. Selv på “snuden” er der kraftige gummiknopper.

Skoene vejer ca. 270 gram (str. 40) og det er faktisk ikke galt for en trailsko. Faktisk er det omkring 10 gram lettere end en solid træningssko, som fx Nike Lunar Eclipse+.

Skoen har, som de fleste Salomon sko, Quicklace snøresystemet, der består af en tynd nylonsnor der strammes til med en “lås”. Systemet minder om det man kender fra “tri-snørebånd”. Systemet virker umiddelbart skøbeligt og nogle vælger da også at skifte til almindelige snørebånd. Jeg har nu aldrig, selv med 5 par Salomon sko på samvittigheden, oplevet problemer med snøresystemet.

Den første tur i skoen skulle egentlig bare være en helt kort tur, men jeg blev grebet af stemningen. Pludselig havde jeg løbet over en time. Faret vild et par gange. Alle små stier skulle prøves. Der var ikke noget der skarvede. Jeg har før haft problemer med at særligt trailsko har generet den yderste malleol (“ankel-knyst”), men ikke ved disse sko.

Umiddelbart da jeg prøvede skoene i butikken var jeg lidt nervøs for at sålen var for høj, hvilket gør at man mister fornemmelsen for underlaget. Men når først man løber i skoen opleves det ikke noget problem. Skoen står rigtig godt fast selv på glatte, stejle stigninger og nedløb.

Skoene er relativ smal, hvilket gør at den slutter rigtig godt til omkring foden. -Men har man, som jeg, lidt bredde “andefødder”, så ville jeg fortrække at den havde været en smule bredere. Det er ikke noget problem på træningsture og fx crossduathlon, men skulle jeg bruge den i dagevis på adventu race måtte jeg nok ty til en herremodel.

Hvis en sko kan være sjove at løbe i, så er Salomon SpeedCross 3 faktisk ret sjov. Man føler det nærmest som sin forbandede pligt at opsøge de små singletracks, mudder, bakker… Jeg har blandet løbet på godt kuperede og mudrede MTB spor og grebet var virkelig godt. Jeg har af gode (og lykkelige) grunde ikke prøvet den på sne, men mit gæt er at den, også her, vil stå ganske fint fast.

Man kan sagtens løbe på asfalt i skoen over kortere afstande, men der er bestemt ikke her den har sin force. Jeg gætter også på at de relativt bløde gummiknopper hurtigt vil blive slidt, hvis man bruger skoen på asfalt.

Det fra Salomon så velkendte Quicklace snøresystem, fungerer fortsat rigtig fint. Skoene er let at tage af og på og slutter godt til omkring foden i første hug. Det gør også den også velegenet til crossduathlon og adventurace, når et hurtigt skoskifte skal foretages.

Farven, ja i Salomon-sammenhæng er den faktisk ret kedelig i dame-modellen. Sort, med pink/sorte striber og en turkis ydersål. Herre-modellen har til gengæld det Salomon-karakteristiske “gule-orange-røde look”. Ok skoene er jo også født til at skulle mudres til og så er farven vel egentlig ligegyldig…

Især herre udgavens lidt frække udseende vil måske friste nogle til at bruge skoene som hverdagssko (hvis man ikke er påplagt dresscode…). Men til dét formål synes jeg ikke at den er velegnet. Fin til en gåtur i skoven, men på hårdt underlag viser det sig hurtigt at det ikke er det den er skabt til. Gummiknopperne virker ganske enkelt for bløde og det gør skoen underlig ustabil.

Om det er nødvendigt at have en trailsko alene til træning og sjov, kan man altid diskutere. Men fristes man til at komme ud i skoven, tæske op og ned af bakkerne og pløje sig igennem mudderhuller, så synes jeg faktisk at Salomon SpeedCross 3 er et ganske godt bud. Den vejledene pris er 900 kr. Skoen findes også i en stort set identisk CS udgave med vandtæt overdel (koster 200 kr mere). Jeg foretrækker en mere smidig overdel til fordel for vandtætheden, men det er en smagssag.

(Skoen er stillet til rådighed af Runners Corner)

November 2011

Go to Top