The Grand Tour Cookbook

I The Grand Tour Cookbook, beskriver Team Saxo-Tinkoff’s køkkenchef Hannah Grant - i ord og billeder – rytternes madplan under Tour de France 2012.

the_grand_tour_cookbook

Bogen indledes med forord af Bjarne Riis, der fortæller om baggrunden for den intensive satsning på rytternes kost og hvad de i dag kalder “Performance Cooking”. Tilbage i 2006 ansatte Riis Cycling en professionel kok og i 2012 investerede de yderligere i en køkkenlastbil som er med til alle grand tours.

I det følgende afsnit fortæller kokken Hannah Grant om vigtigheden af gode rådvarer, mad der er lavet fra bunden og som oftest økologiske og lokale råvarer. Desuden giver hun en kort introduktion til bogens opskrifter og opbygning.

Anne Dorthe Tanderup giver et indblik i tankerne bag “Performance Cooking”. Hun beskriver bl.a. hvordan de på holdet tager individuelle hensyn til rytterne og om hvordan hele 40% af holdets ryttere må minimere kulhydratindtaget for at komme langt nok ned i vægt.

Bogen indeholder ingen kalorieberegninger, som man ellers ofte vil se i en kogebog til sportsfolk. Til gengæld giver bogen en række praktiske råd til nogle overordnede principper for rytternes kost, herunder såkaldte “Superfoods”. Der skelnes tydeligt mellem løbsdage og hviledage.  På hviledagene minimeres rytternes indtag af stivelse til morgenmad og frokost.

Så følger ellers opskrifterne for menuerne på de enkelte etaper krydret med små interviews med rytterne omkring kostens betydning. Alle opskrifterne er markeret med symboler så det tydeligt fremgår om opskriften er hhv glutenfri, nøddefri eller uden mælkeprodukter. Der er typisk opskrifter på 4 retter pr. etape og alle opskrifter er beregnet til 4 personer. Afslutningsvis indeholder bogen inspiration til race snacks, after race foods, morgenmad, brød, dressinger mv.

Så hvis man troede at rytterne lever af pasta og kylling tager man grueligt fejl. Maden ligner snarere gourmet mad og med små, fine anretninger, der også visuelt er ganske indbydende. Opskrifterne er relativ simple og med relativ få ingredienser, men først og fremmest er der masser af god inspiration at hente – om man så vil følge opskrifterne slagvisk eller ej.

The Grand Tour Cookbook er en ordentlig 339 siders moppedreng i hardback. Design og layout er virkelig flot og med lækre billeder af de enkelte menuer. Bogens sider er i kraftig papirkvalitet, der ligeledes er med til at give et nærmest eksklusivt indtryk.

Først og fremmest en rigtig flot bog, der giver et godt indblik hvordan holdet ikke blot har fokus på kalorier, fedt, protein og kuldhydrat. - Men i høj grad kvalitet, vitaminer, mineraler, antioxidanter og ikke mindst individuelle behov. Personligt har jeg et kompliceret forhold til opskrifter. Det er ganske enkelt for besværligt nødvendigvis at skulle anskaffe alle ingredienser – men som inspirationskilde er bogen også særdeles brugbar.

Bogen er, som jeg ser det, endnu et bidrag til begyndende ny epoke hvad angår kost til sportsfolk og i virkeligheden også til almindelig dødelige danskere. – Færre raffinerede produkter, mindre stivelse, mindre sukker, færre tilsætningsstoffer og mere fokus “rigtig mad” af høj kvalitet. Back to basic kunne man sige.

Kan The Grand Tour Cookbook anvendes af triathleter? Ja, det synes jeg bestemt at den kan. Det kan godt være at cykelsporten var/er forpestet af andre præstationsfremmende midler, men det gør ikke tankerne bag “Performance Cooking” mindre interessant. – Så bogen skal bestemt have min anbefaling.

 

hannah_grant

Hannah Grant

Titel: The Grant Tour Cookbook

Forfatter: Hannah Grant

Antal sider: 339 excl index

Udgivelse: 2013, 1. oplag, 1. udgave

Vejledende pris: kr. 399,- (kan findes billigere på nettet)

 

(Anmeldt juli 2013)

 

Go to Top