Zebla Impræneringsvask og -spray

Tidligere har jeg anmeldt Zebla Uldvask og nu er turen kommet til Zebla Imprægneringsvask og Imprægneringsspray. Som beskrevet under anmeldelsen af Zebla Uldvask er Zebla et danskudviklet og -produceret med fokus på miljøvenlige produkter til det aktive folk.

Zebla_imprægneringsvask

Zebla Imprægneringsvask leveres i en flaske med 500ml. Det anbefales at bruge 40-50ml pr kg tøj og at anvende imprægneringen ved hver 4.-6. vask. Vægten på tøjet varierer selvsagt meget fra fx en let Gore-Tex regnjakke på et par hundrede gram til fx en kraftigt Gore-Tex skijakke der kan veje op imod 1500 gram afhængig af størrelse.

Zebla Imprægneringsvask kan oplagt anvendes til Gore-Tex tøj og lignende vandtætte og åndbare tekstiler. Jeg har vasket forskellige typer af Gore-Tex tøj i Zebla Imprægneringsvask – både helt tynde Gore-Tex regnjakker og -bukser og Gore-Tex skijakker i kombineret Gore-Tex og Softshell materiale. Produkter jeg tidligere har anvendt har krævet to gange vask i to forskellige vaskeprodukter, mens Zebla blot kræver en vask.

Gore-Tex tøjet blev vasket ved 30 eller 40 grader med ca. 30 ml imprægneringsvask pr. kg tøj. Efter vask tørrede tøjet i ca. 12 timer for en god ordens skyld. Det tynde Gore-Tex regntøj var lidt forsømt, men fik genskabt en god vandtæthed så vanddråber igen praller af på overfladen af materialet. Jeg vurderer at det fint lever optil hvad andre imprægneringsprodukter præsterer med to vaskeprodukter – så altså en god effekt og dejlig let:-).

En halvdyr softshelljakke skulle også stå model. Jeg var liiidt spændt på resultatet for jakken har aldrig tidligere været vasket i et imprægneringsprodukt. Proceduren var den samme som ved Gore-Tex tøjet og igen lod jeg jakken tørre i 12 timer inden brug. Først var det selvfølgelig interessant at se om jakken var blevet mere vandskyende end tidligere – og det var den. Efter vask var det muligt at forme jakkens materiale som en lille skål, hælde vand i og materialet kunne holde tæt! Jeg vurderer ikke at softshelljakken har opnået samme vandtæthed som en Gore-Tex jakke, men faktisk et rigtig fint resultat. Man kunne evt. kombinere med en imprægneringsspray på de særlig udsatte steder. Så har man fx en vintercykeljakke i et softshell-lignende materiale er det faktisk muligt at opnå en ganske fornuftig vandskyende effekt med blot en simpel vask – evt. suppleret med imprægneringsspray på fronten. En tillægsgevinst er at tøjet bliver mere “smudsafvisende” hvilket letter rengøringen. Jeg oplevede lidt overraskende at softshelljakken blev mere smidig i materialet efter imprægneringsvasken. En mindre kraftig cykeljakke opleves uændret ift smidighed, men det er også ok når vandtætheden er øget.

Zebla Imprægneringsvask har en vejledende udsalgspris på 159 kr. for 500ml. Sammenholdt med andre imprægneringsprodukter mener jeg at prisen er ganske fair. Imprægneringsprodukter er generelt relativ dyre. Produktet er relativ “drøjt” i brug da det kun skal anvendes ved hver 4.-6. vask og pga. at fx Gore-Tex typisk ikke bliver vasket så hyppigt. For eksemplets skyld brugte jeg ved første test, fordelt på 3 vaske, ca 1/3 af flaskens indhold. Her vaskede jeg to sæt letvægtsregntøj, to skijakker og en softshelljakke (i alt 7 stykker beklædning). På samme måde som ved uldvasken kunne jeg godt savne en doseringsenhed på flasken eller i låget.

 

Zebla_impræneringsspray

 

Zebla Imprægneringsspray kan fx anvendes alene eller sammen med imprægneringsvasken på fx en jakke. Jeg har indtil videre kun afprøvet imprægneringsspray på sko, hhv. trail løbesko, vandrersko og vandrerstøvler. De to først nævnte var uden Gore-Tex membran og her opnås faktisk en hæderlig vandskyende effekt og ikke mindst bliver skoene lettere at rengøre efterfølgende. Vandrerstøvlerne har i forvejen en Gore-Tex membran, men også her oplevede jeg at overfladen blev mere vandskyende og smudsafvisende. Har man et par vintercykelsko/-støvler kan imprægneringsspay’en også anvendes her. Jeg har ikke tidligere anvendt imprægnering til trail- og vandrersko og kan derfor ikke sammenligne, men blot konstatere at effekten af Zebla Imprægneringsspray var tilfredsstillende. Jeg oplevede skoenes åndbarhed som værende uændret, men dog er dette svært reelt at vurdere her i vinterkulden.

Imprægneringsspray’en er let at anvende. Jeg rengjorde skoene, fjernede snørebånd og sprayede skoene grundigt, for til sidst at lade dem tørre et lunt sted i 12 timer inden brug.

Flasken indeholder 300ml og har en vejledende udsalgspris på 119 kr. Den pris vurderer jeg også som værende fair sammenlignet med andre produkter på markedet.

 

Alt i alt to ganske fine imprægneringsprodukter fra Zebla, der begge er uden den stærke kemiske lugt som imprægneringsprodukter ofte har. Igen skal Zebla have cadeau for deres miljøvenlige fokus.

 

Produkterne er stillet til rådighed af Zebla.

 

(Anmeldt februar 2015)

Go to Top