Sony Xperia Go

Jeg har de seneste par måneder testet Sony Xperia Go. Lad det være sagt med det samme – jeg har ikke forstand på telefoner og tekniske specifikationer. Men dét skal nu ikke forhindre mig i at teste telefonens funktioner til almindelig hverdagsbrug og herunder selvfølgelig også om telefonen er et godt bud på en tri-telefon? For mig er telefonen en praktisk foranstaltning, som skal bruges og jeg egner mig ikke til at have en telefon jeg skal passe på. Derfor var det også med en hvis spænding, at jeg modtog Sony Xperia Go. -Var det endelig lykkedes, at lave en hårdfør telefon, som rent faktisk ligner en ganske almindelig smartphone?

Det ser lovende ud på den officielle video fra Sony:

Sony Xperia Go er ifølge producenten skabt til at modstå lidt af hvert, med en ridsefri skærm og i det hele taget en telefon, der skulle kunne modstå både støv og vand. Modsat en typisk ”håndværker telefon”, som det vist tidligere hed, ligner Sony Xperia Go til forveksling en ganske almindelig smartphone. Designet er slankt og telefonen er ikke, som man ellers kender det fra andre hårdføre telefoner, beklædt med en gummioverflade. Så ved første øjekast fristes man til at tvivle på om denne telefon virkelig er så hårdfør som de lover.

 

Pakkens indhold

Indpakningen ligner en alm. smartphone

Sony Xperia Go

Lader (kan også bruges til USB)

Headset

Beskyttelses cover til skærmen

Konverter til mini-SIM kort

Brugsvejledning, incl. quick-guide

 

Opbygning

Xperia Go er en Android telefon, så selve opbygningen er meget identisk med min tidligere, Sony Xperia Mini. Skærmen er 3,5 tommer. Telefonen har tre touch-knapper på frontsiden: ”Tilbage”, ”Indstillinger” og ”Hjem”. Ovenpå telefonen er der en On/Off-knap til skærmen. Når denne knap holdes nede er det samtidig en genvej til funktionerne ”Lydløs”, ”Flytilstand”, ”Sluk” og ”Gem skærmbillede” og ”Tastaturlås”.

På siden af telefonen er en knap til justering af ringstyrke og lyd. På den siden er der ligeledes et microUSB-stik bag en gummiklap til opladning og synkronisering til PC. På modsatte side er der, ligeledes gemt bag en gummiklap, et mini jackstik til headset, højtaler mv. På telefonens bagside er der kamera og højtaler. I nederste højre hjørne er der mulighed for at sætte en snor el.lign. i telefonen.

 

Udvalgte specifikationer

Styresystem: Android 2.3 (4.0 er på vej)

Processor:  Dual Core 1000 Mhz

Batterikapacitet: 1305 mAh

Standby (op til): 520,00 timer

Taletid (op til): 6,50 timer

Kamera opløsning: 5 Megapixel

Radio type: Stereo FM radio

GPS Type: A-GPS (Licens til navigation medfølger)

Højde: 111,00 mm

Bredde: 60,30 mm

Dybde: 9,80 mm

Vægt: 110 gram

Musikafspiller: Ja

Video-afspiller: Ja

Intern hukommelse: 4 GB

Max ekstern hukommelse: 32 GB

WiFi: Ja

Bluetooth Stereo: Ja

GSM frekvenser: 850/900/1800/1900 Mhz

Display str.: 320×480 pixel

Display type: TFT

Display farver: 16777216

USB: MicroUSB

Hovedtelefon stik: MiniJack 3,5mm

Coverfarver: hvid, sort og gul

 

3-2-1 Start

Coveret på bagsiden skal fjernes for at sætte SIM-kortet i. Coveret tages af ved at trykke med en negl i telefonens nederste højre hjørne, det betyder også at bagcoveret ikke bare falder af, hvis man fx taber telefonen. Til mini SIM-kort medfølger der en lille ekstra holder, så begge typer SIM-kort kan anvendes. Der er ligeledes mulighed for at sætte et SD-kort i, hvis hukommelsen skal udvides med optil 32GB ekstra.

Telefonens bagside med coveret fjernet

Når SIM-kortet er sat i foregår installationen og opsætningen af telefonen ganske simpelt og smertefrit. – Ja, så var der lige det der med at få numrene over fra den gamle telefon, indrømmet det fik jeg hjælp til. Gmail er naturligt nok integreret, så opsætningen er ganske let. Det samme gælder FaceBook, YouTube og hvad man ellers måtte ønske sig. Sony har derudover en række ekstra features fx Adidas MiCoach, Walkmate, Figure running, Timescape, TrackID.

 

I brug

I lighed med andre Android telefoner er der en ”home-skærm” og en række ”side-skærme” med standard apps og de apps man selv har valgt. Navigationen mellem siderne kører fint og flydende, uden nogen former for forsinkelse. Skærmen er ikke helt så skarp som de bedste skærme i glas, til sammenligning er den en smule plastik-agtig. Ikke desto mindre er den overraskende god taget i betragtning af den ridsefri overflade. Videoer og billeder vises faktisk ganske fint og fremstår skarpe. Så altså langt fra plastik-agtig som det gennem fra tidligere generationer af smartphones.

Der er fuld tastatur, som fungerer fint, om end det virker småt når telefonen er på højkant. Det er let at skifte mellem menuer når der skal bruges smileys, specialtegn eller tal når der skrives SMS, mails mv.

Xperia Go er udstyret med et 5 megapixel kamera og kan optage video i HD-kvalitet. Jeg har primært brugt telefonen til at tage billeder med og her gør den rigtig godt. Telefonen har ikke en udløser knap, men kameraet kan tilgås hurtigt via ”fast capture” funktion fra telefonens pauseskærm eller via den normale kamerafunktion. Deling af billeder på FaceBook, mail, MMS mv., foregår ganske let og intuitivt.

På WIFI er telefonen desværre ikke superhurtigt. Sammenlignet med andre telefoner, kan det gøres bedre, uden at Sony Xperia Go dog er decideret langsom.

Telefonens højtaler er placeret på bagsiden og det kan virker underligt, hvis højtalerne skal bruges til håndfri tale. Til gengæld fungerer højtaleren godt og afspiller faktisk musik i en ganske hæderlig kvalitet, ikke mindst taget i betragtning af at telefon, og dermed højtaleren, er vandafvisende. Telefonen leveres med headset af en middel kvalitet, meget lig de der normalt leveres med telefoner. Men ikke desto mindre er headsettet velfungerende til samtale, når man fx sidder i bilen.

Jeg har været vant til en mindre telefon, så jeg havde lidt mine betænkeligheder. Men jeg har hurtigt vænnet mig til de telefonens størrelse på 111mm x 60mm x 9,8mm. Vægten er på 110 gram (på min køkkenvægt 108 gram) kan man heller ikke klage over.

Sony Xperia Mini vs Sony Xperia Go

iPhone 4 vs Sony Xperia Go

Som noget lidt specielt, men ikke uvæsentligt, kan telefon bruges med våde fingere. Måske ikke så dumt den regnvejrsdag, hvor man selvfølgelig får defekt. På pædagogisk vis, kommer telefonen med en påmindelse om at lukke de ”vandtætte” gummiklapper til headset eller microUSB, når de har været åbnet for at sikre at telefonen er vandafvisende. Telefonens bagside er en ”ruflet”, hvilket gør at telefonen ikke så let ryger ud af hånden.

Telefonen har en velfungerende og overskuelig kalender incl. ugenumre – ta’ den iPhone;-).

Folk griner når jeg nævner at telefonen har en lommelygte – primitivt, ja! Men jeg er glad for den funktion. Telefon har sågar en SOS-funktion, som jeg dog ikke håber at få brug for. Telefonen har også en række fitness-/træningsfunktioner, som jeg dog ikke har anvendt. Sony Xperia Go har ikke, som Sony Xperia Active (modellen udgår), ANT+ teknologi og er derfor ikke kompatibel med fx visse wattmålere og pulsmåler – men ærlig talt tvivler jeg nu også på, at jeg ville anvende den funktion.

Telefonens batterilevetid er sat estimeret til optil 520 timer i standbye og optil 6,5 timers tale. Ved almindelig brug har jeg typisk ladet telefonen op ca hver anden dag og det synes jeg egentlig er ok for en smartphone.

 

Kan den holde til noget?

Jeg har ikke skånet telefonen, men udsat den for hvad den gerne skulle kunne holde til, hvis det skal være en oplagt tri-mobil. Jeg har cyklet med den i baglommen i regnvejr og haft den i en sved-fugtig baglomme på en sommerdag. – Fugt er som regel noget der kan tage livet af elektronik, har jeg erfaret. Jeg har også skyllet telefonen under vandhanen og smidt den i en spand sæbevand. Den er også blevet tabt nogle gange på både træ- og klinkegulv og fliser.  – Og det har heller ikke kunne tage livet af Sony Xperia Go. Den har fået et par mindre ”hak” på kanterne i plastikcoveret, men ingen ridser i skærmen. Tidligere har jeg altid cyklet med min telefon i en plastikpose, men det har jeg endnu ikke gjort med Sony Xperia Go.

 

Samlet vurdering

Jeg mener at Sony Xperia Go er et rigtig godt bud på en tri-mobil. Den virker temmelig hårdfør, trods det tilsyneladende normale smartphone look. Det gør da ikke noget, at den ikke ligefrem ligner en gammeldags ”håndværktelefon”.  Det er skønt med en telefon, som man bare kan bruge uden at skulle pakke den ind i cover eller plasticpose fx under en cykeltur. Befriende er det også, ikke at skulle frygte, at smadre skærmen i et uopmærksomt øjeblik!

Telefonen tager ganske fine billeder og da det jo ofte er den man har ved hånden fremfor et kamera, er det en god ting.

Eneste minus er efter min mening lidt for langsomt internet, men kan man leve det får man en velfungerende og særdeles praktisk telefon.

Sony Xperia Go kan fås for under 2000 kr. og til den pris får man efter min mening meget telefon for pengene. Med de ganske få kritikpunkter der er, skal prisen naturligt nok tages med i vurderingen, så det er ikke fair at sammenligne med en telefon der koster det dobbelte eller tre-dobbelte. Jeg er ret imponeret over Sony Xperia Go!

 

Sony Xperia Go er stillet til rådighed af Sony Danmark

(anmeldt oktober 2012)

Go to Top