Silva Trail Runner

Gennem de seneste måneder har jeg afprøvet et af Silvas bud på en pandelampe til løb; Silva Trail Runner.

Specifikationer Silva Trail Runner:

Batteritype: 2xAA

Max lumen: 80

Rækkevidde: 45m

Max/min brændetid: 24 timer/3 timer

Vægt excl. batterier: 70g

Vægt batterier: 65g

Temperatur: 0 – 60 grader

Lyskegle: Intelligent Light

Lysdioder: 3 stk

 

Jeg har prøvet en del pandelamper -både de ganske små og lette af slagsen, de store, solide med batteripakken i en sele på ryggen og dem midt i mellem som denne Silva Trail Runner. Der er sket meget på pandelampe-fronten de seneste år og denne pandelampe skuffer da heller ikke.

 

 

 

Jeg tog lampen ud af indpakningen, satte battierne i og så ellers bare pandelampen på og ud i vintermørket. Ingen indstillinger, ingen noget som helst -bare afsted…. Og det gik faktisk ganske fint. Jeg havde pandelampen uden på en løbehue og den blev siddende uden at falde ned i panden.

 

Pandelampens elastikrem kan indstilles så omkredsen passer til hovedets størrelse. Bagsiden af elastikremmen er belagt med et tyndt siliconebånd, der skal sikre at pandelampen ikke glider ned og det fungerer faktisk ganske fint. Selve lampen er ganske let og består af et cylinderformet lampehoved. Cylinderen sidder fast i en holder i venstre side og drejes let så lampen fx kan lyse mere nedad.

 

Lampen tændes ved at trykke på en gummiknap på lampehovedets venstre side. Med tyndere handsker kan man fint tænde og slukke pandelampen. Silva Trail Runner har 3 lysstyrker og en blinkefunktion. Et kort tryk tænder lampen med max lysstyrke, et kort tryk mere giver medium lysstyrke og et kort tryk yderligere giver laveste lysstyrke. Et tryk på mere end 2 sekunder slukker lampen. Inden lampen slukker helt, lyser den svagt hhv grønt, orange eller rødt. Farverne indikerer hvor meget batteritid der er tilbage -grønt indikere mere end 70% batteritid tilbage, orange 30-70% og rødt under 30%. Et langt tryk når lampen er slukket starter blinke-funktionen.

 

Fra lampehovedet går en ledning, langs elastikremmen, til batteripakken bagpå. Dét giver en fin vægtfordeling, selvom batteripakken gør pandelampen tungest i den bagerste del. Silva Trail Runner leveres med 2 AA batterier. Batterierne sættes let i batteriholderne, der lukkes med et gummilåg.

 

 

Jeg har prøvet lampen på mørke asfalt- og grusveje, men også i byen på steder med sparsom belysning. Alle steder lever den fint op til mine forventninger. På de helt mørke veje fungerer er højeste lysstyrke at foretrække, mens mindre kan gøre det i byområder. Jeg har enkelte gange brugt pandelampen på mørke skovstier og også her fungerer den fint (på højeste lysstyrke).

 

Lampen kan bruges til cykling omend den ikke sidder specielt godt på en cykelhjelm -alternativt kan den selvfølgelig, med lidt omfindsomhed, sættes på styret. På landevej giver den et tilstrækkeligt lys, men forvent ikke at giver nok lys til MTB på singletracks. I det hele taget, som navnet også antyder, er den mest velegnet til løb. I kraft sin relativ lette vægt vil den også være et fint bud til såvel adventurerace som friluftsliv, hvis ikke lyskravene er for store.

 

Silva benytter en teknologi kalder Intelligent Light, der har til formål både at give et fokuseret lys på distancen, men samtidig mulighed for se ting tæt på, med et mere udflydende lys. Det fungerer egentlig efter hensigten, men det er stadig det typiske hvide LED lys og ikke et blødt lys som man kender det fra en (gammeldags) glødepære. Teknologien gør dog, at man kan se skilte, reflekser mv på længere afstand, hvilket især er relevant til fx adventurerace. Silva Trail Runner har 3 LED lysdioder. En highpower LED diode i midten og 2 mindre LED dioder i siderne.

 

På højeste lysstyrke er batterilevetiden (kun) ca. 3 timer, som også er det producenten angiver. Mere kan man nok i virkeligheden ikke forvente med 2 AA batterier, men alligevel, det må kunne gøres bedre. Udover det økonomiske og miljømæssige aspekt, er det ikke det store problem på almindelige løbeture, men til fx adventurerace tvinges man til at spare på lysstyrken. Jeg har dog haft gode erfaringer med at bruge genopladelige batterier.

 

Silva Trail Runner har en storebror, Silva Trail Runner Plus, der koster ca 150 kr mere. Lamperne minder meget op hinanden, men den store forskel er at Plus udgaven har en selvstændig batteripakke til 4 AA batterier. Det giver dobbelt så lang batterilevetid og mulighed for at beskytte batterierne mod kulde, hvilket gør at Puls udgaven kan bruges ned til -20 grader. Til gengæld er Silva Trail Runner Plus selvfølgelig tungere. Til almindelige løbetræning vil jeg foretrække Silva Trail Runner.

 

Pandelampen leveres med en brugsanvisning på mange sprog (herunder engelsk, tysk og svensk), men ikke dansk. For et produkt købt i Danmark, er den vist ikke helt god, Silva.

 

Alt i alt er Silva Trail Runner et godt bud på en pandelampe til løbetræning -også hvis man skulle forfalde til de mørke landevej (eller måske bare bor i en spare-kommune, der slukker gadebelysningen i tide og… ). Pandelampen sidder godt, er relativ let og generer ikke når man løber. Eneste lille streg i regnskabet er batterielevetiden, der med sine 3 timer på højeste lysstyrke, kunne være bedre. De ca 600 kr er ganske fair, synes jeg.

 

Vejlende pris er 600 kr.

 

(februar 2012)

 

 

 

Go to Top