Jabra Sport

Jabra er bl.a. kendt for trådløse headsets til mobiltelefoni, men har nu udvidet med en sportsserie. Med det nyeligt lancerede samarbejde med Craig Alexander, sender Jabra nu et klart signal om at de også vil markere sig på triathlonscenen, når det gælder headsets.

 

Jeg har fået mulighed for at teste en række headsets fra Jabra. Jeg vil i denne anmeldelse koncentrere mig om sportsserien. Sportsserien består af to headsets: Jabra Sport (trådløst) og Jabra Sport Corded (ja, den er så ikke trådløs:-). I denne anmeldelse vil jeg primært koncentrere mig om Jabra Sport, da det er den model der adskiller sig mest markant fra almindelige headsets til aktivt brug, netop fordi den er trådløs.

Jabra Sport

 

Jabra Sport Corded

Generelt for begge modeller er at de skulle være vandafvisende, støv- og stødsikre. Begge headset streamer lyd i stereo.

De markante forskelle på modellerne er, at Jabra Sport er forbundet til din telefon eller musikafspiller via Bluetooth, mens Jabra Sport Corded er med ledning, som det kendes fra traditionelle headsets til musikafspillere. Jabra Sport har en batterilevetid på 4,5 ved samtale og 3 timer til musikafspilning. Jabra Sport har ligeledes indbygget FM til radio, hvilket Jabra Sport Corded ikke har.

Knapperne på Jabra Sport sidder på selve enheden og alle funktionsknapperne er placeret i højre side. Selve parring og andre funktioner fungerer ved at en stemme giver instruktioner igennem højtaleren – så enheden betjenes bedst når den er monteret på/i ørerne. Enheden fortæller når der er power on/off, når enhederne er forbundet og batteri tilstand. Jabra Sport er nem at betjene, da der er få knapper og få indstillinger man skal lave – det gør indlærningskurven ret nem. Musik og telefon-samtale sker igennem mobiltelefon/musikafspiller via Bluetooth. Jabra Sport Corded kan kun betjenes på ledningen og skal selvsagt ikke parres -det er blot at sætte stikket i telefonen/musikafspilleren.

Det er et kæmpe plus at det er stereo – det er trådløse headset ofte ikke. Højre og venstre “øresnegl” er forbundet med en krølningsfri ledning der går bag om nakken – det er rart at vide, at hvis den ene side skulle gå løs, så falder den blot ned om nakken. Under hård træning kan det dog være en forstyrrende, at ledningen bag nakken kan “klistre” til nakken og påvirke bevægelsesfriheden (mere om det senere).

Højre og venste “øresnegl” vejer lige meget i begge sider og det er ret vigtigt – under løb og cykling føles headset’et ikke tungt – det er nærmere musikafspilleren eller telefonen der kan gøre det. Det fungerer fint med FM funktionen, hvis man vil undgå at have en afspiller/telefon med på en træningstur. -Eller bare hellere vil høre radio.

Lyden for begge modeller får topkarakterer. For det første er det stereo og for det andet er der ret god lyd i enheden og det skyldes ikke mindst bassen, der lyder godt.

 

Og så til selve testen….

 

Jabra Sport til Indendørs træning

Til styrketræning fungerer det rigtig fint. Headsettet bliver siddende og man er ikke genereret af ledningen. Afspilleren kan ligge ved siden af og headsetet minimerer lyden fra omgivelserne. Under plyometrisk træning i et lokale på 30×15 meter, lod jeg afspilleren ligge i et hjørne, mens jeg selv bevægede mig rundt i lokalet. Det var ingen forstyrrelser eller udsving i musikken og headsettet blev siddende.

På løbebånd kan ledningen bag nakken virke generende, da ledningen “klistrer” til huden når man sveder- her ville en kortere ledning være at foretrække. På cykel/hometrainer fungerer det rigtig fint og især det med at afspilleren kan placeres ved siden af, gør at man ikke skal tage hensyn til placering af afspilleren. Det samme gælder på romaskine, hvor en evt. ledning til afspilleren kan være irriterende. FM funktionen fungerer også fint indenfor – generelt kan indstillingen af FM dog være besværlig, men fungerer omvendt rigtig fint når den først er tunet ind på den ønskede kanal. Lydkvaliteten for radioen er god sammenlignet med hvad man typisk oplever fra mobiltelefoner og musikafspillere generelt.

Forfængelighed er ej. Jabra Sport er nok ikke det mest smarteste at gå rundt med i et fitness center, men lad det være op til den enkelte. Den funktionelle del kan man til gengæld ikke klage over.

Mht. holdbarhed blev Jabra Sport -lidt ufrivilligt- testet en dag, hvor jeg tabte headsetet på vej op af en trappe. Headset landede fra 3 meters højde direkte ned på et klinkegulv og faktisk klarede det den hårde medfart uden mén.

 

Jabra Sport til udendørs træning

Ved løb har jeg kun oplevet at headsettet fint bliver fint siddende og den fungerer også fint med hue. Hvis afspilleren er i en løs lomme, hvor afspilleren kan bevæge sig op og ned, bliver signalet ustabilt. Dog skal det bemærkes at dette står netop står beskrevet i manualen, at musikafspilleren/telefonen skal monteres på højre overarm (der følger en arm-holder med, som man kender det fx til iPhone), for bedst mulige signal.

Under cykling fungerer det rigtig fint, her er placering af afspiller ikke så vigtig som under løb og man kan fint have afspilleren i lommerne bagpå. Lyden går godt igennem på trods af trafikstøj og vind og headsettet bliver siddende. Det generer ikke selvom man har hjelm og briller på. Det trådløse headset giver også mulighed for at pakke telefon/afspiller i vandtæt, for at beskytte mod det danske vejr.

Jabra Sport serien slår sig fast på at den har god integration med Endomondo og det har jeg kun testet i begrænset omfang. Det skal være muligt at få status igennem headsettet med play/pause funktionen – men umiddelbart fungerer ikke så godt, hvis man vil høre musik samtidigt- da dette afbryder afspilningsfunktionen. Det er ikke en funktion jeg selv ville bruge og som sagt har jeg ikke testet det yderligere.

 

Jabra Sport Corded på ski

Jabra fortæller at serien er specielt designet til udendørsbrug. De bruger ord som: robust, holdbar, certificeret regn-, støv- og stødsikkert under US Military Standard og hvad er en bedre mulighed for at teste dette, end under et løb som Vasalobbet (90 km langgrend)…..

Kim blev sendt i marken for teste Jabra Sport Corded, han fravalgte den trådløse model, da batterilevetiden ikke tillader et så langt løb (batterielevetiden for musikafspilning er 3 timer). Konklusionen blev som følger, Kim beretter:

Jeg bar Jabra Sport Corded under hele løbet, jeg brugte ikke musik under hele løbet, men i perioder hvor der var krise (og dem var sgu mange af!). For det første skal det siges at jeg ikke på et eneste tidspunkt rettede på headsettet og det blev bare siddende. Jeg var pakket godt ind, flere lag tøj og jeg havde afspilleren i bukselommen for at kunne betjene musikken nemt undervejs – det var vildt positivt at jeg ikke skulle rette på headsettet og at ledningen ikke generede. Det skal siges at der følger en forlængerledning med til headsettet, hvilket gjorde at det nemt kunne nå til min lomme og ikke strammede eller rykkede i headsettet, skønt. Jeg bar det 9 timer og jeg fik ikke ondt i øret, det ville jeg med sikkerhed have gjort med et almindeligt headset. Jeg havde hue og solbriller på, no problem. Rettede ofte på solbriller og hue, stadig no problem. Kulde og sved generede heller ikke. Godt jeg ikke skal igennem det helvede igen (Vasaloppet, red.) - hvis jeg skulle ville jeg dog ikke være bleg for at bruge headset’et igen.

 

Jabra Sport i bilen

Indrømmet her foretog vi den ultimative test -forældretesten! For hvor har vi oplevet mange klager fra den kære forældregenereration når vi har siddet i bilen og snakket i telefon via diverse headsets -trådløse som ikke trådløse. Ready, set, go… Jeg ringede til mor, sludrede lidt og turde først efter adskillige minutter afsløre at jeg snakkede i et nyt trådløst headset. “Det er da ikke det værste du har prøvet”, svarede mor. Oversat til det ikke så jysk-kyndige er det faktisk ganske, ganske positvit. Forældretesten, bestået! Lyden går også fint igennem den anden vej, så intet at påpege her.

 

Den store forskel på de to forskellige modeller er om den er trådløs eller med ledning. Udformningen er ens og “øresneglene” er ens. Den trådløse er større, da der er indbygget batteri. Mikrofon og lydkvalitet er ens. Kun den trådløse Jabra Sport har FM. Den trådløse betjenes på selve headsettet hvorimod Jabra Sport Corded betjenes via knapper på ledningen. Den trådede er mindre kompliceret og det siger nok sig selv, da den fx ikke skal parres.

Understøttelse af Bluetooth og mulighed for opladning er et krav, hvis man vælger den trådløse Jabra Sport. Hvis ikke dette er begræsningerne er Jabra Sport til gengæld et rigtig fint produkt og et interessant alternativ til traditioneller høretelefoner med ledning. Funktionerne man anvender er de samme fra gang til gang, så når man først er inde i disse, er brugen nem og overskuelig. Langt de fleste mobiltelefoner har Bluetooth, men en række musikafspillere har tilgengæld ikke, fx iPod Nano og andre typiske MP3 afspillere. Til disse afspillere kan Jabra Sport derfor ikke bruges.

Mit indtryk af Jabra Sport modellerne er positivt. Indpakningen er lækker og der er mange detaljer -  fx følger der tre forskellige ørepropper med og de er nemme at skifte. Der er pile, der viser hvordan disse ørepropperne skal sidde. Til den trådløse Jabra Sport er der arm-holder med til musikafspiller/telefon. Arm-holderen kan ligeledes bruges til opbevaring af af headset’et når det ikke er i brug. Det er fint at der er en arm-holder med, men den kan dog virke klodset, da den skal passe til mange forskellige modeller af telefon og musikafspillere. Holderen kan dog gøre mindre vha. velcro indstillinger – har man en anden favorit-holder kan man selvfølgelig bruge den i stedet.

Til Jabra Sport Corded er der forlængerledning, i samme kvalitet som den øvrgie del af ledningen -en fin lille detalje med forlængerledningen. Der er også en lille klemme med, så ledningen fx kan sættes fast på tøjet. Det er positivt at ledningen er flad og krølningsfri, hvilket betyder at den ikke “kludres sammen” som man ellers kender det fra mange headset. Der følger også et fint etui med til opbevaring af Jabra Sport Corded.

Manualerne til begge modeller er udførlige.

Prismæssig ligger begge modeller i den høje ende, men kvaliteten virker også tilsvarende god.

 

Vejledende priser:

Jabra Sport kr. 799,-

Jabra Sport Corded kr. 499,-

 

Jabra Sport og Jabra Sport Corded er stillet til rådighed af Jabra.

(Marts 2012)

Go to Top