BikeFit – Mansfield

I foråret fik jeg mulighed for at komme til BikeFit hos Phil Mansfield. Jeg mødte op i Assensfelt øst for Randers med cykel og tilbehør.

Først en uddybende indledende snak og så til selve BikeFit’et. Min cykel blev sat op i en hometrainer. Jeg cyklede af sted med jævn intensitet, mens Phil kiggede på. Stop. Han målte ledvinkler i hofte-, knæ-, skulder og albueled. Sadlen blev i første omgang sat nogle få mm op og en anelse frem. Jeg hoppede på cyklen igen og prøve den nye position. Ikke umiddelbart nogen større forskel at føle, i hvert fald ikke noget problem. Så var det styrets tur. Jeg har haft problemer med nakke og skulder, ellers er man vel ikke en rigtig triathlets, så lidt justeringer var bestemt velkomne. Armstøtterne blev rykket lidt bagud og roteret. Styret blev vippet mere opad og min djævelsk-tunge-justerbare-frempind kunne endelig skiftes ud med en lidt kortere en af slagsen og -17 grader hældning. Jeg cyklede videre mens Phil målte, kiggede, funderede og justerede lidt yderligere. Så var det klampernes tur. Mine Time-klamper blev rykket lidt fremad og dét føltes faktisk med det samme godt. Et par gode træningsråd til små teknikøvelser blev det også til undervejs.

Så ikke nogle voldsomme justeringer af cyklen. Men med mig var det straks værre!

Jeg blev testet på kryds og tværs og fik en række hjemmeøvelser. Øvelserne blev filmet og sendt på mail efterfølgende, hvilket fungerede ganske fint. Phil har mange interessant trænings- og testredskaber, der snart kunne få en fysioterapeut til at spørge: ”Hvad er det der?” ”Og hvad bruger du den til?” Osv, osv, jeg kunne have stillet spørgsmål endnu.

Mere end 2 timers var fløjet af sted og jeg kunne tage hjem med en finjusteret cykel og masser af god inspiration. Og av, ikke overraskende blev jeg temmelig øm de kommende dage, hvor øvelserne skulle laves….

Et par uger senere var jeg tilbage igen. Min position på cyklen blev tjekket igen og cyklen justeret en ganske lille smule. Ellers stod den primært på tests og opfølgning af øvelser. Nye øvelser kom til og nogle blev indstillet. En god blanding af smidighedsøvelser og styrke-/stabilitetsøvelser.

For mig var det et rigtig interessant møde med Phil. Han har stor erfaring og masser af interessante betragtninger – både hvad gælder træning, behandling, teknik, kost mv. BikeFit’et foretages udelukkende manuelt, så ingen elektroder, computeranimationer mv. Phil har en meget praktisk tilgang og det kan jeg godt lide. Ingen færdige løsninger, men en lang række gode bud på, hvordan man selv kan arbejde videre.

Jeg følte mig rigtig godt klædt på til selv at arbejde videre og giver derfor naturligvis gerne en anbefaling med på vejen. Forvent ikke at komme hjem med en færdig løsning, men forvent at komme hjem med en justeret cykel og en god bunke inspiration og øvelser at arbejde videre med til at optimere din position på cyklen. Uanset om målet er mere komfort eller at træde flere watt – eller hvem ønsker ikke begge dele?

Et BikeFit hos Mansfield Instituttet koster 1800 kr og den pris synes jeg faktisk er ganske fair.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(BikeFit’et er stillet til rådighed af Mansfield Instituttet)

/Helene, 2012

Go to Top